Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief februari 2022

onze jaaropening op 5 februari

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Als het goed is, hebben alle 270 leden van onze afdeling de Activiteitenkalender 2022 in de brievenbus ontvangen. De andere 250 nieuwsbrieflezers kunnen de flyer hier downloaden. Op onze website staat ook het jaarprogrammaboekje met meer informatie per activiteit om te downloaden en eventueel te printen.

Vol goede moed heeft het bestuur het nieuwe programma voor 2022 voor jullie samengesteld. We zitten vol mooie ideeën voor leuke activiteiten. Dat is te zien, want er staan meer dan 25 items op de agenda! Gewoon inplannen dus, want als je niets organiseert, heb je ook niets als het toch weer zou kunnen.

Vorig jaar hebben we gelukkig toch nog veel activiteiten door kunnen laten gaan. Wat zou het fijn zijn, als het dit jaar ook allemaal zo gaat lukken zonder extra coronamaatregelen. Houd daarom steeds onze website www.wageningen.groei.nl in de gaten als je belangstelling hebt om aan een van onze activiteiten mee te doen en natuurlijk lees je ook in onze maandelijkse gratis digitale nieuwsbrief altijd uitgebreid over de komende activiteiten. We hanteren de geldende coronaregels.

We vragen je ook om je altijd aan te melden voor een activiteit per mail naar aanmeldingen@wageningen.groei.nl, zodat we je direct persoonlijk kunnen informeren over het eventueel vervallen van de activiteit. Mocht je je toch liever telefonisch opgeven, dan kan dat altijd bij mij: telefoon 06-44422632.

Het zou mooi zijn als we veel aanmeldingen van jullie binnenkrijgen. Samen onze passie voor tuinen en tuinieren delen. Leuke tuinexcursies, workshops en lezingen inspireren je om nog meer van je tuin te maken. Groener, duurzamer, bloemrijker, een plek om even te ontspannen in deze veranderde coronawereld.

Ga mee een dagje uit met de bus. Dit jaar hebben we drie bus-excursies op het programma. Naar Gardenista in mei, naar de Floriade in juni en naar bijzondere Sallandse tuinen in september. Gewoon instappen en genieten!

We hebben sinds vorig jaar twee nieuwe aspirant-bestuursleden in ons team. Welkom Edwin en Pien! In deze nieuwsbrief stellen ze zich voor.

2022 is ook het 150-jarig jubileumjaar van onze landelijke vereniging KMTP/Groei&Bloei met 27.000 leden en 125 afdelingen in het land. Verderop lees je meer over de historie.

De lente komt eraan!
Laten we er een mooi tuinjaar van maken.
Ik heet je graag welkom op onze activiteiten.

Greet Steenhuis, voorzitter.

 

Lezing Marieke Nolsen

Woensdag 16 februari lezing ‘Onze op Engeland geïnspireerde Pluktuin’ door Marieke Nolsen i.s.m. Floralia Bennekom en G&B Ede  

“Sinds 2016 hebben wij onze tuin vergroot met een decoratieve pluktuin geïnspireerd op Engeland. Een pluktuin voor onszelf met heel veel dahlia’s en eenjarigen in de kleuren rood/zalm/oranje/roze. Elk jaar gaan wij naar Engeland om tuinen te bezoeken en daar zie je heel veel dat dahlia’s en eenjarigen ondersteund worden door natuurlijke constructies. Dit heb ik op mijn eigen wijze ook in onze pluktuin toegepast. Tijdens deze avond vertel ik hoe ik deze constructies maak, welke dahlia’s en eenjarigen ik gebruik, hoe ik met de beplanting speel etc. etc. Mijn verhaal begeleid ik met hele mooie beelden. Dus heb je een pluktuin, of wil je misschien een soort van pluktuintje aanleggen, of vind je het gewoon heerlijk om een hele avond in een soort van FLOWERHEAVEN te bivakkeren dan vind ik het enorm leuk om je op deze avond te ontmoeten in de hoop je te inspireren. Zeg graag, tot dan..” 

Locatie: De Brink, Brinkstraat 39, Bennekom  
Aanvang: 20:00 uur  
Entree: gratis voor leden, niet-leden €3,00 , koffie/thee voor eigen rekening. Coronacheck kan gevraagd worden. 

Aanmelding verplicht per email naar: 
aanmeldingen@wageningen.groei.nl. Vanwege de voorgeschreven 1,5 m afstand zijn er minder plaatsen beschikbaar in de zaal, dus meld je snel aan. Bij veel aanmeldingen gaan we de lezing ook digitaal online uitzenden met Zoom.

de pluktuin van Marieke Nolsen

Workshop 'Bijenhotel maken'

Wilde bijen hebben het moeilijk. We kunnen ze niet alleen helpen met tuinen met veel bloemen, maar ook met nestgelegenheid. Een bijenhotel op ooghoogte geeft ook heel veel kijkplezier.

We gaan een bijenhotel maken, wat voldoet aan alle eisen die de bijen stellen:

 • Gemaakt van hardhout. Hierin kunnen hele gladde boorgaten worden gemaakt, zodat de vleugels van de bijen niet beschadigen.
 • Doorsnede van de gangen afgestemd op verschillende soorten bijen. Bijen prefereren diameters van nestblokken die krap boven hun eigen lichaamsdiameter liggen.
 • Voldoende lengte van de gangen, zodat voldoende cellen aangelegd kunnen worden.
 • Een dakje van duurzaam materiaal om regeninslag te voorkomen.

Je hoeft geen ‘boorervaring’ te hebben, want er is een kolomboor en deskundige begeleiding beschikbaar.

Nog een paar interessante weetjes:

 • 75% van de bijen nestelt in de grond (zon beschenen plekken)
 • 25% van de bijen nestelt in bijenhotels
 • Pootverzamelaars nestelen in de grond
 • Hommels nestelen in oude muizenholen
 • Buikverzamelaars nestelen in bijenhotels
 • Bekendste bij in bijenhotel: rosse metselbij.

Zaterdag 19 februari 2 workshops door Ingrid Schilstra en Edwin Luijks
Locatie: Theater de Wilde Wereld, Burgtstraat 1, Wageningen
Tijd: groep 1: 10.00 - 12.00 uur, groep 2:  13.00 - 15.00 uur
Kosten: leden €6,00 , niet-leden €10,00  incl. de materialen en een paper met achtergrondinformatie over het leven van de wilde bijen. Betaling contant ter plaatse.
Max. aantal deelnemers per workshop : 10
Opgave: vóór 14 februari via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. workshop bijenhotel en daarbij het gekozen tijdstip 10.00 uur of 13.00 uur

Snoeicursus door Eric Meijer

Zaterdag 5 maart

Locatie:    Tuin van Willem Laan en Edwin Luijks, Nassauweg 22, Wageningen

Aanvang:  10.00 uur

Kosten:    voor leden: €10,00, niet-leden: €13,00

Opgave:   vóór 1 maart bij Eric Meijer info@meijertuinontwerp.nl o.v.v. snoeicursus, betaling contant ter plaatse.

Verhelderende snoeicursus waarin aan de hand van praktijkvoorbeelden inzicht wordt gegeven in het hoe en waarom snoeien van struiken en bomen.

Workshop 'Zaaien in de moestuin'

Vrijdag 11 en dinsdag 15 maart workshop ‘Zaaien in de moestuin’ door Ina Bakker

Locatie:    Woon-tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76, Renkum

Tijd:         19.30 – 21.00 uur

Kosten:    leden €12,50  niet-leden €19,50 inclusief koffie/thee met huisgemaakte appeltaart en moestuin-startpakket. Betaling ter plaatse.

Aantal deelnemers: min. 4 personen, max. 6 personen

Opgave:  vóór 1 maart via aanmeldingen@wageningen.groei.nl   o.v.v. workshop zaaien in de moestuin en de datum 11 maart of 15 maart

Wil je beginnen met een moestuin of heb je er al jaren één en wil je er meer over weten? Volg dan een 1½ uur durende workshop moestuinieren. Met deze workshop krijg je meer inzicht in het moestuinieren, of je nu beginnend moestuinier bent of je kennis wilt opfrissen. Of je nu een moestuin hebt op het balkon, in een vierkantenmeter-tuin, op 20 m² of 100 m², de basis van het moestuinieren is hetzelfde. Moestuinieren is rustgevend en het is zo lekker uit eigen tuin te eten, dat wil je elk jaar weer!

Algemene Lendenvergadering en Zadenruilbeurs

Woensdag 16 maart  Algemene Ledenvergadering en Zadenruilbeurs

Locatie:    Koetshuis Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94-A, Wageningen

Aanvang:  ALV 19.30 uur voor leden, aanvang ruilbeurs: 20.15 uur ook voor niet-leden

Entree:     gratis voor leden en niet-leden

Algemene Leden Vergadering

De ALV is belangrijk voor het contact tussen de leden en het bestuur om meer betrokkenheid met elkaar te hebben. Het bestuur legt verantwoording af aan de leden en de financiële situatie van de vereniging wordt belicht. Het bestuur wil graag activiteiten organiseren die de leden leuk vinden. Dus suggesties en opmerkingen zijn daarom zeer welkom op deze vergadering.

Zadenruilbeurs:

Ieder jaar trekt de zadenruilbeurs meer enthousiaste (moes)tuinliefhebbers. Net als bij de stekken- en plantenruilbeurs brengt ieder zaden mee om anderen blij mee te maken. Zoek naar bijzondere bloemen- en groentezaden, of kom gewoon even bijpraten. Ook als je nog niets te ruilen hebt, ben je welkom. Graag de zaden in gepaste hoeveelheid in zakjes met plantennaam aanleveren. Zadenzakjes zijn ook te koop, 30 zakjes voor €1,-.

OPSCHUIVEN

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik merk dat ik aan het opschuiven ben. Bij het zoeken naar zomerbollen, kijk ik nu alleen nog naar biologische bollen - bijvoorbeeld.  In mijn hoofd veranderen ook andere producten van de categorie: ‘misschien niet helemaal OK maar ach ja’, naar: ‘dat doen we dus niet meer’. Slakkenkorrels en mierendoosjes inleveren bij het chemisch afval.

Het is Blue Monday en ik ben wat moedeloos over onze klimaatopgave. Het is duidelijk dat het hard gaat met de opwarming. In de tuin lopen de hortensia’s en de stokrozen al flink uit, de blaadjes van de Maartse viooltjes staan al dik boven de grond. Het is verdorie half januari! Waar moet dat heen. Klopt het, dat ik dit jaar veel minder vogels hoor en zie - ondanks onze voederplaatsen en vele nestkastjes? De tuinvogeltelling eind januari zal het uitwijzen.

Ik ben een boek aan het lezen: Dave Goulson, ‘Stille aarde’ - een verwijzing naar ‘Silent spring’. Een onthutsend verslag over de aantastingen van de natuur. De insecten staan onderaan de voedselpiramide en hun aantal loopt zeer snel terug. En dit boek bevat tal van tips voor overheid, bedrijven en particulieren.

Bodem, water, lucht en licht; het moet allemaal hersteld worden. Hier en daar een steen vervangen door aarde of gras is niet genoeg.

Ik heb behoefte aan richting en visie, aan een plan waar iedereen aan mee kan doen. Van onze regering moesten we het de afgelopen jaren echt niet hebben, de enige acties komen van particulieren en bedrijven. En macht hebben we als particulier: We zijn allemaal consumenten en we stemmen ook met onze aankopen.

In ieder geval kunnen we 19 februari meedoen aan de workshop ‘Bijenhotel maken’ door Ingrid Schilstra en Edwin Luijks.

Pien van Dael

Dit vinden hommels lekker: Symphytum grandiflorum, de witte vorm. Al in maart een gezoem van jewelste. Altijd verkrijgbaar op onze stekkenbeurs.

Bijen houden ook van sneeuwklokjes

Durf te vragen

Voor het buurtgroen project gelegen tussen de Dijkgraaf, Louis Bouwmeesterstraat en Mondriaanlaan in Wageningen Noordwest zoeken we planten en bouwmateriaal, het liefst gratis of voor een heel klein prijsje of tegenprestatie.

Het gemeentelijk deel van de oude paardenwei wordt sinds eind 2021 beheerd door de omliggende buurt en we willen het omtoveren in een Tiny Fruit Forest met een groene ontmoetingsplek voor de buurt.

De focus is hierbij het verhogen van de diversiteit en het creëren van een plek, waar ook hele jonge kinderen contact kunnen maken met de natuur en natuurlijke materialen. Daarom zoeken we naast bomen, struiken en planten ook materiaal om een blote-voetenbad en een bijenhotel aan te leggen.

Heb je iets van het volgende lijstje af te geven of weet je iemand, die ons kan helpen? Dan horen we dit heel erg graag! - kersenboom - appelboom - notenboom - rozenbottel - kleinfruit (aardbeien, bosbessen, framboos) - kruiden (lavendel, salie) - bloemen (kaasjeskruid, slangenkruid) - blote voetpad (stenen, grind, boomschors, dennenappels, schapenwol, en wat je nog zo kunt bedenken) - wilgentakken voor een groene tunnel - materiaal voor een bijenhotel (hout, stenen, riet, stro, spijker, schroeven, ...)

Het adres: Mondriaanlaan 76 Wageningen. Bij voorbaat hartelijk bedankt

Fleur Gawehns.

 

Even voorstellen: Edwin Luijks en Pien van Dael

Mijn naam is Edwin Luijks, ik woon in Wageningen en heb een leuke tuin rondom ons oude huis in een klassieke stijl. De indeling van de tuin is al decennia lang hetzelfde met een paar grote beeldbepalende bomen zoals een enorme taxus en een Libanonceder. Daarnaast zijn er rododendrons en een aardig gazon met borders. In de loop van de tijd dat wij op deze mooie plek wonen heb ik vooral planten aangevuld voor meer afwisseling en meer bloemen. Uitbundige bloeiende planten zijn mijn favorieten (liefst met grote opvallende bloemen), zoals lelies, dahlia’s, gladiolen, tulpen, hortensia’s, baardirissen en meer van dit soort planten. Bijzondere exoten vind ik ook aantrekkelijk en ik heb het er graag voor over om ze dan ’s winters in onze serre te laten overwinteren. Elk jaar zaai ik zelf eenjarigen in een kleine koude kas. Kortom ik hou van tuinieren en van diversiteit van planten. Grenzend aan het park van Villa Hinkeloord, prijs ik me elke dag gelukkig dat ik een fijn stukje grond heb, waar ik lekker mee aan de gang kan.

Pien: Ik loop nu een jaartje mee met het bestuur als manusje van alles. Regelmatig schrijf ik stukjes voor de nieuwsbrief, dat geeft wel een idee wie ben. Ik ben sinds een jaar met pensioen, daarvoor werkte ik bij de NVWA in het team Internationaal. Naast Groei en Bloei ben ik actief in ons dorp, de Rechtswinkel in Renkum en Flor de Fango (Argentijnse tango in Arnhem). Ik woon in Heveadorp met Sjon in ons mooie huis aan de Dunolaan. De tuin is een uitdaging: donker, zand, zuur, steil. Maar wel goed doorlatend! Ik heb er enorm veel plezier van. Ik probeer dit jaar een mooie waterval te creëren met varens, mossen en flowforms. Verder heb ik twee volwassen zoons met vriendinnen en het eerste kleinkind is op komst. Als het weer mag ga ik haar opzoeken in Taiwan.

OPROEP nieuwe leden voor de commissie Opentuinendag

Elk jaar doet Groei&Bloei Wageningen e.o. mee met de Opentuinendag die wordt gehouden op de derde zaterdag van juni rond de Nationale tuinweek. Om de 3 jaar zijn de tuinen in Wageningen, Heelsum/Renkum en Bennekom aan de beurt en de tuinen worden op deze dag door vele tuinbelangstellenden bezocht. Voor de organisatie van dit evenement zijn we op zoek naar enthousiaste en actieve commissieleden.

Wat doet de commissie Opentuinendag?

 • Ca 5 x overleggen vanaf februari t/m eind juni/midden juli.
 • Op onderzoek gaan om geschikte tuinen te vinden.
 • Contact leggen met de mogelijk deelnemende tuiniers/ tuinen en deze bezoeken voor een kennismakingsgesprek en het bekijken van de tuin.
 • Verzorgen van PR-werkzaamheden zoals het schrijven van teksten voor de website, ontwerpen van een flyer, verzorgen van de materialen voor de deelnemers en deze rondbrengen enz.
 • Op de dag zelf bezoeken van de tuinen.
 • Verzorgen van een gezellige afsluiting met de tuinbezitters.

Ben jij iemand die het leuk vindt om met een actieve groep mensen een dergelijk evenement te organiseren of wil je meer informatie, mail dan naar Jopie de Boer jopie.deboer@hotmail.com of bel 06-48654808. Je hoeft geen lid te zijn van Groei&Bloei.

De reacties van deelnemende tuiniers zijn na afloop altijd hartverwarmend en het is dan ook heel dankbaar werk om hun tuinen op deze dag in het zonnetje te zetten.

Jopie de Boer

Tuinvrijwilligers gevraagd voor het hospice

De tuingroep van het Hospice Wageningen-Renkum is op zoek naar een enthousiaste tuinman/tuinvrouw die 1 keer per maand samen met een andere tuinvrijwilliger de tuin van het hospice wil verzorgen.

Over het hospice:
Het hospice, gelegen aan de Irenestraat in Wageningen,  biedt zorg aan mensen die niet lang meer te leven hebben. In een huiselijke omgeving is het mogelijk om samen met familie en vrienden in alle rust afscheid te nemen van het leven. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door enthousiaste en betrokken vaste medewerkers en een grote groep vrijwilligers waaronder een tuingroep.

Over de tuin en het onderhoud:
Het hospice heeft een kleine sfeervolle tuin aan de zijkant van het gebouw, waar de gasten en hun bezoek vanuit de eigen kamer/bed zicht hebben op de tuin. Bij mooi weer wordt gebruik gemaakt van de verschillende terrassen behorend bij de vier kamers, bereikbaar door openslaande deuren. Hier en daar staan potten en bakken met bloeiende planten en er is een klein stukje gras. De tuin heeft een natuurlijke uitstraling  met een grote belevingswaarde en is dan ook een belangrijke meerwaarde voor het hospice. Om de natuurlijke uitstraling te behouden mag de natuur voor een deel zijn eigen gang gaan maar een verzorgde indruk is wel van belang. De tuin wordt door de tuinwerkgroep in tweetallen om de  2 weken onderhouden in de periode van maart tot oktober. Eind maart en eind oktober is er groot onderhoud en In de winter worden, indien nodig, de terrassen geveegd. In de nabije toekomst verhuist het hospice naar een andere locatie en dan zal de nieuwe bijbehorende tuin opnieuw worden ingericht.

Wil je ook een bijdrage leveren aan dit mooie werk en wil je dat doen samen met een andere enthousiaste tuinier, of wil je meer informatie, mail dan naar Jopie de Boer  coördinator tuingroep van het hospice jopie.deboer@hotmail.com  of bel 06-48654808.

vrijwilligers aan het werk bij het Wagenings Hospice

Groei&Bloei 150 jaar!

In 2022 vieren we het 150-jarig jubileum van De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, nu bekend als Groei en Bloei. Op 17 december 1872 vond de oprichtingsvergadering plaats en riep D.J. Coster, arts en apotheker uit Amsterdam én hoofdredacteur van een tijdschrift 'De Gids in het Plantenrijk, Tijdschrift voor Tuinbouw en Plantkunde', sympathisanten op om een heuse vereniging te vormen voor tuinen en tuinieren. De KMTP werd opgericht door landgoedeigenaren, kwekers en handelaren in bloemen en planten op 17 december 1872.

Doelstelling was de kennis van tuinbouw en plantkunde te bevorderen, evenals het vergroten van de kennis en de algemene belangstelling op het gebied van het leefmilieu en de flora. Het was een platform voor het uitwisselen van nationale en internationale kennis en ervaring op het gebied van de verzorging van bloemen, planten, bomen, groente en fruit. Om deze doelstelling te verwezenlijken richtte de KMTP overal in het land tuinbouwscholen op. Ze zag toe op het onderwijs op de tuinbouwschool en reikte de diploma’s uit op de school. Die taken werden begin twintigste eeuw overgenomen door de overheid.

Naast tentoonstellingen stimuleerde de KMTP de aanleg van School- en Werktuinen, centrale proeftuinen en organiseerde ze de eerste Boomplantdag van 1916. Daarna wordt de Keuringsdienst voor Zaaizaden door de Maatschappij opgericht. Ook is de KMTP in 1925 de initiatiefnemer van Moederdag (een Amerikaans idee) met het bloemetje voor moeder.

Na de tweede wereldoorlog leidt de toenemende welvaart tot belangstelling van particulieren voor de siertuin. De gemeentes en provincies ontwikkelen plannen voor openbaar groen. De KMTP begrijpt haar taak en vormt de verbindende schakel tussen de beroepsbeoefenaren en de liefhebbers. Dit betekent een heroriëntatie op doelgroepen en op activiteiten. En dat slaat aan en sindsdien is de KMTP, nu omgedoopt tot ’Groei & Bloei’, een toonaangevende vereniging voor liefhebbers van tuinieren en planten.

Het bevorderen van de sierteelt gebeurde onder meer door het organiseren van bloemententoonstellingen, waaruit ook de Keukenhof ontstond. Op dit moment in 2022 telt de vereniging Groei en Bloei 27.000 leden die verdeeld zijn over 125 afdelingen. De vereniging zet zich ook in voor behoud van biodiversiteit. Met onze tuinen zorgen wij voor een klimaat waarin plek is voor alles wat groeit, kruipt, vliegt en zoemt. Tuinen zorgen voor verkoeling en voor een beter waterbeheer. Zo leveren we een bijdrage aan het klimaat. Groei & Bloei streeft naar een groen en natuurlijk Nederland, en wij als leden dragen daaraan een steentje bij.

In 2022 bestaat Groei & Bloei 150 jaar en dat wordt gevierd samen met de afdelingen en alle leden. Er staat iedere maand iets leuks op het programma. Daar hoort u later meer over in het tijdschrift.

Actie Steenbreek: uitgebloeide bloembollen inleveren

Afgelopen week was ik bij bloemenwinkel ’t Bloemenparadijs’ en daar zag ik naast de ingang een bak met uitgebloeide bollen. Wat bleek: je kunt deze inleveren want de bolletjes worden weer gebruikt om boomspiegels en gazons volgend jaar op te fleuren. Wat een geweldig initiatief! Zo geef je uitgebloeide planten weer een tweede leven.

Je kunt je bollen inleveren bij verschillende bloemenwinkels en  (super)markten in Wageningen. Wil je meehelpen met aanplanten? Weet je boomspiegels die wat bolletjes kunnen gebruiken? Mail dan naar steenbreekwageningen@gmail.com.

Om te lezen hoe de actie verleden jaar is verlopen: https://wageningenduurzaam.nl/wageningenduurzaamgroen/bloembollenactie-steenbreek-groot-succes/.

Wat zal Wageningen volgend jaar nog fleuriger worden!

Groet, Jopie de Boer

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Nieuwe leden die zich via onze afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: bij de afdeling krijgen zij én een welkomstgeschenk én korting.  Vraag het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een e-mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl.

Je ontvangt dan deze prachtige winteraanbieding:

 • het januari/februari-nummer van Groei & Bloei van 2022 gratis
 • een fraaie Metallo snoeizaag met handige holster t.w.v. 43,80 euro als welkomstgeschenk
 • én een korting van 18 euro op de contributie voor de rest van 2022: je betaalt nog slechts 50,95 euro i.p.v. 69 euro tot januari 2023
 • Je mag voor deze aanbieding in 2021 niet eerder lid zijn geweest.

 

de winterakoniet bloeit nu volop