Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief juli / aug. 2023

Cosmos sulphureus van de zadenruilbeurs

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Motorvakantie in Engeland. Prachtige kronkelweggetjes in mooi berglandschap. Het 'mooie tuinen'-land, zou je denken, maar we rijden veel door stadjes waar met de actie 'Tegel eruit, plant erin' nog veel te winnen zou zijn. Alleen de bloembakken en hanging baskets met Petunia, Begonia en Geraniums fleuren de grijze massa wat op.
Natuurlijk gaan we hier ook de mooie tuinen van de National Trust bezoeken. Die zullen fantastisch zijn, daar twijfel ik niet aan.
Terug in Nederland kan ik op zaterdag 22 juli gaan genieten van onze Opentuinendag in Renkum en Heelsum.  Altijd een spannende dag voor de tuineigenaren: 'Komen er wel mensen kijken' en 'is mijn tuin wel goed genoeg?'.
Misschien heeft de storm wat schade aangericht in de borders, maar het is zo heerlijk om de passie van tuinier te proeven.
De Tuincommissie heeft het allemaal prima georganiseerd. Er is ook een rustpunt bij Tuinwinkel Loenen voor koffie, taart en toilet.

Dus kom allemaal kijken en maak er een gezellige dag van. Welkom!
Greet Steenhuis

Greet is deze weken op motorvakantie in Engeland

22 juli Open Tuinen Dag Renkum en Heelsum

Op zaterdag 22 juli is de jaarlijkse open tuinen dag van onze afdeling, dit jaar in en rond Renkum en Heelsum. Er zijn in totaal acht tuinen opengesteld. Naast zes particuliere tuinen en een buurttuin doet ook het - bijna vergeten - arboretum Oostereng mee. Kom inspiratie opdoen voor je eigen tuin of ga gewoon genieten. Van 10:00 tot 16:00 uur ben je van harte welkom. Kom bij voorkeur op de fiets. Je kunt starten bij iedere deelnemende tuin en vanaf daar zelf je route kiezen. De toegang is gratis.

Hier vind je de link naar de adressen en omschrijvingen van de tuinen en hier een link naar het plattegrondje. Veel plezier met het kijken in andermans tuin!

OpenTuinenDag-commissie 2023,
Ineke Davidse, Ineke Jenniskens en Roel Schuring

tuin van een deelnemer te Heelsum (foto Roel Schuring)

foto van een deelnemende tuin bij Renkum (foto Roel Schuring)

19 juli avondexcursie naar de tuin van Jelle Grintjes

De tuinen van Jelle Grintjes zijn bekend van Instagram (jelle_grintjes) waar Jelle dagelijks diverse foto’s plaatst. Jelle is tuinontwerper en staat bekend om zijn fraaie plantencombinaties in grote groepen die door het jaar heen een steeds wisselend beeld geven. Ook in het buitenland krijgt hij steeds meer bekendheid.

Een paar jaar geleden heb ik zelf in de zomervakantie zijn tuin bij Tolkamer bezocht die inderdaad erg mooi was. In 2022 is hij verhuisd naar een veel groter stuk grond in Herwen. Alle vaste planten groef hij zelf uit en plantte ze terug in zijn nieuwe tuin. Inmiddels is alles goed aangeslagen en uitgegroeid tot een volwassen tuin. De 4000m² grote bijzondere landschapstuin bestaat uit ruim 15.000 vaste planten en 50.000 bloembollen in de meest natuurlijke of juist knallende combinaties. Leestip: In het eerste nummer van het maandblad Groei&Bloei van dit jaar komt Jelle vanaf pagina 42 acht pagina’s lang hierover aan het woord en in beeld.

Op 19 juli kunnen we dit alles zelf gaan bekijken. We zijn heel benieuwd!

Aanmelden via aanmeldingen@wageningen.groei.nl
Kosten leden € 3,-, niet-leden € 5,-
Locatie Polderdijk 61, 6914 KJ Herwen
Aanvang 19:00 uur
Vervoer op eigen gelegenheid, samen rijden in overleg na aanmelding

de vaderdagactie van onze G&B-afdeling bij Welkoop op 17 juni

zaterdag 19 augustus Ochtendexcursie naar de botanische tuinen Utrecht

De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht staan bekend om hun mooi voorjaarsbloeiers, maar zijn ook zeker in de zomer de moeite waard.

We verzamelen rond 10:30 bij Botanische Tuinen in Utrecht (Budapestlaan 17, Utrecht). Om 11:00 uur start een rondleiding die speciaal voor ons wordt georganiseerd.

De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht liggen in het hart van het Utrecht Science Park. De Tuinen zijn met een oppervlakte van negen hectare de grootste universitaire tuin van Nederland en zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO Werelderfgoed). Hier vind je de prachtige Rotstuin, de Evolutietuin, de (sub)tropische collecties in de Tropische kassen en Vlinderkas, de Ontdektuin, een Bijenhotel en de Vogelhut.

Na de rondleiding kunnen we lunchen ter plekke en mogelijk kan er ook een gezamenlijk bezoek gebracht worden aan de Vlinderhof in het Máxima Park (eveneens in Utrecht). Deze tuin is ontworpen door Piet Oudolf.

Opgave: vóór 18 augustus via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. ‘Botanische tuinen’.
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Budapestlaan 17, 3584 CD  Utrecht
Vervoer op eigen gelegenheid, samen rijden in overleg na aanmelding
Kosten leden € 4,-, niet-leden € 7,-.

NB In het Groei&Bloei-kortingsboekje zit een bon voor deze tuin.

De kruiwagens van Groei&Bloei-afdelingen op het Plantenfestijn in Appeltern eind juni

Onze kruiwagen heeft de 3e plaats gehaald van de 14 deelnemende afdelingen! De boodschap om ook een vijver in je tuin te hebben voor meer biodiversiteit en leven, is dus wel overgekomen.
Dank aan de andere bestuursleden voor jullie plantjes, stenen, kippengaas en ideeën, en dank aan Pien voor de gezellige samenwerking.

Organisator Wilma Walenberg van de landelijke Groei&Bloei was ook enthousiast, getuige haar mail:
“Wat hebben jullie een geweldige prestatie geleverd! Op Appeltern zijn ze zeer enthousiast en eigenlijk overdonderd over de bevlogenheid en betrokkenheid waarmee jullie je bijdragen hebben geleverd met de lange wilgenlaan van kruiwagens. Ieder heeft op geheel eigen manier invulling gegeven aan het concept.

Ook het publiek heeft genoten en mogen stemmen en dit is hun top 3:
1: Smaakvol genieten van afdeling Meijerijstad
2: Miniatuur Plantsoen van afdeling Utrecht
3: Weelderige Waterkruiwageningen van afdeling Wageningen e.o.

Hartelijk dank voor jullie fantastische bijdrage!
Greet Steenhuis

Wageningen kreeg de 3e prijs met haar Weelderige Waterkruiwageningen, ingericht door Pien en Greet (onderste foto)

Geef het schepje door: de buurttuin 'zandbak het straatje'

In 2015 ging de gemeente Wageningen de speelplekken opnieuw bezien, zo ook in de Roghorst. De mooie zandbak in ons straatje (Roghorst 37 t/m 67), de enige die ik ken die in de zomer ’s middags in de schaduw ligt, zou worden wegbezuinigd. Daar zijn we tegen in het geweer gekomen en eind 2015 kregen we het beheer over ongeveer 90 m2 openbaar groen waarvan 10 m2 zandbak. We noemde het ‘zandbak het straatje’. Aanvankelijk betekende dit: - zorgen dat er geen katten in de zandbak kwamen en - de struiken rondom snoeien. In 2018 werden per ongeluk door de gemeente struiken gerooid, de nieuwe struikjes kregen te maken met droge zomers en hadden veel zorg nodig. Dit en het niet vervangen van de houtsnippers door de gemeente heeft er toe bijgedragen dat we zijn gaan denken over een andere invulling van de ruimte. Er werden wat hoeken afgesneden en beplant met stekjes die we overal vandaan kregen. Ook van de ruilbeurs van Groei en Bloei. Waar eerst houtsnippers lagen kwam vanzelf gras op, dat in nattere periodes mooi groen is en in drogere periodes bijna verdwijnt. De nieuwe borders ontwikkelen zich met vallen en opstaan. We hebben natuurlijk droge zomers gehad en de 2 grote moeraseiken en 4 pseudoacacia’s vragen heel wat vocht, niet alle planten zijn geschikt. Door de hagen niet meer strak te snoeien maar hoogteverschillen in te bouwen en hier en daar inhammen te maken, die we met andere planten vullen proberen we meer divers te zijn, de biodiversiteit te vergroten. Onze grote trots zijn de rozen die nu weer tevoorschijn komen. Ze zijn zo’n 45 jaar geleden geplant en waren bijna verdwenen in de latere groene hagen. Dit voorjaar hebben we veel plezier gehad van de akeleien. Ze waren gezaaid op de kale plek die was ontstaan nadat één van de moeraseiken geveld moest worden. Dit natte voorjaar hadden ze het prima naar de zin. De hosta-collectie van een van de buren komt ook goed tot zijn recht. Al met al een plek waar we steeds trotser op worden en waar we met de buurt minimaal 2x per jaar samen aan het werk zijn. Met na afloop koffie met koek. En de kinderen kunnen nog steeds spelen in de zandbak.

Paula Voncken

Wie durft en schrijft het volgende schepje? Of een van de volgende schepjes? Meld je aan bij info@wageningen.groei.nl. Een korte tekst van ca 250 woorden met enkele foto’s volstaat.

Zandbak het straatje

Akeleien

Hosta's

de teruggekomen rozen

Plant in beeld: Brodiaea californica

Dit zomerbloeiend bolgewas kom je niet vaak in tuinen tegen. En toch is het een elegante verschijning met een scherm vol mooie lila bloemetjes. Deze gaan na elkaar open zodat de bloeiwijze lang bloeit. Het blad is bescheiden maar blijft wel mooi groen. Ze zouden 75 cm lang worden, maar dat halen ze bij mij lang niet.

Brodiaea californica komt uit het noorden van Californië, waar ze groeit in open plekken in het bos en in open weides. Je kunt de bolletjes eenvoudig op een zonnig plekje tussen wat lage vaste planten in de grond stoppen, ze komen ieder jaar terug. Ik lees op internet dat ze goed gedraineerd moeten staan en niet erg winterhard zijn, dat kon wel eens de reden zijn dat bij ons op de klei nog maar één bloemstengel te vinden is. Goed afdekken dus, of uitgraven en binnen overwinteren. Wel even wat meer werk, maar dat is deze schoonheid wel waard!

Leontine Colon

Brodiaea californica

Planten op Wereldreis

Dit voorjaar kreeg ik een boek in handen genaamd “Planten op wereldreis”. Bijzonder, wat voortkomt uit de relatie Kunst - Bloemen - Mensen. Nieuwsgierig geworden naar wat deze titel kon inhouden, las ik vervolgens op de eerste bladzijde: “Mijn tuin staat vol bloemplanten: van boterbloem tot armeluisorchidee, van paardebloem tot calla. Er bestaat in mijn tuin geen onkruid. Alleen wanneer planten teveel een andere gaan verdrukken treed ik op. Met mate. Ik houd van toeval en van onvoorspelbare combinaties. Toen ik ontdekte dat verschillende planten in mijn tuin oorspronkelijk uit andere gebieden komen begon ik tijdens mijn reizen beter om mij heen te kijken”.

Deze tekst prikkelde mij zeer. Nu ik namelijk als beginnend tuinier pogingen doe om iets aardigs te maken van het terrein rond het flatgebouw waar ik woon, verslind ik alle inspiratiebronnen. Dit was koren op mijn molen. Ik bladerde verder. Prachtige full page fotomontages, bijvoorbeeld Komkommerkruid uit de tuin gecombineerd met een gekleurde tekening van Jacques le Moyne de Morgues, ca. 1580.

De auteur van dit verrassende werk is Ella Reitsma. Beeldend kunstenaar en (kunst)historicus met een bijzondere interesse voor de herkomst van planten en dan met name die uit de vroegmoderne tijd, tussen 1450 en 1750. Ze spitte oude botanische boeken door in bibliotheken, musea en prentenkabinetten in heel Europa en vond informatie over medicinale, eetbare en sierplanten, inclusief prachtige afbeeldingen. Vijf jaar deed zij erover om alle florale wereldreizigers in haar tuin te fotograferen en om hun eigenschappen en geschiedenis te leren kennen. Daarmee stelde zij een boek met vertellingen samen, waarin oude tekeningen verweven zijn met haar eigen plantenfoto’s van nu. Ik vind het een juweeltje. Het boek ligt bij mij voor het grijpen omdat ik het heerlijk vind het open te slaan en rustig een stukje te lezen over lampionplant, pioen, madonnalelie. Bijna dertig planten worden nader omschreven. Een inspiratiebron bij het vormgeven van ‘mijn’ tuin, waarin hopelijk ook vele onvoorspelbare combinaties zullen ontstaan. Tot het zover is, kan ik genieten van de schitterende foto’s, die ik overigens graag heel groot thuis aan de wand zou willen projecteren. Dit met veel liefde en fijnzinnigheid samengestelde werk is niet in de boekhandel verkrijgbaar. Daarom ben ik blij dat ik mijn informatie in deze nieuwsbrief kan delen, het boek verdient een breder bereik. Het is te bestellen via www.ellareitsma.nl.

Birgit Nübel

een opengeslagen pagina uit het boek van Ella Reitsma

Meld jouw tuin aan op de Nationale Tuin & Klimaat Route

Vang jij regenwater in je tuin op met een regenton, wadi of grindkoffer? Of heb jij planten en bloemen op je balkon staan waar insecten en vogels erg blij van worden? Meld jouw duurzame tuin, balkon of project aan op de website van de Nationale Tuin & Klimaat Route. Op 2 en 9 september worden de open dagen van het platform georganiseerd en kun je jouw tuin, balkon of project openstellen ter inspiratie voor anderen.

Gaby’s groene georganiseerde chaos
Gaby deed vorig jaar ook mee en opende haar tuin voor bezoekers. “Bezoekers van de Nationale Tuin en Klimaatroute komen langs voor inspiratie en tips voor hun eigen tuin” zegt Gaby. Hoe kun je je tuin zo inrichten dat deze meer klimaatbestendig wordt? “Vaak verwachten bezoekers echt een duurzame, zelfvoorzienende tuin”. Zo ver is de tuin van Gaby nog niet, maar ze heeft wel veel tuintips om te delen met enthousiastelingen. Om je tuin op te geven hoef je helemaal geen perfecte tuin te hebben.  De ervaring van Gaby lees je hier.

Gemeente Wageningen ondersteunt dit initiatief en moedigt inwoners aan om hun klimaatvriendelijke tuin, balkon of project aan te melden. Bekijk alle voorbeelden en meld je aan via https://tuinenklimaatroute.nl

Gaby's groene georganiseerde chaos (foto Guy Ackermans)

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dan is er nu de Zomeractie. Deze loopt tot in september. Als nieuw lid krijg je korting op de resterende contributie voor 2023. Word je vóór 18 augustus lid, dan betaal je voor de rest van het jaar nog €18,95 (in plaats van €30,-; een korting van ruim €11,-). Na 18 augustus is dat €13,95. Je ontvangt dan het meest recente nummer van Groei & Bloei en als welkomstgeschenk een Metallo snoeischaar en zakmes, ter waarde van €40,-.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.

ledenaanbieding

 

Hemerocallis in de tuin van de webmaster