Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief juni 2023

de busreis naar Flevoland van 8 juni, aankomst op het Zwaluwhuis in Ens

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Echt fantastisch was de busreis naar Flevoland: mooi weer, enthousiaste mensen en prachtige tuinen. In de vlakke Noordoostpolder had ik dit niet verwacht. Van een vlakke zeebodem een tuinparadijs maken is niet niks. De bevlogen tuineigenaren vertelden ieder hun verhaal over de opbouw, de zichtlijnen, bladstructuren en plantenkeuzes. We stonden daar 4 meter onder zeeniveau en ineens flitste het door mijn hoofd, dat een dambreuk zoals nu in Oekraïne hier ook rampzalig zou zijn. Heftig hoor.

Om van nog meer tuinen te gaan genieten en inspiratie op te doen, hebben we natuurlijk de OpenTuinenDag. Als je lid bent, krijg je de flyer in de bus. Natuurlijk is het programma straks ook op onze website te vinden en in de nieuwsbrief. Dit jaar zijn de tuinen in Renkum/Heelsum aan de beurt op zaterdag 22 juli; dus niet zoals gewoonlijk in de maand juni tijdens de Nationale Tuinweek. Dan is de Vaderdag kinderactie.

Op woensdagavond 19 juli hebben we eerst nog een excursie in Herwen naar de tuin van Jelle Grintjes. Hij is een aanstormend talent in de internationale tuinontwerpwereld en ik zie hem als een mooie opvolger van Piet Oudolf. Piet is nog steeds een ‘superstar Dutch designer’ en kreeg van King Charles en Queen Camilla tijdens de Chelsea Flowershow dit jaar de Elizabeth Medal of Honour, maar de plant- en kleurcombinaties van Jelle zijn ook adembenemend. Komt dat zien! Meld je aan.

Dat Gardenista dit jaar niet doorgaat, wist je waarschijnlijk al. Daarvoor in de plaats is nu samen met de Tuinen van Appeltern het ‘Plantenfestijn’ bedacht. Op 24 en 25 juni wordt in Appeltern het voormalige Groei&Bloei-Tiny House van de Floriade geopend door de kersverse voorzitter Leen Verbeek. Het wordt een groots groen-evenement met kwekers en workshops. Misschien zie ik je daar, want onze afdeling gaat meedoen met de Tiny Kruiwagen Challenge! We gaan er een ‘Weelderige WaterkruiWageningen’ van maken!

Greet Steenhuis, voorzitter.

de busreis van 8 juni in beeld; lunch in de Pegasushof in Bant

de stekkentuin in Espel

de stekkentuin

Vaderdagactie Groei&Bloei bij Welkoop 17 juni

Voor alle kinderen die hun vader willen verrassen met een leuk bloemrijk cadeautje is het zaterdag 17 juni  tussen 09.30 en 15.30 uur knutseltijd in de plantenkas van Welkoop, Rijnhaven 12 in Wageningen. Net als vorige jaren houdt KMTP/Groei & Bloei Wageningen en omstreken ook dit jaar weer samen met Welkoop Wageningen deze leuke gratis Vaderdagactie.

Ieder jaar weer is het een groot succes. De kinderen maken zelf een stoer cadeautje voor hun vader in gemiddeld een kwartier tijd.

Hoe belangrijk is het niet om ze zo vroeg mogelijk al met planten in aanraking te laten komen. De activiteit is voor kinderen van 2 tot en met 11 jaar. Alle kinderen zijn van harte welkom, ook als hun ouders geen lid zijn van Groei & Bloei. Kinderen die mee willen doen aan de actie kunnen direct aan de slag bij de stand van Groei & Bloei in de plantenkas van Welkoop. Vooraf aanmelden is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie: www.wageningen.groei.nl.

Het Appeltern Plantenfestijn 24 en 25 juni

In het weekend van 24 en 25 juni organiseert Appeltern Adventure Gardens (vh. De Tuinen van Appeltern) voor het eerst het Plantenfestijn. Met 25 topkwekers, een noviteitenborder, een plantendokter en nog veel meer kan je daar terecht voor het nieuwste op het gebied van tuinplanten. We zijn trots en blij dat Groei & Bloei ook ruim de gelegenheid krijgt om zich tijdens dit weekend te presenteren.

Groei & Bloei Tiny House
Afgelopen voorjaar is ons ecologische Tiny House dat op De Floriade stond, herbouwd in Appeltern. Hier wordt een echte tuin bij aangelegd met als achtergrond het Groei & Bloei Tienpuntenplan. Het Tiny House blijft de komende jaren in Appeltern staan. Op zondag 25 juni om 12:30 uur wordt het Tiny house feestelijk geopend door onze nieuwe voorzitter Leen Verbeek.

Mooie entree-korting voor Groei & Bloei leden!
Uitsluitend tijdens het Plantenfestijn krijgen Groei & Bloei leden een speciale korting: op vertoon van de ledenpas mag 1 persoon voor slechts €10 naar binnen! Overige gezinsleden of vrienden kunnen natuurlijk gebruik maken van de bon uit de Groei & Bloei kortingsgids. Deze bon geeft recht op 20% korting op de dan geldende entreeprijs, met een maximum van vier personen per bon. Parkeren is gratis.

Appeltern Adventure Gardens, Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern

het Groei&Bloei Tiny House

1 juli Publieksdag WUR Wageningen

Wageningen Biodiversity Challenge

Biodiversiteit is overal, ook op de campus van Wageningen University & Research. Elk jaar trekken ze er daarom op uit om samen het aantal soorten dieren, planten en insecten te tellen. In 2022 vonden ze er meer dan 800! Naast deze 'Bioblitz' zijn er ook excursies, presentaties en tentoonstellingen rondom biodiversiteit voor WUR-medewerkers en studenten, Wageningen Campus-medewerkers en bewoners van de stad Wageningen. Op 1 juli is de campus in Wageningen open voor de hele stad, mede in het kader van het 105-jarig bestaan van WUR. Dan zijn er veel leuke natuurexcursies, presentaties en stands voor jong en oud. Neem dus ook je familie en vrienden mee! Schrijf je HIER in voor 1 juli.

Avondexcursie 19 juli naar de tuin van Jelle Grintjes in Herwen

De tuinen van Jelle Grintjes zijn bekend van Instagram (jelle_grintjes) waar Jelle dagelijks diverse foto’s plaatst. Jelle is tuinontwerper en staat bekend om zijn fraaie plantencombinaties in grote groepen die door het jaar heen een steeds wisselend beeld geven. Ook in het buitenland krijgt hij steeds meer bekendheid.

Een paar jaar geleden heb ik zelf in de zomervakantie zijn tuin bij Tolkamer bezocht die inderdaad erg mooi was. In 2022 is hij verhuisd naar een veel groter stuk grond in Herwen. Alle vaste planten groef hij zelf uit en plantte ze terug in zijn nieuwe tuin. Inmiddels is alles goed aangeslagen en uitgegroeid tot een volwassen tuin. De 4000m² grote bijzondere landschapstuin bestaat uit ruim 15.000 vaste planten en 50.000 bloembollen in de meest natuurlijke of juist knallende combinaties. Leestip: In het eerste nummer van het maandblad Groei&Bloei van dit jaar komt Jelle vanaf pagina 42 acht pagina’s lang hierover aan het woord en in beeld.

Op 19 juli kunnen we dit alles zelf gaan bekijken. We zijn heel benieuwd!

Aanmelden via aanmeldingen@wageningen.groei.nl
Kosten leden € 3,-, niet-leden € 5,-
Locatie Polderdijk 61, 6914 KJ Herwen
Aanvang 19:00 uur

Vervoer op eigen gelegenheid, samen rijden in overleg na aanmelding.

Jelle Grintjes' vorige tuin in Tolkamer in 2020

Open Tuinen Dag op zaterdag 22 juli 2023 in Renkum en Heelsum

Op zaterdag 22 juli a.s. stellen een aantal tuineigenaren in Renkum en Heelsum hun tuin voor u open. Naast particuliere tuinen doen dit jaar ook een buurttuin en een arboretum mee aan de Open Tuinen Dag. Tussen 10 en 16 uur bent u van harte welkom! Een overzicht van de deelnemende tuinen inclusief een plattegrond van het gebied kunt u in juli op de website van Groei & Bloei Afdeling Wageningen e.o. vinden en downloaden. Leden van Groei & Bloei ontvangen de flyer met deze informatie in de week voorafgaand aan de Open Tuinen Dag in hun brievenbus.

Zeer recent hebben twee tuineigenaren wegens onvoorziene omstandigheden hun deelname aan de Open Tuinen Dag moeten annuleren. Er is daarom nog plek voor 2 particuliere tuinen om mee te doen. Groot of klein, dat maakt niet uit, zolang u maar uw enthousiasme voor tuinieren met anderen wilt delen! Heeft u interesse, meldt u zich dan uiterlijk 22 juni a.s. aan bij Roel Schuring (0642988318, schuring.roel@gmail.com).

We hopen op mooi weer en veel belangstelling op 22 juli a.s.!

De Commissie OTD 2023, Ineke Davidse, Ineke Jenniskens, Roel Schuring

 

Workshop bloemschikken 2 augustus

Hallo allemaal

Op 2 augustus is er een zomerworkshop bloemschikken. We gaan dan een bloementaart maken in zomerse sfeer. Heb je zelf een taartstandaard of -plateau neem die dan mee! Heb je deze niet, dan zorg ik voor wat anders! Ik heb altijd plaats voor 6 personen. Maar er hebben al 4 mensen zich op gegeven bij de vorige workshop. Dus nog 2 plaatsen over. Ik heb er weer zin in !

Je kunt je opgegeven via aanmeldingen@wageningen.groei.nl
De workshop begint om 13:30 uur, tot ongeveer 16:00 uur
Waar: van de Weerdstraat 66, 6709TT Wageningen
Telefoon 06- 20118903
Voor leden van Groei & Bloei: € 17,50, Voor niet leden: € 25,- . Graag gepast betalen bij de workshop.

Monique ter Brugge.

Ochtendexcursie 19 augustus Botanische Tuin Utrecht

Je kunt je nu al opgeven voor deze excursie. De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht staan bekend om hun mooie voorjaarsbloeiers, maar zijn ook zeker in de zomer de moeite waard.

We verzamelen rond 10:30 bij Botanische Tuinen in Utrecht (Budapestlaan 17, Utrecht). Om 11:00 uur start een rondleiding die speciaal voor ons wordt georganiseerd.

De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht liggen in het hart van het Utrecht Science Park. De Tuinen zijn met een oppervlakte van negen hectare de grootste universitaire tuin van Nederland en zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO Werelderfgoed). Hier vind je de prachtige Rotstuin, de Evolutietuin, de (sub)tropische collecties in de Tropische kassen en Vlinderkas, de Ontdektuin, een Bijenhotel en de Vogelhut.

Na de rondleiding kunnen we lunchen ter plekke en mogelijk kan er ook een gezamenlijk bezoek gebracht worden aan de Vlinderhof in het Maxima Park (eveneens in Utrecht). Deze tuin is ontworpen door Piet Oudolf.

Opgave: vóór 18 augustus via aanmeldingen@wageningen.groei.nl  o.v.v. Botanische tuinen
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Budapestlaan 17, 3584 CD  Utrecht
Vervoer op eigen gelegenheid, samen rijden in overleg na aanmelding
Kosten leden € 4,-, niet-leden € 7,-.

NB In het Groei&Bloei-kortingsboekje zit een bon voor deze tuin.

 

Landelijk bestuur weer op sterkte!

Goed nieuws! Het landelijk bestuur heeft een nieuwe voorzitter Leen Verbeek en ook een nieuwe penningmeester Adri Out. De Ledenraad heeft beide leden onlangs benoemd. Leen Verbeek wordt per 1 april onze nieuwe voorzitter! Momenteel is hij Commissaris van de Koning voor de provincie Flevoland, een functie waar hij 1 november a.s. na 15 jaar mee stopt. Adri Out is inmiddels benoemd als penningmeester.

voorzitter Leen Verbeek (l) en penningmeester Adri Out (r)

Geef het schepje door: de tuin van Sylvia en Roland

Onze tuin is te groen … zegt mijn man. Kan dat? Voor mij kan het niet groen genoeg zijn, en als er ook nog nuttige planten staan word ik er helemaal blij van. Op de 75 m2 achter ons huis proberen we alle wensen onder een dak te krijgen: ruimte om te chillen voor de kinderen, structuur voor mijn man en een eetbaar oerwoud voor mij. Niet makkelijk in een gemiddelde Nederlandse tuin! Helaas, geen eigen trampoline, geen Engels gazon en geen grote walnotenboom of kippen. Maar toch genoeg ruimte voor een gezellig terras, een barbecue plus een kleine broeikas. Voor bijen en vlinders zijn er verschillende soorten phlox, astilbe, en kattenkruid, en voor ons bevat het oerwoud fruitbomen, eetbare bloemen zoals kapucijnerkers of goudsbloem, en heel veel groenten – in de kas of verstopt tussen de andere planten. Omdat het een rijtjeshuistuin is die van oost naar west loopt, is er ook voor elke plant het juiste zonnige – tomaat of peper - of schaduwrijke plekje – wilde knoflook of lievevrouwebedstro. Goed, de tuin is een compromis, maar één die we in de afgelopen jaren zeker wisten te waarderen!

Naast deze tuin zijn we ook gelukkige moestuinders bij de Vereniging van Amateurtuinders Ede (VAT, https://vat-ede.nl) met een stukje grond van 100 m2 voor de grote gewassen zoals aardappels, kolen, of pompoen en courgetten. Ik ben de gelukkige moestuinder, het enthousiasme over groenten uit eigen tuin en het werken hiervoor heeft bij de kinderen nog potentieel om te groeien! Maar eerlijk gezegd waardeer ik de (moes)tuin niet alleen vanwege de optie om gezond voedsel te verbouwen, ‘s avonds te chillen (bij het onkruid wieden) of af en toe te kunnen barbecueën. We hebben het grote voordeel dat er veel hoge bomen om ons heen staan, die voor koele plekjes in de tuin zorgen. Vooruitblikkend naar toekomstige zomers die steeds warmer zullen worden (en ja, dat is veroorzaakt door mensen!), draagt de schaduw in de tuin bij aan ons welzijn. Ook zijn de tuinen voor mij een kleine bijdrage voor het koesteren van een beetje biodiversiteit. Elk klein beetje helpt! En ja, daar hoort – helaas voor mijn medetuinders – ook een klein beetje “on”kruid erbij. Gelukkig kan je ook hiervan veel eten!

Eet smakelijk en daarmee geef ik het schepje door naar mijn buurvrouw Paula Voncken.

Sylvia Walter

de achtertuin met kas

de moestuin in Ede

Groei en Bloei Tienpuntenplan: klimaatvriendelijk tuinieren

Als fervente tuinliefhebbers gaan we als Groei & Bloeiers respectvol om met de natuur en houden we zoveel mogelijk rekening met wat goed is voor mens, plant en dier. Om dit nog meer te stimuleren, zet de vereniging in 2023 actief in op het 'Groei & Bloei Tienpuntenplan: klimaatvriendelijk tuinieren' waarbij het onder andere gaat om minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, zorgvuldig omgaan met water en goed voor de bodem zorgen. Dit Tienpuntenplan is ook het thema van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek, die van 10 t/m 18 juni 2023 plaatsvindt.

In juni komt het punt Wees spaarzaam met water aan bod. Water hebben we de laatste jaren snel teveel of tekort in de tuin. Er zijn veel manieren om spaarzaam met water om te gaan, het vast te houden in de tuin voor drogere periodes en bijvoorbeeld door regenpijpen af te koppelen het riool niet met regenwater te belasten. We geven je graag tips om spaarzaam met water om te gaan!

Kijk voor meer informatie over het Groei & Bloei Tienpuntenplan en informatie per punt op www.groei.nl.

 

Stekken en zaden ruilen - app

Ik heb een maand geleden aan Greet gevraagd me toe te voegen aan de Stekken en zaden ruilen-app van onze afdeling.

Nou dat ging goed zeg. Het leek van buiten dat in onze afdeling een maandje rustig was, maar hier zag je de achterkant. Allemaal appjes gingen heen en weer over aanbod en vraag. Binnen een week was ik al bij iemand langs om plantjes te halen, omdat ze ging verhuizen en waren er 2 mensen bij mij in de tuin om bodembedekkers te halen. Super gezellig.

Wil je ook meedoen? Stuur een mailtje naar Greet of naar info@wageningen.groei.nl met de vraag om je toe te voegen.

Pien van Dael

 

Plant in beeld: Aquilegia chrysantha

Iedereen kent wel de akelei: planten met typische gespoorde bloemen in wit-, blauw- of rozetinten. Ze zijn er ook met dubbele bloemen, maar dan is de mooie bloemvorm verloren gegaan. Minder bekend is de gele akelei, Aquilegia chrysantha. Deze Amerikaanse soort valt op doordat de bloemen heel groot zijn en bijzonder lange sporen dragen, een sierlijk geheel. De foto spreekt voor zich.

Bekende rassen zijn Yellow Queen en Denver Gold. Ik kreeg een plant van Yellow Queen die afkomstig was van de Hessenhof en ik ben inderdaad onder de indruk van de bloem. De kleur geel is tamelijk bescheiden, primulageel zeg maar, en daardoor goed in te passen in de border omdat ze met veel andere kleuren te combineren is. Ze zou zeer goed tegen droogte kunnen, wat kan kloppen gezien het feit dat ze uit Mexico en het zuiden van de VS afkomstig is. Een klimaatbestendige plant dus. Een plekje in de zon of halfschaduw is ideaal, waarbij ze in de volle zon in zomerrust kan gaan. Ik houd haar daarom toch maar in de halfschaduw. Ze bloeit in mei en juni en wordt 60 tot 80 cm hoog. Het wegknippen van de uitgebloeide bloemen zou de bloei moeten verlengen, maar ik ga eerst proberen zaad te winnen zodat ik wat meer planten krijg voor in mijn tuin. Overigens wordt gezegd dat ze zich rijkelijk uitzaait, maar ook dat verschillende soorten akelei gemakkelijk met elkaar kruisen..

Leontine Colon

Aquilegia chrysantha 'Yellow Queen'

Mycorrhiza

Ik heb vorig jaar een grote zak mycorrhizakorrels gekocht, die ik trouw strooi in de grond bij het verpotten of uitplanten van plantjes.

De theorie achter Mycorrhiza-schimmels is indrukwekkend. Ik zag deze week de film “Onder het Maaiveld” en een TED-Talk van Toby Kiers, die een prijs gewonnen heeft. Die film moet je echt in de bioscoop gaan zien: waanzinnige beelden van onder de grond groeiende wezens, waaronder de schimmels. Een groot pleidooi voor tuinieren met de natuur mee. En met veel hoopgevende initiatieven.

Toby Kiers heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het gedrag van Mycorrhiza-schimmels in de bodem en manieren bedacht om in beeld te brengen hoe de uitwisseling van nutriënten tussen schimmels en planten verloopt. Mycorrhiza-schimmels vormen een enorm netwerk in de bodem waarmee ze soms honderden planten verbinden. Ze krijgen van de planten suiker en vetten en geven daar fosfor en stikstof voor terug. Ze helpen ook bij het opnemen van water. Toby heeft de laatste 10 jaar ook besteed aan het leren van de economische jargon en beschrijft hiermee de interacties.

Mycorrhiza-schimmels die in planten- en boomwortels leven, handelen net als wij strategisch; ze stelen hulpbronnen en houden ze achter. Ze vertonen opmerkelijke parallellen met mensen in hun vermogen om opportunistisch (en soms meedogenloos) te zijn. Dit alles zonder de aanwezigheid van verstand. (Overigens werken de alom tegenwoordige algoritmes in de financiële wereld ook zonder menselijke inmenging.)

Als je niet van deze schimmels houdt, kun je er eenvoudig van af komen: bemesten, bespuiten en irrigeren - kortom de ‘traditionele’ manier in de land- en tuinbouw. Dan heeft de schimmel de plant niets meer te bieden en verdwijnt. Dus begrijp ik in ieder geval, dat het geen zin heeft de schimmelkorrels samen met mest te geven.

Heeft iemand van jullie hier al mee geëxperimenteerd? Ik hoor het graag.

Pien van Dael

 

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dan is er nu de Zomeractie. Deze loopt tot in september. Als nieuw lid krijg je korting op de resterende contributie voor 2023. Word je vóór 1 juli lid, dan betaal je voor de rest van het jaar nog €28,95 (in plaats van € 38,-; een korting van ruim € 9,-). Na 1 juli is dat € 18,95. Je ontvangt dan het meest recente nummer van Groei & Bloei en als welkomstgeschenk een Metallo snoeischaar en zakmes, ter waarde van €40,-.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.

ledenaanbieding

 

de stekkentuin in Espel