Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief juni 2022

Prinses Beatrix kwam op 25 mei op Gardenista een speciale tulp dopen.
(foto Greet Steenhuis)

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Geweldig! Wat was het heerlijk om met een volle bus naar Gardenista te gaan, want wat had de organisatie zijn best gedaan om de kasteeltuinen van Den Alerdinck mooi in te richten met allerlei stands, bloemenborders, podia en terrasjes. Chapeau!

Leuk ook om ZKH Prinses Beatrix zo belangstellend te zien rondlopen. Ze bezocht Gardenista vanwege het 150 jaar bestaan van KMTP/ Groei&Bloei, en doopte daarvoor een speciale tulp. Ze genoot net als de vele bezoekers zichtbaar van alle bloemen en het groen.

Fantastisch! Je zou bijna denken dat iedereen al bezig is Nederland te vergroenen. “Wishful thinking”? Ook de Floriade heeft het thema: ‘Growing Green Cities’. Hoe zullen de steden er over 10 jaar uitzien? De internationale inzendingen bij de Floriade geven daar ook voorbeelden van. Op 21 juni gaan we er samen van genieten. De bus is al vol!

Deze maand is van 11 t/m 19 juni de Nationale Tuinweek, vol met activiteiten. Voor kinderen hebben we de Vaderdagactie, dit keer --let op! -- op vrijdagmiddag 17 juni.

Kom op zaterdag 18 juni in Wageningen inspiratie opdoen tijdens onze Open Tuinen Dag. Zeker 10 tuinen zijn op fietsafstand te bezoeken. Kijk op onze site www.wageningen.groei.nl voor het uitgebreide programma.

Natuurlijk zal je ook nog druk zijn in je eigen tuin. Na de regen is het allemaal flink gaan groeien en bloeien. De eerste zaden heb ik al geoogst en in papieren zakken gedaan om te drogen.

Wat een mooie zomer! Geniet ervan.

Greet Steenhuis, voorzitter

Groei & Bloei Nationale Tuinweek 11 - 19 juni

Thema: De stads- en balkontuin!

Groei & Bloei organiseert van 11 t/m 19 juni 2022 de Nationale Tuinweek met als thema de stads- en balkontuin! In deze week kun je in meer dan 20 regio’s in het land deelnemen aan groene workshops, lezingen en excursies om je te laten inspireren om eigen tuin, balkon, dak- of buurttuin verder te vergroenen. Onderdeel van de Nationale Tuinweek is het Open tuinenweekend op 18 en 19 juni 2021. Groei & Bloei werkt tijdens deze week samen met groene organisaties zoals Stichting Steenbreek, Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie, KNNV en AVVN.

minivijver stadstuin en fotowedstrijd tuinweek

Fotowedstrijd stads- en balkontuin

Doe mee met de Groei & Bloei fotowedstrijd en maak kans op mooie prijzen zoals een workshop natuurfotografie bij Martin van Lokven of een jaar lang gratis lidmaatschap van Groei & Bloei!

Fotografeer het thema stads- en balkontuin en win! Heb jij een mooie stadstuin, gaat jouw ommetje langs een fotogenieke geveltuin of zie jij iets bijzonders op je balkon? Leg het vast en stuur je foto in. Laat je creativiteit de vrije loop en ding mee naar mooie prijzen! Fotograaf Martin van Lokven zal 5 winnende foto's kiezen en een toelichting geven op zijn keus. De wedstrijd loopt van 17 mei t/m 15 juni 2022.

Dit zijn de prijzen die je kunt winnen:

 • 1e prijs en 2e prijs: deelname aan een 1-daagse workshop natuurfotografie naar keuze van Martin van Lokven. Zie hier het overzicht van workshops
 • 3e prijs: 1 jaar lang gratis lidmaatschap G&B (voor nieuwe én huidige leden)
 • 4e prijs: VVV bon van 50,-
 • 5e prijs: regenton Rainsaver van de Tuinen-shop

Stuur je foto in via deze link:
https://www.groei.nl/tuinweek/bericht/fotowedstrijd-stads-en-balkontuin

Zaterdag 11 juni: De traditionele 'Dag van de Sterretjes"

bij Kwekerij Jaap Duijs, Haarweg 2, 6731 SE Otterlo

Beste plantenliefhebbers,

Dit jaar organiseren we iedere tweede zaterdag van de maand een open dag. Centraal staan dan de bloeiende bollen-op-pot van dat moment. De eerstvolgende open dag is komende zaterdag 11 juni. We kunnen onder meer laten zien: boshyacinten, sieruien, vogelmelk, salomonszegel, schijnsalomonszegel, pluimdruif en trillium.
U bent welkom tussen 10:00-17:00 uur. Zoals gewoonlijk staan koffie en thee met koek klaar.

Vriendelijke groeten, Kwekerij Jaap Duijs.

Rhodoxis 'Sandy Light Yellow' (links) en 'Sarah'

Vaderdagactie vrijdagmiddag 17 juni

Voor alle kinderen die hun vader willen verrassen met een leuk bloemrijk cadeautje is het vrijdagmiddag 17 juni  tussen 14.00 en 17.00 uur knutseltijd in de plantenkas van Welkoop, Rijnhaven 12 in Wageningen. Net als vorige jaren houdt KMTP/Groei & Bloei Wageningen en omstreken ook dit jaar weer samen met Welkoop Wageningen deze leuke gratis Vaderdagactie.

Ieder jaar weer is het een groot succes. De kinderen maken zelf een stoer cadeautje voor hun vader in gemiddeld een kwartier tijd.

Hoe belangrijk is het niet om ze zo vroeg mogelijk al met planten in aanraking te laten komen. De activiteit is voor kinderen van 2 tot en met 11 jaar. Alle kinderen zijn van harte welkom, ook als hun ouders geen lid zijn van Groei & Bloei. Kinderen die mee willen doen aan de actie kunnen direct aan de slag bij de stand van Groei & Bloei in de plantenkas van Welkoop. Vooraf aanmelden is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie: www.wageningen.groei.nl

!! Let op: niet op zaterdag, maar vrijdagmiddag vóór Vaderdag.

Opentuinendag in Wageningen op zaterdag 18 juni

Kom kijken in andermans tuin op de Open Tuinendag op zaterdag 18 juni a.s. en doe inspiratie op! Dit jaar zetten we de tuinen in Wageningen in het zonnetje.

Onderstaande tuinen zijn deze dag van 10.00 tot 16.00 uur gratis voor het publiek toegankelijk en zijn duidelijk herkenbaar d.m.v. een bord bij de ingang van de tuin. Bij de langsfietstuinen (LFT) is geen tuinvrouw/man aanwezig.

Alle tuinen zijn op fietsafstand te bezoeken. Let op: het parkeren met de auto is op een aantal locaties beperkt of op ruime afstand van de tuin. Op de flyer met plattegrond zijn de diverse locaties te vinden. Er is geen vaste volgorde, u kunt uw rondje tuinen op elk gewenst punt beginnen. Op onze website www.wageningen.groei.nl zijn vanaf 5 juni de beschrijvingen van de tuinen te vinden en is de flyer met plattegrond en adressen te downloaden.

Veel plezier met het kijken in andermans tuin!

Deelnemende tuinen:

 1. Hindelaan 21, Wageningen. Deze eigenzinnige tuin kent veel groen, afwisselende terrasplekken, pergola’s en looproutes op twee hoogten met rustige combinaties van struiken/ vaste planten. Ter weerszijden van het huis een vijverpartij en een prairie tuin in ontwikkeling.
 2. Churchillweg 93, Wageningen. In deze achtertuin is uitgegaan van strakke lijnen (labyrint). Door het gebruik van grote plantvakken is de tuin onderhoudsvriendelijk. Kunstvoorwerpen versterken de beplanting en tezamen met een mooie vijver/waterloop straalt het rust uit.
 3. Fam. Zwanenburg, Vergersweg 19, Wageningen. Deze kleine verzamelaarstuin heeft een grote variatie aan uitheemse (voortuin) en inheemse planten (achtertuin) met veel hergebruikte materialen. Deze tuin vraagt om een rustig kijkmoment voor de echte plantenliefhebber.
 4. Annemieke Juffermans, Wilhelminaweg 14, Wageningen. In korte tijd is een saaie tuin veranderd in een plek met een grote variatie aan planten die vaak zijn gekregen of geruild. Op het terras en veel andere plekken staan potten uit de vorige tuin en er is een schuur met sedumdak en een veranda.
 5. Kim Koopman, Veerweg 19, Wageningen. De kleurrijke luchtige prairiebeplanting en verlaagde zitjes zorgen voor beslotenheid, met behoud van het geweldige uitzicht. Geheel zelf bedacht en uitgevoerd door de bewoonster, met veel aandacht voor recycling.
 6. Rita Elstgeest, Huppelpad 16, Wageningen. Een smaakvol ingerichte boerderijtuin met een Engelse kas en stoere pergola’s. De tuinvrouw heeft steeds meer gazon tot borders op kleur omgetoverd. Verscholen in het Binnenveld, maar echt de moeite waard om naar toe te fietsen!!!
 7. Coby Janssen-Gooijer, Johan Kievietstraat 32, Wageningen. Er wacht een gastvrij welkom door een gepassioneerde tuinvrouw, die nog niet zolang geleden niets van tuinieren wist. De achtertuin heeft een prachtig terras met o.a. kleurige potten en een geweldig uitzicht op het Binnenveld.
 8. Aart van der Leeuwstraat 15, Wageningen. Aan het fietspad van de Rijnsteeg ligt deze kleine maar fijne tuin. Als extra hebben de bewoners de groenstrook naast de woning mogen betrekken bij hun tuin waardoor een weelderig geheel is ontstaan.
 9. Fam. Oomen, Ooststeeg 133, Wageningen. De eigenaren van deze bijzondere verzameltuin hebben bij elke boom of plant een mooi verhaal. Deze komen overal en nergens vandaan en zijn veelal uit eigen zaad getrokken. Daarnaast is er een wilde kruidentuin en een moestuin.
 10. Buurttuin de Hoef, De Hoef 27 t/m 37, Wageningen. In 2014 startten drie bewoners van de Hoef deze buurttuin. Een groen en fleurig paradijsje waar buurtgenoten elkaar regelmatig treffen. Sinds 2018 zijn er een paar uitbreidingen o.a. met een bijenoase en een bijenhotel aan de Ooststeeg.
 11. (LFT) Willem Berkhemerstraat 46, Wageningen. Een inspirerende voortuin om even te stoppen en te bekijken. Kleine boompjes, een bankje en een grote variatie aan mooi bij elkaar passende planten maken dit een heerlijke plek. De bewoners vinden het prima als u even de oprit oploopt.
 12. (LFT) Schoolplein Pantarijn, Top Naeffstraat 10, Wageningen. Het vernieuwde schoolplein van het Pantarijn ISK en het Klokhuis kinderopvang. is veranderd van een betegelde vlakte naar een uitdagend, groen, afwisselend schoolplein met volop speel- en leerplekken. Hier wil elk kind zijn!

RP     Café “Onder den Linden”, Haagsteeg 16, Wageningen. Bij het rustpunt kunnen de bezoekers op eigen kosten koffie/thee enz. nuttigen en bij het nemen van een consumptie, gebruik maken van het toilet. Het café / terras is open vanaf 11.00 uur.

Busreis Floriade op dinsdag 21 juni i.s.m. Floralia B'kom en G&B Ede

De bus is vol!

Vertrek: 09.00 uur van busstation Wageningen en 09.15 uur vanaf de parkeerplaats bij de kerk, Krulweg Bennekom.
Terugreis: aankomst Bennekom plm. 18.00 uur, aankomst Wageningen plm. 18.15 uur

Op de Floriade Expo 2022 vinden we oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. Het Floriade-park is een feest van groen en duurzame technologie. In dit levend laboratorium worden nieuwe technologieën voor groen, voedsel, energie en gezondheid onderzocht en toegepast, maar dat is nog niet alles. Er valt van alles te zien, te ruiken en te proeven op de Expo! Ook Groei&Bloei zal met een stand aanwezig zijn. Voor meer informatie: www.floriade.com

4 mei j.l.: ons bezoek aan de tuin van Marieke Nolsen in Leusden

Moederdagactie bij Welkoop

Op zaterdag 7 mei hebben 103 kinderen bij de Welkoop Wageningen een mooi plantje mogen uitzoeken voor moederdag. Om het groene cadeau voor moeder nog fraaier te maken werd er gezellig zittend aan een tuinbank door de kinderen druk gestickerd en getekend. Diverse vrijwilligers van Groei & Bloei Wageningen begeleidden de kinderen en brachten ondertussen informatie over Groei & Bloei onder de aandacht van de ouders. Dit leverde diverse aanmeldingen op voor de periodieke nieuwsbrief.

Na twee jaar coronabeperkingen kan deze  gezellige en levendige moederdagactie, met dank aan de Welkoop, een succes worden genoemd.

Margit Moorrees

Verslag Gardenista

Op woensdag 25 mei vertrokken we met een volle bus naar Laag Zuthem voor het Groei & Bloei tuinfestival Gardenista op het mooie landgoed Den Alerdinck. De bus kwam aan bij de verkeerde ingang en werd door een verkeersregelaar letterlijk het bos ingestuurd, maar chauffeur Joachim wist de bus zonder kleerscheuren naar de ingang te rijden en ons daar af te zetten. We hadden allen ons entreebewijs op zak en een bon voor het koffie & gebak-arrangement, dat laatste dankzij sponsoring van de drie organiserende afdelingen, Groei & Bloei Wageningen en Ede, en Floralia Bennekom. Na gezamenlijke koffie gingen we allen het park in.

Marc Roosjen had zich aangemeld voor het besloten deel met prinses Beatrix, die de tulp Groei&Bloei kwam dopen en het festival openen.

Ik ben zelf eerst naar de demonstratietuinen gelopen. Hier was allereerst een enorme sikkelvormige border met een grote diversiteit aan bloeiende planten, heel inspirerend. Bij de verkiezing van de mooiste nieuwigheid heb ik gestemd voor de laagblijvende gele Clematis ‘Little Lemon’. Ik was van plan geweest niets te kopen, maar had toch ineens een tasje aan mijn arm hangen met een roomgele Trollius ’New Moon’ en een aparte kleur Petchoa ‘Cinnamon’. Het klassiek ingerichte en nog bewoonde huis was open voor bezichtiging. Er was ook een leuk boekwinkeltje met tuinboeken. Daarna door naar de bloemschikwedstrijd waar nog druk werd geschikt, en naar het kwekersveld. Net als vorige keer stonden hier weer talloze bloeiende clematissen en rozen, diverse kleine kwekerijen en ook een specialist in bijzondere varens.

Ik was ook onder de indruk van de vele insecten op het landgoed. Op de clematissen vlogen vele Bruine Korenbout-libellen, en bij de rozen wemelde het van de rozenkevers die zich niet zo maar lieten fotograferen, heel bijzonder. Ondanks de dreigende luchten ’s middags bleef het gelukkig droog.

Om 4 uur zat iedereen weer in de bus. Een geslaagde dag!

Leontine Colon

De sikkelvormige border en ons lid Els Verstappen laat een ontwerp maken voor haar nieuwe tuin.

Bloemschikwerk en de bloemenmeisjes bij de bloemschiktent.

Duurzaam tuinieren: de eerste bezoekers in het bijenhotel

In februari hebben 11 klussers deelgenomen aan de workshop “Bijenhotel maken’. Zoals eerder toegezegd, hebben de deelnemers foto’s gemaakt van de eerste tekenen van bewoning in hun hotel. De eerste gasten zijn hoogstwaarschijnlijk rosse metselbijen. Zij gebruiken gangen met een diameter van 6 – 8 mm (dat zijn de grote gaten). Het is ook te zien aan het zand waarmee gangen zijn afgesloten. Behangersbijen gebruiken namelijk bladschijfjes om de gangen af te sluiten en wolbijen planteharen van bijvoorbeeld ezelsoor. Het valt op dat de gangen op de begane grond en de eerste en tweede verdieping het meest in trek zijn. Daar is het waarschijnlijk het zonnigst.

Het is nu wachten op de bewoners voor de smallere gangen, zoals tronkenbij en maskerbij.

Edwin Luijks en Ingrid Schilstra

De moestuin: de olla

Een idee uit NRC van 20 mei

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/20/zo-zorg-je-dat-alle-planten-zich-thuisvoelen-in-je-tuin-a4125082

Na een aantal droge zomers moeten we zuinig omgaan met gietwater en willen we toch graag onze planten genoeg vocht geven. De waterpot of olla is hiervoor een goede methode.

De olla wordt al heel lang gebruikt in gebieden waar waterschaarste heerst. Het principe: graaf een ongeglazuurde aardewerken pot in bij de wortels van een plant, en vul deze met water. De pot is poreus en geeft het water geleidelijk af aan de grond, zodat de wortels steeds vocht tot hun beschikking hebben. Bijvoorbeeld in de moestuin, denk aan tomatenplanten die veel water nodig hebben. Je kunt een olla online kopen, maar het is ook heel eenvoudig om ze zelf te maken. Je lijmt twee ongeglazuurde terracotta potten aan elkaar met siliconenkit voor aquaria, te koop bij de dierenwinkel. De gaten in de bodem van de onderste pot maak je dicht, bijvoorbeeld met een scherf en kit. Door het bodemgat van de bovenste pot kun je de olla met water vullen. Het is wel belangrijk het gat daarna af te dekken met een los deksel, anders krijg je een muggenplaag. Controleer de pot regelmatig en vul hem steeds bij.

Op youtube staan diverse filmpjes hoe je een olla kunt maken.

Groeten uit de pluktuin in Heelsum: het moestuinpad

Door het tuincomplex loopt een openbaar wandelpad, dat behalve door de tuiniers, ook door veel inwoners van Heelsum wordt gebruikt om hun hond uit te laten of een avondwandelingetje te maken. Daarnaast zien we ook veel wandelaars, die een route lopen zoals het ‘Maarten van Rossumpad’.  Maar het pad wordt vooral gebruikt door omwonenden van de verschillende serviceflats en zorgcentrum Beekdal, vaak voor hun dagelijkse ommetje. Ze kuieren dan rustig langs de verschillende tuinen en kijken bewonderend naar alles wat groeit en bloeit. Menige plant, struik of groente wordt herkend en ze zijn vaak in voor een praatje met de tuiniers. Dikwijls worden ze voorzien van een kropje sla of een zak met boontjes. Helaas is het wandelpad moeilijk begaanbaar door de versmalling halverwege het pad dat dan overgaat in een smal ‘olifantenpaadje’ en ook zitten er flinke bandensporen in het pad van auto’s die een enkele keer eroverheen rijden. Het kost de oudere wandelaars (soms dementerenden) dan ook veel moeite om met een rollator over het pad te wandelen of voor hun begeleiders om een rolstoel te duwen.

Daarnaast is het laagst gelegen deel van het pad vaak drassig en zelfs modderig doordat het regenwater door het hoogteverschil, onderaan blijft staan en het pad daardoor ook moeilijk begaanbaar is. Daarom hadden een paar tuiniers het plan opgevat om op een zaterdagochtend het pad te egaliseren en ook om zo de waterstroom na een regenbui wat beter te reguleren. Dat betekende graspollen verplaatsen naar de zijkant of naar het drassige deel en een geul maken langs de randen zodat het water niet alleen naar beneden stroomt maar ook naar de zijkant. In een paar uurtjes was het pad tot halverwege al meer begaanbaar gemaakt en we kregen dezelfde ochtend al meteen van een wandelaarster te horen dat ze nu met haar oude vader hier weer een wandelingetje kon maken. Na de klus werd het bord ‘Tuincomplex De Vierslag’ onthuld, gemaakt door Sander Eggen, éen van de moestuiniers. Het complex draagt deze naam zeker al vanaf de tweede wereldoorlog, want het bleek dat bij veel tuiniers en bewoners van Heelsum dit niet bekend was.

Een mooie naam is weer in ere hersteld met een prachtig bord!

Met groene groeten van Jopie de Boer.

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Word dan nu lid en ontvang het meest recente nummer van Groei & Bloei (juni, juli/augustus of september), een korting op de resterende contributie voor 2022 en als welkomstgeschenk 6 Elho hangpotten 'Corsica Vertical Forest, met een adviesprijs van €41. Verder krijgen de nieuwe leden korting op het lidmaatschap tot het einde van het jaar. Het welkomstgeschenk en de ledenpas worden nagezonden.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting.

 

 

de enkelbloemige botanische pioenroos Paeonia emodi