Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief maart 2023

Hardenbergia violacea nu in bloei in de kas

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Zoveel zon! Daar knap ik helemaal van op! De meteorologische lente is begonnen! De afgelopen week hebben we prachtig weer gehad en nu de dagen eindelijk wat langer worden, komt de tijd van zaaien van groenten en zomerbloemen dichterbij. Het aanbod van zaden was groot bij de Zadenruilbeurs, en ik heb weer spannende zaden meegenomen. Eigenlijk te veel, want waar moet ik de planten straks zetten in mijn overvolle tuin? Eerst maar genieten van het zaaien en opkweken, en natuurlijk kan ik ze altijd kwijt bij onze Stekkenbeurs of in onze Groei&Bloei-app “Stekken en zaden ruilen”, die we in de Coronatijd hebben opgezet. Je kunt je er nog voor opgeven hoor, want ook nu na de pandemie blijven we hem gebruiken.

Gemeente Wageningen gaat dit jaar meedoen met het landelijke ‘Tegel wippen’ dus maak gerust een extra geveltuintje of plantsoen om bloemen of groenten in te zetten. Lees meer hierover verderop in deze nieuwsbrief.

Fijn dat er veel enthousiaste mensen bij onze eerste activiteiten aanwezig waren. De lezingen en workshops waren goed bezet, en de PR-tafel werd goed bezocht.

Bijzonder is het wel dat het aantal aanmeldingen voor de busreis naar Flevoland in juni nog zo achterblijft. Vóór Corona moest je snel inschrijven om een plaats in de bus te bemachtigen, want in maart zat die al bijna vol. Nu hebben we pas 10 inschrijvingen! Het vooruit plannen is veranderd, denk ik. Voor 55 euro (niet-leden 60 euro) heb je een gezellige dag met inspirerende tuinen. Misschien ga je je nu toch aanmelden.

Ik zie je graag op onze activiteiten.

Greet Steenhuis, voorzitter

de snoeicursus van 4 maart j.l.

Mails aan info@wageningen.groei.nl niet binnengekomen!

Vanwege werkzaamheden aan de mailserver van Groei&Bloei zijn helaas tussen 23 februari en 1 maart geen mails bij ons aangekomen. Dit geldt voor alle mails die in die periode zijn verstuurd naar onze beide mailadressen, aanmeldingen@wageningen.groei.nl en info@wageningen.groei.nl. Inmiddels kunnen we weer mails ontvangen gelukkig.

Dus heeft u zich tussen 23 februari en 1 maart aangemeld voor workshops of excursies, wilt u in dan opnieuw een email sturen naar aanmeldingen@wageningen.groei.nl?

Of heeft u in die periode contact met ons opgenomen via info@wageningen.groei.nl, wilt u dan uw email aan ons nogmaals sturen?

Onze excuses en bij voorbaat dank.

Algemene Ledenvergadering op woensdag 15 maart

Het bestuur nodigt u van harte uit voor de Algemene Ledenvergadering op woensdag 15 maart 2023 om 19.30 uur in het Koetshuis van Arboretum Belmonte, Generaal Foulkesweg 94 A, Wageningen.

De leden hebben op 2 maart een mail ontvangen met de agenda van de vergadering en de overige stukken. Mocht u die hebben gemist, dan is dit op te vragen bij info@wageningen.groei.nl.

De ALV is belangrijk voor het contact tussen de leden en het bestuur om meer betrokkenheid met elkaar te hebben. Het bestuur legt verantwoording af aan de leden en de financiële situatie van de vereniging wordt belicht. Het bestuur wil graag activiteiten organiseren die de leden leuk vinden. Dus suggesties en opmerkingen zijn daarom zeer welkom op deze vergadering.

Wees welkom!

Woensdag 15 maart: Lezing van Laurens Lageschaar over Vaste planten

Na de ALV en de pauze begint om 20:15 uur de lezing: ‘Tuinen ontwerpen met combinaties van reguliere en inheemse beplanting’ door Laurens Lageschaar. De tuinen van Lageschaar op de Floriade waren echt opvallend en prachtig!

Van de website van Lageschaar: “Respect voor de natuur, meer dan 45 jaar gedegen vakkennis en passie voor planten. Dat is Lageschaar. Als nuchter Achterhoeks familiebedrijf zorgen we voor beplantingsadvies op maat, met volop ruimte voor eigen creativiteit.

Een groene, biodiverse en duurzame buitenruimte! Dat is niet alleen mooi, maar ook goed voor mens, dier en zijn omgeving. Hittestress, wateroverlast en biodiversiteit zijn thema’s die aandacht nodig hebben. Wij laten u zien dat een onderhoudsarme tuin ook mooi, kleurrijk én klimaatadaptief kan zijn. De vitaliteit van de vaste planten is een van de belangrijkste aspecten waarop gekweekt wordt. Onze planten worden niet opgejaagd, groeien daarom langzamer en vertrekken van onze kwekerij met een goed doorwortelde kluit. Duurzaam gekweekte vaste planten zullen op de lange termijn altijd een goedkopere oplossing zijn.”

de showtuin van Lageschaar op de Floriade van 2022

29 maart: Workshop bloemschikken in paassfeer

Het is weer langer licht, en de Paas workshop komt er ook weer aan. We gaan een ei op hoogte maken. Het is zowel voor beginners als gevorderden. Ik ben er enthousiast over en hoop dat ik jullie daar mee kan aansteken. Iedereen gaat met wat moois naar huis!!

Datum        29 Maart
Tijd            13.30 uur
Waar          Monique ter Brugge, van de Weerdstraat 66, 6709 TT Wageningen

Geef je op via aanmeldingen@wageningen.nl, of bij mij - graag via m_terbrugge@hotmail.com, onder vermelding van: workshop bloemschikken

een paasei op hoogte

Zaterdag 1 april: Lentefeest bij Renkums Beekdal

Het is geen grapje, maar wel erg leuk: op zaterdag 1 april wordt vanaf 11:00 uur tot 16:00 uur weer de jaarlijkse lentemarkt van Het Beekdal gehouden. Bij het bezoekerscentrum staan verschillende kramen waar u alles te weten kunt komen over bloemen en bijen en natuurlijk tuinieren. Groei&Bloei Wageningen en omstreken staat met een infostand en planten Ook kunnen kinderen zomerbolletjes planten in een potje (en mee naar huis nemen). Er zijn nog meer kinderactiviteiten, zoals het poppentheater Popsop dat voorstellingen geeft, en uiteraard kan er op de waterspeelplaats lekker gespeeld worden met water en zand.

U kunt een korte wandeling maken met een van de vrijwillige gidsen van Het Beekdal, en proeven van de heerlijke producten die gemaakt worden met het meel van de Renkumse molen. Uiteraard is het IVN aanwezig, net als de natuurvrienden van NIVON, en de vereniging voor veldbiologie KNVV. De groep Renkum Zoemt presenteert inheemse planten en zaden en geeft advies over duurzaam tuinieren.

Bezoekers zijn welkom.

Het bezoekerscentrum staat aan de Nieuwe Keijenbergseweg 170 in Renkum. Toegang gratis.

de lezingen van Mergen Metz op 15 februari in Bennekom trokken veel belangstellenden

Terugblik workshop bijenhotel maken

Op zaterdag 18 februari jl. hebben 12 enthousiaste klussers en een zwerfkatje deelgenomen aan de workshop bijenhotel maken in de werkplaats van theater ‘De Wilde Wereld’.

Tijdens de kennismaking bleek dat veel deelnemers voor hun tuin graag een bijenhotel wilden maken, maar nog niet precies wisten hoe. Eén deelnemer nam voor de 2e keer deel, omdat ze nog een extra hotel wilde ophangen. Een andere deelnemer genoot erg van het bijenbezoek op haar balkon op 4 hoog. Er was ook een deelnemer die direct naging of ze mensen kende met een kolomboor, om thuis extra hotels te kunnen maken. En er was iemand die haar tuin helemaal opnieuw aan het inrichten was.

Na een stukje theorie over de eisen die wilde bijen aan een hotel stellen en aan de bloemen en planten in de nabije omgeving, gingen we aan het werk. Elke deelnemer maakte een eigen ontwerp en boorde vervolgens de gangen in de gewenste diameter en met de bijbehorende lengte in een hardhouten nestblok. Met een ophanghaakje en een rubber dakje was het hotel klaar om op te hangen in de tuin. Februari is daar een goed moment voor, dan hebben de bijen even de tijd om eraan te wennen en kunnen ze het vanaf april gaan gebruiken. 

Met deze workshop hebben we met elkaar het leven van de wilde bijen in onze tuin hopelijk weer een stukje makkelijker gemaakt. De deelnemers hebben toegezegd om foto’s te maken en op te sturen voor deze nieuwsbrief, zodra de gangen in het hotel gebruikt gaan worden.

Edwin Luijks en Ingrid Schilstra

OPROEP Open Tuinen Renkum Heelsum op zaterdag 22 juli

De Commissie Open Tuinendag is begonnen met de voorbereidingen. In 2023 is gekozen voor een dag in juli. Na 3 jaar is nu weer Renkum-Heelsum aan de beurt. Tuinen in Renkum en Heelsum kunnen meedoen, graag zelfs! Stuur een berichtje naar info@wageningen.groei.nl. In de komende nieuwsbrieven zullen we een tipje van de sluier oplichten.

Commissie Open Tuinendag

 

Duurzaam tuinieren: Kijk uit naar slakken! Nu al?

Ja, want in maart beginnen de slakken actief te worden en kunnen ze je pas uitgelopen planten aanvreten. Ik zag al enige toegetakelde sneeuwklokjes in mijn tuin! Troost je, in iedere tuin wonen slakken: groot en klein, met en zonder huisje. Ze horen nu eenmaal in het ecosysteem thuis, ruimen ook veel bladafval op, en zijn een smakelijk maaltje voor de vogels en egels in mijn tuin. Maar teveel slakken daar word je niet blij van. Eén slak kan wel tot 500 eitjes leggen, dus iedere slak die je nu vangt, zal een vermindering geven van de slakkenplaag.

Pak je slakkenprobleem nog beter aan en ga nu ook op zoek naar de overwinterde slakkeneitjes. Deze kleine witte of glazige bolletjes zitten in hoopjes tot wel 20 stuks op donkere, vochtige plekken. Bijvoorbeeld in de rand van potten, tussen stenen muurtjes of net onder het grondoppervlak tussen de planten. Als je van plan bent de potplanten nieuwe aarde te gaan geven, kijk dan goed uit naar slakkeneieren, die tussen de rand en de wortelkluit zitten. Succes met zoeken!

Greet Steenhuis

Een plantje van de najaarsruilbeurs

Afgelopen oktober was ik weer op de stekjesbeurs. Ik kom er altijd graag, vooral om te snuffelen of er iets bijzonders aangeboden wordt. Ik heb op dit moment geen huis of tuin, dus het is vooral kijken, niets meenemen. Maar ja, hoe gaat dat? Er is altijd wel iets kleins. Een stekje van een fuchsia, die kan dan mooi in de winter wortelen, en meteen vroeg in het voorjaar gaan groeien. Of een klein kamerplantje.

Dit keer zag ik een Cymbidium staan. En ik hou van orchideeën. Ik heb jarenlang Pleiones meegebracht naar de ruilbeurs. Maar deze Cymbidium was wel erg groot. Ik heb er naar gekeken, en besloten, die neem ik niet mee. Maar toen de beurs op z’n einde liep stond ie er nog, eenzaam en alleen. Oké, vooruit, als niemand hem wil neem ik hem wel mee.

Thuisgekomen heb ik hem op het balkon gezet. En daarna een beetje vergeten. Tot het in november koud werd, richting vriespunt. ‘Oh ships, die orchidee staat nog buiten. En misschien had ik ook wat water moeten geven’. Cymbidiums houden wel van wat kou gelukkig. Ik heb hem binnen gehaald, en op een koude (12 graden) kamer gezet. Klein beetje water, en weer vergeten. Tot ik rond de Kerstdagen opeens drie bloemstengels zag verschijnen. Toen heb ik hem naar de woonkamer verhuisd. Er zijn wel een paar knoppen gevallen door de overgang van koud naar warm. Maar ik geniet inmiddels al 5 weken van de bloemen.

De les van dit alles? Sommige orchideeën, met name Cymbidiums, verwachten een koude en droge periode. Dat brengt de bloei op gang. Ze kunnen in de zomer in de tuin staan. Vanaf oktober zet je ze dan op een droge plek, maar nog wel buiten. Tegen de tijd dat het echt koud wordt moeten ze naar binnen.

En tenslotte, ik weet niet wie hem meegebracht heeft naar de stekjesbeurs. Maar heel erg bedankt, ik ben er blij mee!

Jan Peters

de Cymbidium van de ruilbeurs

Plant4daagse Wageningen 2023

Van 22 maart t/m 25 maart is in Wageningen de jaarlijkse Plant4daagse. Tijdens deze dagen zijn er voor inwoners allerlei activiteiten om Wageningen groener te maken.

Op woensdag 22 maart om 10.15 uur hijst locoburgemeester Guido van Vulpen de Plant4Daagse vlag voor het stadhuis. Aansluitend delen leerlingen van Pantarijn plantjes uit aan winkelend publiek op de markt. Ook de Klimaatkeet staat vanaf 22 maart weer elke woensdagochtend op de markt. Op deze dag krijgen twee scholen een buitenles over het belang van bijen door het IVN en Groene Wiel en steken ze de handen uit de mouwen.

Op donderdag 23 maart is er een workshop over het afkoppelen van regenwater waar inwoners een plan kunnen maken voor hun eigen huis. Goed voor de tuin en het besparen van drinkwater, en er komt minder schoon water in het riool. Aanmelden kan op www.wageningenduurzaam.nl/afkoppelworkshop.

Op vrijdag 24 maart planten leerlingen van de basisschool De Dijk 15 bomen in het Margrietplantsoen. De leerlingen krijgen vooraf een gastles van IVN-Het Groene Wiel over bomen, bodemdiertjes en het belang van een goede bodem. Wethouder Erik-Jan Bijleveld komt ook meehelpen. Om 15.00 is de feestelijke opening van de bewoners-pluktuin aan de Kees Mulderflat. Zij hebben verschillende fruitsoorten geplant en in de loop van dit jaar komt daar nog meer bij. Geïnteresseerden zijn welkom.

Op zaterdag 25 maart gaan de vrijwilligers van Sociaal Tuinieren aan de slag met het opknappen en vergroenen van een aantal tuinen in de Bloemenbuurt van mensen die dat zelf niet (meer) kunnen. Meehelpen? Aanmelden kan op  https://stichtingpresent.nl/wageningen/sociaal-tuinieren.
Tegel eruit, groen erin. Dit is ook de aftrap van het NK Tegelwippen: in de periode t/m oktober proberen we zo veel mogelijk tegels in Wageningen te vervangen door groen. Doet u ook mee? Op www.nk-tegelwippen.nl leest u hoe u kunt meedoen.
Zaterdagmiddag 25 maart 13.30-15.30 uur kunnen kinderen binnenlopen bij de Stadsboerderij (Spijk 13) om een ‘bijenbuffet’ te maken: ze planten zomerbolletjes en mogen deze mee naar huis nemen.

Chantal Steuten

regenwater afkoppelen aan de Van Uvenweg

En verder in Wageningen

Eetbaar Kortenoord / Edible Kortenoord – Stadslabwageningen, zie https://stadslabwageningen.nl/eetbaar-kortenoord-edible-kortenoord/

Compostactie bij Afvalbrengstation Wageningen [https://www.acv-groep.nl/zaterdag-25-tot-en-met-vrijdag-31-maart-is-het-compostweek ] van 25 tm 31 maart. Tegen vertoon van uw afvalpas en bij inlevering van grondstoffen of grof afval, afgedankte kleding of kapotte elektrische apparaten krijgt u 1 gratis zak compost.

 

Vrijdag 17 en zaterdag 18 maart: Moestuinbeurs in Beesd

Deze allereerste editie van De Moestuinbeurs vindt plaats op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt met verschillende bedrijven en merken, masterclasses en (tuin)kasklassen, een kinderprogramma, zadenruilmarkt en meer! Twee dagen vol kennis en inspiratie om een nieuw moestuinseizoen in te gaan. Gedurende de dag zijn er masterclasses (in één van de historische gebouwen) en kas-klassen (in een intieme tuinkas) te volgen. Daarnaast zijn er live-demonstraties verspreid over het landgoed en diverse natuurwandelingen. Er zijn verschillende experts aanwezig zoals Lodewijk Hoekstra,  Norbert Mergen, Katja Staring, Floortje Korte e.a.  Beide dagen geopend van 10:00-17:00 uur.

Voor corona werd een aantal jaren in Boekel een Groenmoesmarkt gehouden, dit was een knusse en sfeervolle beurs, de Moestuinbeurs in Beesd komt hiervoor in de plaats.

Voor meer informatie:  https://demoestuinbeurs.nl/

Klimaat vriendelijk tuinieren in 2023. Het Groei&Bloei Tienpuntenplan helpt je op weg.

Het klimaat is een heel belangrijk onderwerp. Alle tuinen van Nederland vormen samen een grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering.

Het Groei&Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren.

  1. De bodem is de basis
  2. Maak je eigen compost
  3. Zorg voor minder tegels in de tuin
  4. Plant een extra boom
  5. Wees spaarzaam met water
  6. Zorg voor voldoende variatie in de tuinbeplanting
  7. Bekijk het gazon anders
  8. Beperk het gebruik van turf
  9. Vervang oude tuinmachines door elektrische en geluidsarme varianten
  10. Vermijd bestrijdingsmiddelen

Meer weten over deze tien punten? Klik dan op deze link.

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dan is er nu de Voorjaarsactie. Deze loopt in de periode dat het maart-, april- of meinummer in de winkels ligt. Nieuwe leden ontvangen het meest recente nummer van Groei & Bloei, korting op de resterende contributie en als welkomstgeschenk zes Elho hangpotten 'Corsica Vertical Forest' ter waarde van €41.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.

ledenaanbieding

 

Helleborus-hybride ‘Viv Victoria'