Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief december 2023

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Zo, de winter is begonnen. De eerste vorst is over de tuin gegaan en dat is goed te zien. De groentinten veranderen meer en meer in bruintinten en wat overblijft zijn alleen de silhouetten van het uitbundige groeiseizoen. De rust keert weer in de tuin en de rust voor de feestdagen kan voor ons beginnen, want het nieuwe programma voor 2024 staat klaar!

Het hele bestuur en alle commissieleden hebben weer mooie activiteiten uitgezocht, en het zou fijn zijn als jullie daar weer graag naar toe komen, net als vorig jaar. Over de deelname hebben we niets te klagen. Ook het systeem van verplicht aanmelden voor workshops en excursies werkt prima via de mail aanmeldingen@wageningen.groei.nl. Neem gerust je partner mee, want die behoort ook tot het lidmaatschap.

Eind deze maand zullen alle 270 leden van onze afdeling de nieuwe Activiteitenkalender in de bus ontvangen. Geef je bijtijds op, want vol is vol. Ook niet-leden kunnen onze activiteiten bezoeken. Iedere maand maken we weer de nieuwsbrief met de komende items, en op onze site www.wageningen.groei.nl is alle informatie te vinden.

Als straks de eerste sneeuwklokjes weer boven de grond komen, begint onze eerste excursie, maar graag zie ik jullie al bij de Jaaropening met de gratis Zadenruilbeurs op zaterdagmiddag 20 januari.

Namens het bestuur wens ik iedereen fijne feestdagen!
Geniet van de rust van de winter en maak een mooie start in 2024.

Greet Steenhuis, voorzitter

jaaropening

Zaterdag 20 januari: Jaaropening en zadenruilbeurs

Op zaterdag 20 januari vanaf 15:00 uur zijn jullie welkom in het Koetshuis van het Belmonte-arboretum om het nieuwe tuinjaar feestelijk af te trappen. We zullen dan het nieuwe jaarprogramma presenteren.

Om 16:00 start de zadenruilbeurs. We roepen iedereen op om zaden die je over hebt in te brengen. Je kunt deze in zakjes, voorzien van de naam van de plant, op de tafels te leggen. Het helpt als je er foto’s bij hebt, maar dat kun je ook ter plekke op je telefoon opzoeken. Het leuke van de ruilbeurs is dat aanbieders zelf aanwezig zijn en uitleg kunnen geven.

Het bestuur heeft zelf al de nodige zaden klaar staan, maar we hopen op nog veel meer aanbod. Dus schoon je zaden, pak ze in en breng ze mee. Misschien een leuke klus bij de kerstboom.

Iedereen is van harte welkom, ook niet-leden. De toegang is gratis.
Locatie: Koetshuis Belmonte, Generaal Foulkesweg 94, 6703 DS Wageningen
Tijd: 15:00, de zadenruilbeurs start 16:00 uur

zadenruilbeurs

Zaterdag 3 februari: Sneeuwklokjes-excursie Veenendaal

Meer dan 100 soorten sneeuwklokjes en andere winterbloeiers! Bert van de Weerd van de Palmentuin ontvangt ons graag in de 2e week van februari, omdat dan de meeste van de 200 soorten sneeuwklokjes bloeien. Op een middag, omdat de klokjes dan vaker open zijn. Ook verkoop van sneeuwklokjes. We gaan met eigen vervoer.

Locatie: De Palmentuin, Parelgras 19a, 3902 AP Veenendaal
Tijd: 13:00-15:00 uur
Kosten: leden: €3,-, niet-leden: €5,-
Aanmelden verplicht via aanmeldingen@wageningen.groei.nl

Zaterdag 17 februari: Workshop paddenstoelen kweken

Tijdens deze workshop wordt in eikenstammen broed van de Shiitake-zwam geënt. Als deelnemer kun je je eigen stam enten en deze ook mee naar huis nemen. Tevens zal een demonstratie gegeven worden hoe Oesterzwammen gekweekt kunnen worden op koffiedik. Dit kan inspiratie geven om dit zelf thuis op te pakken. Je krijgt ook een pakketje Oesterzwambroed.

De workshop wordt gegeven door Wim van Driel, Klaas Strijbis en Wim Spaan.
Locatie: Tuinhuis van fam. Van Steenbergen, Rijnsteeg 35a, 6708 PJ Wageningen
Tijd: 10:00 – 12:00 uur
Kosten: leden: €20,-, niet-leden: €25,-, inclusief materialen
Aanmelden verplicht via aanmeldingen@wageningen.groei.nl (max. 20 pers.)

oesterzwam op koffiedik

Zaterdag 17 februari, vrijdag 8 maart of dinsdag 12 maart: Workshop Zaaien in de moestuin door Ina Bakker

Wil je beginnen met een moestuin of heb je er al jaren één en wil je er meer over weten? Volg dan een 1½ uur durende workshop moestuinieren. Met deze workshop krijg je meer inzicht in het moestuinieren, of je nu beginnend moestuinier bent of je kennis wilt opfrissen. Of je nu een moestuin hebt op het balkon, in een vierkantenmeter-tuin, op 20 m² of 100 m², de basis van het moestuinieren is hetzelfde. Moestuinieren is rustgevend en het is zo lekker uit eigen tuin te eten, dat wil je elk jaar weer!

Locatie: Woon-tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76, 6871 DE Renkum
Tijden: zaterdag 17-2 09:00-10:30 uur; vrijdag 8-3 en dinsdag 12-3 19:30-21.00 uur      
Kosten: Leden: €15,00 Niet-leden €20,00
Aanmelden verplicht via aanmeldingen@wageningen.groei.nl, uiterlijk 10 dagen van tevoren

Zaterdag 24 februari: Workshop Snoeien door Eric Meijer

Verhelderende snoeicursus waarin aan de hand van praktijkvoorbeelden inzicht wordt gegeven in het hoe en waarom snoeien van struiken en bomen.

Locatie: de tuin van Edwin en Willem, Nassauweg 22, 6703 CJ Wageningen
Tijd: 10.00-12.00 uur
Kosten: Leden: €10,-, Niet-leden: €13,-

Nieuw landelijk bestuur

Inmiddels is het landelijk bestuur van KMTP Groei&Bloei weer compleet. Secretaris Flip van Leeuwen en bestuurslid Wilma Walenberg vertrekken. Femke Lampe-Braun zal vanaf januari als algemeen directeur in dienst treden en het bureau en de vereniging verder uitbouwen. En Corina Punte (van afdeling Oldenzaal) wordt per 1 januari 2024 verwelkomd als nieuw Landelijk bestuurslid.

Femke Lampe-Braun (l) en Corine Punte (r)

Project Cropmix

Hoe kunnen we in Nederland op een duurzame manier voedsel produceren in de toekomst?
Die vraag staat centraal in CropMix, een vijfjarige onderzoeksprogramma waarin meer dan 70 wetenschappers, agrarische scholen en 25 akkerbouwers samenwerken. Centraal staat gewasdiversiteit: het combineren van verschillende gewassen op één akker, bijvoorbeeld door strokenteelt. Dit bevordert de biodiversiteit op de akkers en kan ons helpen minder afhankelijk te worden van pesticiden. Een veelgehoorde vraag van akkerbouwers is:

Welke gewassen gaan goed samen?
Om daarachter te komen schakelen de onderzoekers van CropMIX graag de hulp in van ervaren en onervaren moestuiniers om verschillende combinaties te testen. Dus de vraag van de wetenschappers:

Help ons en doe mee aan MoestuinMix
Heb je in 2024 ongeveer 4 m2 aan moestuin tot je beschikking en wil je ons helpen om gewascombinaties te testen? Neem dan deel aan ons burgerwetenschapsproject ‘MoestuinMix’. Als je deelneemt aan het experiment ga je verschillende gewascombinaties met tuinbonen testen. De eerste combinatie is tuinboon en pompoen en is voor iedereen gelijk. De andere bestaat uit tuinboon en een gewas naar eigen keuze. Ons doel is erachter te komen welke combinaties goed werken en welke mechanismen daarvoor zorgen. De zaden voor de tuinbonen en pompoen zijn biologisch en ontvang je van ons. 

Klinkt dit interessant? Meld je uiterlijk 31 december 2023 vrijblijvend aan via de link hieronder. Later beslis je of je daadwerkelijk mee wilt doen. In dat geval ontvang je een welkomstpakket met zaden en instructies voor het experiment.

Voor meer informatie: MoestuinMix: experimenteren met gewasdiversiteit – CropMix

strokenteelt in het Binnenveld

Plant in beeld: Ledebouria cooperi

Vijf jaar geleden waren wij op vakantie in Engeland. Dat was in de hete en droge zomer van 2018. We deden een rondje tuinen en kwekerijen in Norfolk en Suffolk en een van de eerste tuinen die we bezochten was Bressingham Steam Museum & Gardens in Diss. Daar bleven we staan bij een bijzonder plantje dat ons totaal onbekend voorkwam. We zagen een groepje lange en smalle gestreepte blaadjes. Het leek wel een beetje op smalle weegbree, maar dan met glad gestreept blad. Gelukkig stond er een naambordje bij, ‘Ledebouria cooperi’. We namen een foto mee naar huis en zochten naar dit plantje bij elke Nederlandse kwekerij waar we kwamen, maar zonder succes. Tot deze zomer, de tuinmarkt in Hernen. Volkomen onverwacht stond daar een kweker die het plantje aanbood. Hij zei erbij dat het geschikt was voor de rotstuin, mits niet te droog maar wel goed gedraineerd. De plant zou matig winterhard zijn. Even verderop stond nog een kraam die het plantje ook aanbood. We gingen dus met twee potjes naar huis. Een van de plantjes stond in bloei – zie foto.

De potjes bleven de hele zomer buiten op een zonnig plekje en in december begon het blad af te sterven en haalde ik ze naar binnen. Ze zijn nu in winterrust, maar ik verwacht dat ze in het voorjaar weer verschijnen. De bloeitijd zou april-mei zijn. Ik ben benieuwd. Het zal vast wel lukken het plantje te vermeerderen, zodat ik wat mee kan nemen naar de ruilbeurs. Ook wil ik het dan eens in de tuin proberen, wat op onze natte rivierklei niet makkelijk wordt.

Overigens komen we een andere plant van het geslacht Ledebouria wat vaker tegen, Ledebouria socialis of zilverkruid, een kamerplantje met gevlekt blad. Kijk maar eens op google.

Leontine Colon

het zeldzame bolgewasje Ledebouria cooperi

Foto's van de lezing: Bamboes en reuzenwaterlelies kwekerij Bandus

de lezing van Robert van Til (kwekerij Bandus) over bamboes en reuzenwaterlelies van 14 november j.l.

Het regent, het regent ...

Dat het in de herfst- en wintermaanden vaker regent weten we allemaal. Maar wist je ook dat je dit regenwater juist in de lente en zomer goed kunt gebruiken? Door nu alvast regenwater op te vangen, kun je het in de lente en zomer gebruiken voor je tuin. Dat voorkomt droogte en zorgt ervoor dat het koeler blijft tijdens hete dagen.

Het zou zonde zijn als alle regentonnen het begeven door de vorst. Daarom deze info van internet:

  • Kunststof regenton met flexibele wanden: bij nachtvorst kouder dan -5 graden de regenton minimaal een kwart laten leeglopen. Kraantje even inpakken met een stukje stof of plastic of van de regenton schroeven om te voorkomen dat deze kapotvriest
  • Kunststof regenton met stevige wanden: deze zijn bestand tegen een vrieskou van -15. Niet nodig om regenton te laten leeglopen, beste om even het kraantje in te pakken
  • Houten regenton: grote kans op scheuren en barsten. Laat de ton voor 90% leeglopen, en zet de ton waar mogelijk in een schuur of berging.

Vang jij zelf regenwater op in je tuin? Of wil je juist aan de slag met het opvangen van regenwater? Op de Tuin & Klimaat Route vind je meer dan 200 voorbeelden van duurzame tuinen, balkons en projecten. Bekijk de aangemelde tuinen in jouw buurt op https://tuinenklimaatroute.nl/locaties en meld je eigen duurzame tuin gelijk aan.

Marieke Dijkstra
Project- en Beleidsmedewerker Groen en Klimaatadaptatie Gemeente Wageningen

Workshop Bomen enten

bron: Belmonte Arboretum

In februari/maart geeft Wim Rademaker, vrijwilliger bij het Belmonte Arboretum, in het arboretum een eendaagse workshop bomen enten .

In deze workshop leer je, hoe je op een ‘onderstam’ een takje van een oude boom in je eigen tuin of een bijzondere boom van elders kunt laten groeien. Zo heb je na een paar jaar een nieuwe boom in de tuin! Tijdens de dag maak je in theorie én in de praktijk kennis met het vermeerderen van bomen door enten. Je leert ook hoe je een ent van een appelboom en een onderstam met elkaar kunt verenigen. Onderdeel van de workshop is een korte lezing over en/of rondleiding door het Arboretum Belmonte in Wageningen. Tussen de middag wordt een eenvoudige doch smakelijke lunch geserveerd.

Je kunt deze workshop volgen op zaterdag 24 februari 2024, 10.00 – 15.00 uur, of zaterdag 9 maart  2024, 10.00 – 15.00 uur .
Kosten: € 85,00 Per persoon. Deze prijs is exclusief de eventuele aanschaf van een entmes.
Locatie: De workshop start bij het Koetshuis in Arboretum Belmonte, Generaal Foulkesweg 94-A, 6703 DS Wageningen
Aanmelden kan op de website van het Belmonte Arboretum

Wim Rademakers

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dan is er nu de Kerstactie. Deze loopt tot en met 24 december. Je ontvangt dan van ons het decembernummer van Groei & Bloei en als welkomstgeschenk een Mezen-verwenset ter waarde van €37,95. Als nieuw lid krijg je €20 korting op de contributie voor 2024 en machtig je Groei & Bloei daarvoor €69,50 van je rekening af te laten schrijven. Het eerste nummer van Groei & Bloei dat je als lid in de bus krijgt, is het januari/februari nummer 2024.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.