Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief juni 2024

fraaie schijnbok (Oedemera nobilis) op Orlaya grandiflora op De Eng

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Nagenietend van de gezellige tuinenbusreis zit ik thuis op mijn terras en kijk met kritische ogen naar mijn tuintje. Want wat een grote en mooie tuinen hebben we mogen bezoeken. Een beetje jaloers, maar vol inspiratie kwam ik thuis van een geslaagde dag met gepassioneerde tuinbezitters en enthousiaste tuinliefhebbers. Dank aan de Busreiscommissie!

Komende week maar eens aan de slag met de vele planten in potten, die nog in de grond gepoot moeten worden. Wel of geen slakken, ze moeten erin, want ik ga met vakantie en dan kan ik niet de buren, die water zullen geven, opzadelen met te grote dahlia’s, die uit de pot groeien. Na de vakantie is het dan een verrassing wat wel en wat niet de slakken heeft overleefd.

Kom je ook op zaterdag 29 juni op onze Opentuinendag in Bennekom? De OTD-commissie heeft dit jaar weer inspirerende tuinen gevonden om te bezoeken. Alle Groei&Bloei- en Floralialeden krijgen de prachtige flyer in de brievenbus en op veel plaatsen in Wageningen en Bennekom komen de posters te hangen en de flyers te liggen.

Vandaag nog de excursie in Appeltern gehad in de Wilde Weelde. Interessant om te zien dat hergebruik van materialen en inheemse beplanting in de tuinen heel mooi kan zijn. En wat was het een drukte op het Plantenfestijn. Zoveel mensen die met tassen vol met planten naar huis gingen. Een geslaagd weekend voor Groei&Bloei en Bloemenpark Appeltern!

Toen ook nog van de Postcodeloterij de gids ‘Wilde bloemen & planten in Nederland’ in de bus lag, en dus bij heel veel Nederlanders is bezorgd, had ik echt het gevoel dat we goed op weg zijn naar een groenere en duurzamere samenleving.

Zo, nu ga ik gauw de tuin in.
Greet Steenhuis, voorzitter

mijn dahlia's groeien uit de pot

De busreis van 6 juni

de eerste tuin: In Liefde Bloeyende in Hagestein

de tweede tuin en lunchplek: Historische theetuin Bartiméus in Doorn

de derde tuin: Groot Sandbrink in Leusden

de laatste tuin: Hubertushof in Leusden

Vaderdagactie voor kinderen bij Welkoop op zaterdag 15 juni

Voor alle kinderen die hun vader willen verrassen met een leuk bloemrijk cadeautje is het zaterdag 15 juni  tussen 09.30 en 15.30 uur knutseltijd in de plantenkas van Welkoop, Rijnhaven 12 in Wageningen. Net als vorige jaren houdt KMTP/Groei & Bloei Wageningen en omstreken ook dit jaar weer samen met Welkoop Wageningen deze leuke gratis Vaderdagactie.

Ieder jaar weer is het een groot succes. De kinderen maken zelf een stoer cadeautje voor hun vader in gemiddeld een kwartier tijd.

Hoe belangrijk is het niet om ze zo vroeg mogelijk al met planten in aanraking te laten komen. De activiteit is voor kinderen van 2 tot en met 11 jaar. Alle kinderen zijn van harte welkom, ook als hun ouders geen lid zijn van Groei & Bloei. Kinderen die mee willen doen aan de actie kunnen direct aan de slag bij de stand van Groei & Bloei in de plantenkas van Welkoop. Vooraf aanmelden is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie: www.wageningen.groei.nl.

Van winnende voortuin tot charmante cottagetuin tot ontmoetingstuin: de Open Tuinen Dag 2024 in Bennekom!

Laat je op zaterdag 29 juni inspireren in andermans tuin tijdens de Open Tuinen Dag in Bennekom. In totaal doen 10 tuinen mee: 8 privé-tuinen en 2 buurttuinen. Tussen 10 en 16 uur verwelkomen de tuiniers je graag in hun tuin. Het aanbod is heel divers: de mooiste voortuin van 2023 met veel waterleven, een liefhebber van de Fuchsia, twee buurttuinen om samen in te werken en elkaar te ontmoeten, een modern tuin, een tuin in cottagesfeer, en nog meer! Ook kunst ontbreekt dit jaar niet: niet alleen in een aantal tuinen, maar ook in het rustpunt: Galerie Bonaventura.

Op de website van Groei & Bloei Wageningen staat een beschrijving van de deelnemende tuinen. Beschrijving + plattegrond zijn ook apart te downloaden, zodat je een papieren versie bij je kunt steken die dag. Leden van Groei & Bloei ontvangen de flyer ook binnenkort in de bus.

We hopen op mooi weer en enthousiaste bezoekers!

17 juli: Avondexcursie Kijken in andermans tuin. De tuin van Ton en Sjoerd

Zet hem alvast in je agenda, deze avondexcursie naar de mooie tuin van Ton en Sjoerd aan de Grintweg in Wageningen. Een prachtige grote bloementuin met vele themakamers, kronkelpaadjes, terrassen bij de vijver en zwemvijver. We waren er eerder al eens en inmiddels is er wel wat veranderd, we zijn benieuwd.

De tuin ligt vlakbij Wageningen, vrij snel na de rotonde waar de Grintweg begint, nog vóór De Oude Tol.

Locatie: Grintweg 334, 6704 AS Wageningen. Kom als het even kan op de fiets, want auto’s kunnen niet voor de deur parkeren.
Tijden: 19.30 - 21.00 uur

Gratis voor leden en niet-leden, aanmelden via aanmeldingen@wageningen.groei.nl

de tuin van Ton en Sjoerd

Vingerhoedskruid 3 m hoog

Enige tijd geleden kreeg ik een verrassend kaartje van jullie dat mijn tuin was genomineerd voor de 'mooiste tuinen'. Daarom is het misschien wel leuk om te vermelden dat het bloeiende Vingerhoedskruid inmiddels respectabele hoogte heeft aangenomen.

Op bijgaande foto, genomen op 18 mei jl. was hij al erg hoog en sindsdien is hij nog flink groter geworden. Schatting zeker 3 meter hoog of meer. Hij trekt veel bekijks van wandelaars.

Met vriendelijke groet,

Ria Klompmaker-Troost, Gruttoweide 171

Aaltjes kweken tegen slakken

Greet en ik zijn zaterdag 19 mei naar een workshop geweest van Floor Korte, een bekende moestuinboekenschrijfster/ blogger/ instagrammer. We hoorden van iemand over het zelf nematoden kweken ter bestrijding van naaktslakken. Ik heb op internet e.e.a. opgezocht en vond een leuk artikel. Wellicht iets om in de nieuwsbrief te zetten.
https://wrottersploech.nl/tips-en-trucs-voor-de-groentetuin/

Groeten, Jopie

een aaltjeskweek tegen slakken

Moestuin op de Eng: de eerste aardbei is rijp!

Het is inmiddels juni en we hebben zoveel regen gehad dat we op de Eng nog geen water hebben hoeven geven. Alles groeit dan ook als kool, soms een beetje té. We hebben diverse groenbemesters teruggeknipt omdat de groenteplanten eronder dreigden te verdwijnen. Vooral de Japanse haver, het komkommerkruid en de Phacelia worden erg groot. De zoete lupines staan nu in een geschoren gazonnetje van Japanse haver en hebben gezelschap gekregen van twee pompoenenzaailingen die later in het jaar goed moeten gaan groeien. Ook de broccoliplanten zijn nu weer zichtbaar tussen de gekortwiekte Phacelia en Japanse haver. Hier moet binnenkort dan wel weer mulch bij, want ze drogen nu wel sneller uit.

En we hebben onze eerste rijpe aardbei geoogst! Niet aangevreten door slakken of vogels. De reukerwten beginnen te bloeien tegen het gaas van de composthoop en diverse snijbloemen zijn geplant en zullen binnenkort wel gaan bloeien. En de bruine bonen beginnen langs de bamboestokken omhoog te slingeren. Ook de kikkererwten staan nu in de tuin.

Minder geslaagd zijn onze aardappelen, van het ras ‘Annabelle’. Er zat insectengaas overheen tegen de Coloradokevers maar dat hielp maar gedeeltelijk. Ik denk dat de kevers in de grond onder de planten hebben overwinterd. Dat werd dus kevers en eitjes plukken. Dat hielp zeker. Maar door de regen en het insectengaas waren de omstandigheden ideaal voor Phytophthora, die begint er nu flink in te komen. Ook maar wegplukken dus en het insectengaas eraf. Annabelle is weliswaar vroeg en in een droog voorjaar dus rijp voordat de Phytophthora arriveert, maar ook heel vatbaar voor de ziekte, dus met al deze regen weet je het wel. Hopelijk wordt het nu wat zonniger en droger. Buurman Carl heeft minder vatbare rassen en daar gaat het beter.

Leontine Colon

de eerste rijpe aardbei, van het ras 'Daroyal'

de eerste Phytophthora in de aardappelen, en Coloradokevers met hun eitjes

Plant & insect: zeekool

bron: Nature Today

De zeekool is een relatieve nieuwkomer. In Nederland werd de eerste gemeld in 1930, in België pas in 1974! De plant is met een opmars bezig, maar niet super algemeen en is gebonden aan de kust. Hij bloeit prachtig en verwelkomt dan onder meer vliegen, zweefvliegen, hommels en andere bijen voor stuifmeel en nectar. Het groot koolwitje legt z'n eitjes op de plant en de rupsen eten er smakelijk van.

Dat smakelijk eten doet u zelf misschien ook wel eens. Even wat naamsverwarring: in tuinenland wordt zowel Crambe cordifolia als Crambe maritima wel zeekool genoemd. De eerste wordt ook wel bolletjeskool genoemd en daar houden we ons hier maar aan: zeekool is Crambe maritima. Het blad van bolletjeskool wordt ongeveer een meter hoog en de bloempluimen kunnen wel twee meter de lucht in gaan. In de tuin beslaat hij zomaar een meter of twee.

Verschillende kwekers bieden stukken wortelstok van zeekool aan. Zaadjes vind je onder meer bij Cruydt Hoeck.

Ga je zeekool kweken in de tuin of moestuin, Peter Bauwens schreef er een boek over. Fijn om alvast wat te lezen te hebben in de jaren dat je wacht op oogstbare stelen.

Lees het hele verhaal op Nature Today.

 

Plant in beeld: Geranium pratense 'Mrs Kendall Clark'

Geraniums behoren tot mijn favoriete planten die het in onze tuin gelukkig ook goed doen. Ik vind vooral de soorten met effen bloemen mooi en ben dus geen fan van de geaderde bloemen. Er is echter één uitzondering en dat is Geranium pratense ‘Mrs Kendall Clark’. De adering van deze bloemen is niet donker maar heel licht van kleur, waardoor de lilablauwe bloemen lichter lijken dan ze feitelijk zijn. Ik kocht er vorig najaar twee bij De Batterijen in Ochten voor mijn nieuwe mini-zonnebordertje en zette ze mooi vooraan. En daar doen ze het geweldig. De bloemen worden zelfs enorm hoog en dat klopt ook wel want bij nader inzien staat op internet: 50 tot 70 cm! Hetzelfde zagen we tijdens de busreis in de tuin ‘In liefde Bloeyende’. Deze geranium stond daar te pronken in een bloemenweide tussen hoog gras. En in de Hubertushof stond hij in de bloemenborders met een steunring eromheen. Bij mij vallen ze eerder een beetje om want ik had nog niet op internet gekeken en ze dus niet gesteund. Dat zal ik volgend jaar doen. Na de bloei blijft overigens alleen het blad over en dat lijkt minder hoog te worden.

De witgeaderde vorm is een cultuurselectie van de effen lila bloeiende beemdooievaarsbek (Geranium pratense) die inheems is. Onze bestuivers weten er daarom wel raad mee en ik zie dan ook veel bijen op de bloemen vliegen. Een echte aanrader!

Leontine Colon

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dan is er nu de ZOMERACTIE. De Zomeractie loopt in de periode dat het juni en juli/augustusnummer in de winkels ligt. Nieuwe leden ontvangen net als voorgaande jaren het meest recente nummer van Groei & Bloei, een korting van € 9,- op de resterende contributie voor 2024 en als welkomstgeschenk naar keuze het moestuinboek ‘Groentje?!’ van Femke of een hori-hori mes van De Wit, met het Groei & Bloei logo er op gebrand. Het welkomstgeschenk wordt nagezonden.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting.

ledenaanbieding

 

 

 

Op 9 juni waren we op bezoek bij De Wilde Weelde op Appeltern.