Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief juli/augustus 2022

De bloeiwijze van de trompetboom (Catalpa xerubescens) in juli in Belmonte Arboretum.

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Wat sneu is het toch dat de Floriade steeds zo negatief in de publiciteit komt. Waarom gaan niet alle Nederlanders daar eerst eens een kijkje nemen, want eigenlijk moeten we toch trots zijn op zo’n internationaal evenement dat ééns in de 10 jaar georganiseerd wordt. Het thema: ‘Groenere steden in de toekomst’, gaat toch iedereen aan. Misschien moeten ze een kortingsactie met Albert Heijn of de Jumbo beginnen om het als ‘een dagje uit voor het hele gezin’ te promoten. De Groei&Bloeiers die met onze bus meegingen waren allemaal heel enthousiast. We hebben een bijzondere en interessante dag gehad. Lees verderop maar eens de reacties met mooie foto’s van Frans en Gea Kleipool. Ik ga zeker nog een keer terug! 

Inspirerend en gezellig was ook de OpenTuinendag! Voor de tuineigenaren altijd een spannend moment: komen er wel bezoekers? Is mijn tuin wel mooi genoeg? Gaat het regenen? Nou, het was een stralende zomerdag met meer dan 150 enthousiaste bezoekers. Heel geslaagd dus en bij de bedankborrel konden de trotse tuineigenaren nog gezellig hun ervaringen met elkaar delen.

Ervaringen delen vind ik altijd leuk en dus kijk ik op vakantie ook altijd naar de plaatselijke Groei&Bloei afdeling of er iets te doen is. Even een ander bestuur spreken hoe het daar loopt. Op Walcheren hebben we met een leuke excursie in Middelburg meegedaan en vele stoep- en geveltuintjes gezien. Dat maakt een stad echt mooier en klimaatbestendiger.

Voor deze zomer hebben we nog een aantal leuke excursies georganiseerd. Dat lees je verder in deze nieuwsbrief. Leuk als je meegaat. Dus meld je aan!

Verder voor iedereen die nog weggaat, een fijne vakantie gewenst.

Greet Steenhuis, voorzitter

op excursie met Groei&Bloei Walcheren

Woensdag 20 juli: Avondexcursie naar tuin ‘Villa Sprezzatura’ van Karin den Boer

Karin en Geert woonden in Wageningen en hun ‘Tuin bij het Huis van de Professor’ tegenover het Arboretum Belmonte was prachtig. Toch verhuisden ze naar een nieuwe stek met een mooie Italiaanse villa en een veel grotere tuin met hoogteverschillen vol met prachtige planten. Villa Sprezzatura heet deze bezoektuin in Nijmegen. De tuin is ruim 3.500 m2 groot en aangelegd in de Arts-en-Craft stijl. Sprezzatura is een Italiaans begrip uit de renaissance dat lastig te vertalen is. De schijn van moeiteloosheid. Iets heel goed doen, op zo'n manier dat het gemakkelijk lijkt. Wie de ware kunst beheerst, wekt de indruk dat het geen kunst is. Het streven is zo'n tuin te laten zien: lossig, nonchalant en vol bravoure, maar met kennis van zaken aangelegd en zeer zeker niet ondoordacht.

We gaan ons deze avond laten verrassen door hun nieuwe aanwinst en Karin kennende gaat dat zeker lukken.

Locatie: Sophiaweg 25, 6523 NE Nijmegen
Tijd: 19.30 uur
Kosten: leden €3,00; niet-leden €5,00 incl. koffie/thee/lekkers en een rondleiding Vervoer op eigen gelegenheid of meerijden.

Opgave: vóór 16 juli via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. excursie tuin Karin den Boer. Daarbij ook graag vermelden: ik heb al vervoer/ er kunnen …. personen meerijden/ ik wil graag meerijden

Villa Sprezzatura

Middagexcursie tuincomplex De Vierslag Heelsum 27 augustus

De Buurth-Akker is een tuin op het tuincomplex 'de Vierslag' en onderdeel van stichting Buurth. Onze fruit-, moes- en bloementuin is opgezet voor en met vrijwilligers, cliënten en buurtgenoten. Bij het ontwerp van de tuin is rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van onze doelgroep. Zo hebben we rolstoeltoegankelijke paden en verhoogde groeibedden aangelegd, en kweken we een grote diversiteit aan gewassen, voor elk wat wils. Het buiten zijn, bezig zijn met gezond voedsel en genieten van de schoonheid van de natuur in verbinding met elkaar is voor ieder mens heilzaam. Van harte welkom op de Buurth-Akker!

Sinds 2018 heeft Jopie de Boer een pluktuin op het prachtig gelegen moestuincomplex ‘de Vierslag’. Wat in eerste instantie begon als een ‘leuk tuintje erbij’ met wat bloemen om te plukken voor het hospice, is inmiddels een echte passie geworden. Dit zorgt er voor dat van dit stukje grond van plm. 100 m2, vanaf mei tot de eerste nachtvorst, de gasten in het hospice elke week weer worden verrast met prachtige boeketten, gemaakt door de bloemenvrijwilligers. Inmiddels heeft de tuinvrouw al heel wat kennis opgedaan als het gaat om dahlia’s verzorgen en eenjarigen opkweken en in de zomer is het dan ook een geweldig feest van kleur en vlindergefladder. Vele wandelaars staan even stil of maken een praatje en de bewoners van zorgcentrum Beekdal genieten er tijdens hun (dagelijkse) wandeling echt van. Jopie nodigt iedereen dan ook van harte uit om mee te komen genieten!.

Locatie: Utrechtseweg 36-46, Heelsum op moestuincomplex ‘de Vierslag’
Aanvang: 13.30 uur
Kosten:  gratis voor leden, niet-leden €3,00

Rondleiders: Willemieke Versluis, Weruschca Kirkengaard en Jopie de Boer
Opgave: vóór 22 augustus via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. excursie moes/pluktuin

Bloeiende Zinnia's op De Vierslag

Donderdag 1 september: Busreis naar Salland

Gezellig samen een dag tuininspiratie op doen? Ga dan mee met onze afdeling. Lekker makkelijk met de bus.

We bezoeken als eerste de Tuinen van ‘Ruim Zicht’ in Wijhe. Rondom de prachtige Sallandse boerderij liggen vele tuinkamers met steeds een andere sfeer. Verspreid door de tuin staan kunstwerken van de tuineigenaresse Anneletty. Een prachtig geheel om te bezoeken. De lunch hebben we in de tuin of in het sfeervolle restaurant ’t Veerhuys in Olst.

De tweede tuin die we gaan bekijken is ‘De Tuin van Fortmond‘ in Olst. Verrassend verscholen in de uiterwaarden van de IJssel ligt achter een hoge heuveltuin een architectonisch bijzonder designhuis met rondom een natuurlijke tuin met grote groepen vaste planten en grassen met daaromheen een glooiend gazon met bosjes en bloemenweide Een lust voor het oog en om heerlijk door te dwalen. Zittend op het terras kijk je over de uiterwaarden naar de voorbijvarende boten op de IJssel. Daarna besluiten we de reis met een bezoek aan de kleinschalige kwekerij van Arjan Schepers bij Raalte met een bijzonder assortiment aan vaste planten. Leuk een dagje samen uit!

Vertrek: 09.00 uur van Busstation Wageningen
Terugreis: aankomst Wageningen: plm. 17.30 uur
Kosten: ca. €50,00 voor leden, niet-leden ca. €55,00 incl. entree, koffie, thee en lunch.

Opgave: vóór 26 augustus via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. excursie busreis 2022 en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en busreis Salland 2022

Busreis Salland naar o.a. de Tuin Fortmond

Terugblik Open Tuinen Dag 18 juni

Wat was het 18 juni met de open tuinen dag een prachtige dag. Het weer was mooi, de tuinen en tuineigenaren waren er klaar voor en de bezoekers hadden er zin in. De optimale formule voor een geslaagde Open Tuinen Dag (OTD).

De variatie die de tien tuinen die dit keer in Wageningen meededen was groot wat maakte dat er voor de bezoekers veel te zien viel: van verzamelaar tuin tot bostuin, boerderijtuin en kleine stadstuin tot buurttuin. Nieuw dit jaar waren twee langs-fiets-tuinen. Deze tuinen zijn in de route opgenomen omdat ze iets bijzonders hebben wat de moeite waard is om even voor langs te fietsen. Uit navraag bij de tuinen bezoekers is gebleken dat dit een leuke aanvulling is voor de OTD.

Man, vrouw, oud, jong iedereen was welkom en kon genieten van de tuinen. Leuk was dat er ook jonge mensen kwamen kijken die inspiratie kwamen opdoen voor hun eigen tuin in aanleg en die nog moesten ontdekken wat hun tuinstijl was. Zelfs een hele groep jongeren van de Internationale Schakelklas kwam met hun begeleider naar een aantal tuinen kijken. Voor deze jongeren een klein stukje leren over de Nederlandse cultuur waarin een tuin voornamelijk de functie heeft van siertuin en voor het plezier wordt aangelegd i.p.v. noodzaak voor voedselvoorziening.

Het bezoekersaantal lag hoog, tussen 50 en 120 mensen per tuin. Aan het einde van de dag waren de tuineigenaren dan ook heel tevreden, moe van de hele dag staan en ook schor van het praten na het beantwoorden van duizend en één vragen. Hun inzet en enthousiasme heeft deze dag tot een succes gemaakt

Als afsluiting van de OTD werd tijdens een gezellige avond met alle tien tuineigenaren de OTD van 2022 geëvalueerd. Samengevat: er is veel informatie uitgewisseld tussen tuineigenaren en bezoekers uiteenlopend van tuinontwerp en onderhoud, verzorging en vernieuwing tot adresuitwisselingen en hernieuwde sociale contacten. Geweldig dat zo’n dag zoveel kan doen.

Bedankt allemaal voor jullie geweldige inzet, enthousiasme en fijne samenwerking.

An’Miek Laméris en Joke van Hasselt

Een foto-album van de Open Tuinen Dag 2022 vind je HIER. Foto’s: Roel Schuring

Het vergroende schoolplein van Pantarijn

Open Tuinen Dag 2023

De Open Tuinen Dag van Groei & Bloei Wageningen e.o. 2023 is in Heelsum en Renkum.

Tuineigenaren in Renkum of Heelsum die hebben genoten van de OTD van dit jaar, of van voorgaande jaren, en die een tuin hebben met een verhaal en karakter, nodigen wij van harte uit om hun tuin aan te melden voor de OTD van 2023. Ook dit jaar hebben we gemerkt dat juist een grote variatie in tuinenaanbod erg leuk en stimulerend werkt voor de bezoekers. Aarzel niet om contact op te nemen met de OTD commissie om u aan te melden. Uiteindelijk zoeken wij tien tuinen in Renkum en Heelsum die samen een leuke afspiegeling geven van tuinierend Nederland.

Woont u in Renkum of Heelsum en lijkt het u leuk om mee te helpen met de organisatie dan zijn wij op zoek naar U. Neem gerust contact op met Roel, Ineke of Joke voor verdere informatie, via info@wageningen.groei.nl.

Terugblik vaderdagactie bij Welkoop op 18 juni

Kinderen kwamen goedgemutst een Vaderdag kado maken bij de Welkoop, in samenwerking met Groei en Bloei .

Dit jaar een vlinder kleuren
En een potje versieren met stickers
Een mooie lavendel plant erin
Terwijl wij de kinderen aan het helpen waren - kwam er gelijk een hommel op de lavendel af.
Hoe mooi is dit.
Die hebben we hard nodig voor de bestuiving ..

Blije kinderen naar huis….

Terugblik 21 juni: Floriade 'Growing Green Cities'

Reactie van 2 Floralialeden:

We vonden het een verrassende en ook nog lekkere koel- warme dag, met meer dan genoeg te zien. De Floriade is dan ook nog georganiseerd in zo'n verwarrende Covid periode. Lekker lui met de bus, gereden door Alex, onze privéchauffeur, zodat we nog energie genoeg hadden om zo'n 12 km over de Floriade te lopen. Dat beetje afwisselende weer leverde ook nog eens prachtige wolkenluchten op voor de foto's. Met het cabine reisje door de lucht, kregen we ook nog een prachtig overzicht over het hele park en een nieuwe start bij de uitstaphalte ervan. Ook mooie ontspanningsplekken tussendoor. Het eiland met uitzicht op Almere. Quatar had ook een bijzondere inzending. Ook het Duitse paviljoen en restaurant, Chinese tuin en huis. Het Japanse huis met eigen cultuur van boompjes snoeien. Onze medelanders waar we wat Surinaamse producten hebben geproefd. Het huisje van Groei & Bloei. De verrassende bloem-plant combinaties. Ja sorry wij hebben er een bijzondere dag beleefd. Was het heel vernieuwend? Ik denk dat we veel dingen kenden. Nu hebben we wel de Tiny houses in enkele vormen kunnen zien.

Het Amsterdam huis was veel aandacht aan besteed. Erg mooi om te zien
En vernieuwend, het huisje met een muur van schimmel culturen en andere verrassende materialen.
Bijzonder genoeg om ons een dag te boeien.
Geweldige dag.
Super bedankt aan jullie hele comité.

Frans & Gea uit Bennekom.

Hieronder een paar foto's. Frans en Gea stuurden ons nog meer foto's. Deze vind je in het foto-album op onze website.

Het tiny house van Groei&Bloei

Impressies van de Floriade met foto's van Frans en Gea Kleipool

Duurzaam tuinieren: tuinvlindertelling

De tuinvlindertelling van de Vlinderstichting wordt in 2022 gehouden op 15, 16 en 17 juli. Vlinder je ook mee?

De tuinvlindertelling is van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juli 2022. Elke telling word gewaardeerd. Je mag dus zo vaak tellen als je wil! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kan ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin. Meedoen met de tuinvlindertelling is dit jaar extra makkelijk. Achter de schermen is hard gewerkt aan een nieuwe website waarop je jouw resultaten gemakkelijk kan doorgeven. Neem een kijkje op tuintelling.nl en registreer je alvast!

Hoe gaat een vlindertelling in zijn werk?

  1. Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
  2. Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.
  3. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.

Zie je later op de dag of een van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling.

Bron: De Vlinderstichting

De Kolibrievlinder werd de afgelopen dagen veel gezien; foto's Monique Terbrugge (l), Edwin Luijks (r).

De moestuin: soja, oftewel edamame

Regelmatig maak ik een lekkere zomersalade uit het bekende boek van Ottolenghi, met rucola en Edamame-bonen. Beide ingrediënten zou ik ook in de moestuin moeten kunnen kweken. Vorig jaar was ik in een zaadwinkel waar ze zaaizaad van soja hadden, een gewas waarvan je de groene bonen kunt oogsten als Edamame. Dus heb ik twee zakjes gekocht, van de rassen Green Shell en Fiskeby V, die het in ons klimaat zouden moeten doen. Het advies op het zakje was om laat te zaaien, omdat deze planten toch wel wat warmte nodig hebben. Dus zaaide ik ze pas op 20 mei, in de bekende rootrainers. Per ras zaaide ik 16 zaden, goed voorgeweekt in water met een drupje bleek tegen rotting, en deze gingen pas de zaaigrond in toen de wortelpuntjes door de zaadhuid kwamen. Helaas verliep de verdere kieming daarna uiterst moeizaam en kreeg ik uiteindelijk slechts twee zaailingen, beide van het ras Green Shell, waarvan ik geen zaaizaad meer over heb. Beide plantjes staan nu in de moestuin tussen de siertabak waarmee ik het sojavak nu maar heb opgevuld. Het lijkt me het beste om deze twee sojaplanten dit jaar te laten afrijpen, zodat ik voor volgend jaar nieuw zaaizaad heb wat hopelijk beter kiemt. Van het ras Fiskeby V heb ik nog wel zaad over om het volgend jaar nog eens te proberen. Ik zal deze zomer dus nog geen zelfgekweekte edamame kunnen eten. Overigens stond ook op de Floriade de soja er erg slecht bij.

Misschien heeft iemand anders ook ervaringen met soja in de moestuin? Ik hoop het graag.

Leontine Colon

Zaaizaad en twee planten van soja, tussen de siertabak.

Groeten uit de pluktuin: slakken en schimmels

Wat een groeizaam weer was het de afgelopen weken. Door vakantie en corona, was ik wat laat begonnen met zaaien en door de droogte groeiden de zinnia’s en andere eenjarigen voor geen ene centimeter, ondanks al het sproei- en gietwerk. Maar gelukkig, door de flinke regenbuien van de afgelopen weken en niet al te hoge temperaturen zijn de eerste knoppen en bloemen zichtbaar in de zinnia’s en afrikanen. Eindelijk!!!! En ook bij mijn oh zo gekoesterde dahlia’s, steken de bloemen al fier boven het groen uit. Helaas dit jaar wel te maken met vraatzuchtige slakken. Klaagde iedereen vorige jaar nog over de naaktslakkenplaag en kon ik zeggen dat ik er in mijn droge tuin weinig last van had. Dit jaar hebben ze flink gepeuzeld aan de afrikanen en de sierkomkommers. En die laatste zijn zo leuk om in de herfst als decoratie te gebruiken. Van de 6 zaailingen zijn er helaas nog maar 2 over!!! En het zijn niet de naaktslakken maar de huisjesslakken die op smikkeltocht gaan. Dat had ik eerst niet zo in de gaten maar ik ontdekte er wel 30!!!! achter een paar dakpannen die ik tegen een ijzeren constructie had geplaatst om de wortels van een Chileense prachtrank te beschermen tegen de zon. En ook de Nicotiana’s waar een flinke rand met ruwe boomschors om heen lag, zijn niet aan hun vraatzucht ontkomen. Toch maar wat biologische slakkenkorrels gestrooid, maar het leed was al geleden, wrrrhhhhu. Inmiddels ga ik regelmatig op slakkenjacht want ook langs het buitenpad heb ik dakpannen als afscheiding en daar wonen hele slakkenfamilies. Een moestuinbuurvrouw heeft al gevraagd of ze de vangst mee mag nemen voor haar kippen. Tuurlijk!!!

Nog zo’n plaag is een schimmel bij de zinnia’s. Dat zie je, doordat ze wat klein blijven, soms gedrongen groeien met verfrommeld blad en de knop wat scheef en kort op de plant staat. Het kan worden veroorzaakt doordat ze te dicht op elkaar staan of 2 jaar achter elkaar op dezelfde plek. Maar de zinnia Mazurkia (zie foto) staan toch echt niet te dicht op elkaar en op deze plek stonden afgelopen jaar afrikaantjes. Snel de aangedane plant maar verwijderen. Wel jammer want er waren er al zo weinig van deze soort opgekomen.

Maar verder geen gezeur hierover, laat ik maar lekker genieten van wat het wel goed doet en het is prachtig hier op het tuincomplex.

Iedereen kan meegenieten en is welkom tijdens de middagexcursie op zaterdag 27 augustus. Zie aankondiging.

Met groene groet,

Jopie de Boer

Slakken verstopt achter een dakpan, en de kleine zinnia op de voorgrond heeft last van schimmel.

Tuinen in taiwan; een indruk

Ik ben 2 maanden in Taiwan om mijn babykleindochter te bezoeken. Natuurlijk kijk ik om me heen en ben best aangenaam verrast. De Taiwanezen in de hoofdstad leven in erg kleine appartementjes, maar bijna iedereen probeert wat groen op en rond huis en winkel te onderhouden. Daar zitten soms pareltjes tussen.

Naast het snelfietspad langs de rivier een tuin onderhouden door een groep vrouwen. Ik probeer een praatje te maken. Nimen huaguan? Dui. Maar verder kom ik helaas niet. Zouden ze de grond in bruikleen hebben van de gemeente? Hoe werkt dit?

Het gemeentegroen wordt erg goed onderhouden en is mooi. Maar garden design, tuinen met alleen blauw en wit, daar moet je niet voor komen. Nou ja, ik heb het niet gezien.

Ook in Taiwan loopt de biodiversiteit snel terug door onder andere landbouwmethoden en heeft men last van invasieve exoten. Wat vorig jaar nog National Nature Reserve was, wordt nu opgeschoten en volgebouwd met bedrijven en woningen. De nieuwbouw zit dan gelijk vol met winkeltjes en eethuisjes, mensen en scooters. En natuurlijk overal potten en bakken met planten. En soms wint de natuur.

Ik zie alleen erg veel verschillende planten. Veel van deze planten kennen wij ook, maar ik had de blauwe lotus die ik voor ons balkonnetje gekocht heb, nog niet eerder gezien.

Ver in de bergen een prachtige tuin/tuincentrum vol Hydrangea, Vlijtige Liesjes en Pelargoniums. Nee, niet op de foto.

Varens en Hertshoorns zijn heel populair, de bossen staan hier vol mee.

Mijn man Sjon koopt 2 kleine hertshoorntjes voor op het balkon bij een hobbykweker. Kunnen we die mee naar Nederland nemen? Officieel niet natuurlijk. Tjajaja.

Pien van Dael

1e prijs geveltuintjes en 1e prijs voortuinen

Hydrangea’s en soms wint de natuur: Dit is de achterkant van een paar winkeltjes en woningen, beslist geen krotten.

Tuin en winkeltje van de lokale Groei&Bloei-afdeling.

Doe mee met de tuin- en klimaatroute in september

Heb jij een groene tuin waarin het goed vertoeven is voor vogels, vlinders, bijen en egels? Vang jij in je tuin regenwater op, of heb je bestrating vervangen door planten? Meld je tuin dan aan voor de landelijke Tuin & Klimaatroute! Zo inspireer je andere tuineigenaren die aan de slag willen met een klimaatvriendelijke tuin. Bijvoorbeeld over welke duurzame maatregelen goed zijn bevallen, hoe je aan de slag bent gegaan en wat je een volgende keer anders zou doen. Op 3 en 10 september stellen tuineigenaren uit heel het land hun tuin open. Je bepaalt zelf welke dag en tijd jou uitkomt.

Bekijk het filmpje op youtube. Kijk op www.tuinenklimaatroute.nl voor meer info en aanmelden.

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Word dan nu lid en ontvang het 150 jaar jubileumnummer juli/augustus van Groei&Bloei. Als nieuw lid betaal je dan per 1 september €18,95 (in plaats van € 30,-) voor de resterende contributie voor 2022 en als welkomstgeschenk krijg je 6 Elho hangpotten 'Corsica Vertical Forest', met een adviesprijs van €41. Het welkomstgeschenk en de ledenpas worden nagezonden.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus het inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.

 

De wonderschone bloempjes van Dicentra macrocapnos, het gele klimmende gebroken hartje.