Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief april 2023

De wilde hondstand, Erythronium dens-canis, nu in bloei. Het mooi gevlekte blad hoort er ook bij.

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Lente!? Mijn Salviastekken staan op de vensterbank in de studeerkamer en kijken naar buiten. Ze willen in de tuin gepoot, maar het koude weer laat het nog niet toe. Voor komende week is er weer nachtvorst voorspeld, en er zijn nog 6 weken te gaan tot de ijsheiligen. Wat worden de stekken al groot. Ik zou ze bijna alweer kunnen stekken en dan kan ik andere mensen op de komende Stekkenbeurs 29 april daar misschien blij mee maken.

Blij werd ik bij de ALV vanwege de hoge opkomst. De leden stemden in met de financiën en het programma. Helaas heeft Jopie de Boer om gezondheidsredenen afscheid moeten nemen van ons bestuur. Ze was een enthousiast en gezellig bestuurslid, die veel kleur en structuur heeft aangebracht in onze afdeling. Haar vele draaiboeken en overzichten zal ik, als warhoofd, nog graag gebruiken. Dank je wel, Jopie en we wensen je een voorspoedig herstel!

Vandaag was het Lentefeest bij het Renkums Beekdal. Wat een kletsnatte dag was het! Alles en iedereen was doorweekt, maar toch bleef de stemming erin. Ondanks de regen kwamen er nog veel natuurliefhebbers de kramen bezoeken. De kinderen konden bij onze stand zomerbolletjes in potjes poten. Om blij van te worden!

Een goede groeistart met zoveel nattigheid. Voor de komende activiteiten hoop ik toch op mooier weer. Ik zie je daar graag. Je bent welkom!
Greet Steenhuis, voorzitter

Lentefeest bij het Renkums beekdal

Vrijdag 21 april: Middagexcursie naar de tuin van Ab Weijsenfeld

Soms loop je te wandelen en daalt de rust op je en komt er spontaan een lach op je gezicht. De tuin van Ab doet dat. De bodem staat bij hem op nummer 1 en dat zie je terug.

Ab heeft zijn leven lang (moes)tuinen onderhouden, bijvoorbeeld in de jaren 80 de moestuin bij Felixoord, het vegetarische bejaardentehuis in Oosterbeek. De 'grote' keuken aldaar maakte maar wat graag gebruik van zijn groenten. Hij richtte het achterste deel van z'n eigen tuin in als kippenren. Met het afval (ook brood, kaas etc) uit de keuken van Felixoord voerde hij z'n kippen. De eieren gingen weer in de verkoop.

Zijn huidige tuin is al lang geen moestuin meer. Sinds 2000 is het een siertuin.

Z'n tuin kent inmiddels een grote variatie aan planten. Ab vindt het leuk om 'alles' uit te proberen. Het gaat hem niet alleen om de schoonheid van de planten (en bloemen), maar vooral om de verbetering van de grond. Dat is de basis van alles. Termijnplanning is daarom belangrijk. In zijn ogen heeft men tegenwoordig niet in de gaten hoe kostbaar goede grond is. Vroeger had men 2 ha woeste grond nodig voor het voeden van 1 hectare grond.

De composthoop is z'n trots. Daartoe verarmt hij de grond in de bermen (van de weg die naar zijn tuin en naar Mill Hill leidt) door met de seis selectief te maaien en blad weg te harken. Het is goed voor z'n composthoop en verhoogt de biodiversiteit van de berm. De compost zorgt ervoor dat de grond vochtig(er) blijft. Dat is hard nodig, want er is geen waterbron bij de tuin. Een goede composthoop vraagt veel tijd.

Ab kent van bijna alle planten de Latijnse naam. Hij is verzamelaar van verschillende planten. Zo heeft hij diverse soorten gulden roedes. De een bevalt beter dan de andere. Het blijft uitproberen.

Ab zorgt ook voor het bos langs het pad. Hij rooit Amerikaanse eiken en vogelkers. Hij bevordert de groei van de brem langs het spoor. Inlandse gewassen laat hij natuurlijk staan. Een helling op het zuiden heeft hij zichtbaar (kaal) gemaakt om hagedissen, hazelwormen en ringslangen aan te trekken. De eerste hagedis, een mannetje, is alweer gesignaleerd. Naast planten is Ab ook bekend met vogels en het insectenleven. Bij iedere plant bedenkt hij: voor wie is deze plant gunstig?

Ab is 7 dagen in de week te vinden in en rondom z'n tuin. Hij maakt graag een praatje met deze en gene. En is altijd bereid z'n kennis te delen en z'n tuin te laten zien aan voorbijgangers die belangstelling tonen.

U bent dus welkom! Verwacht geen terras met zitjes en thee, hier gaat het om de tuin.
Parkeren in de berm is niet toegestaan, daarom verzamelen we om 13:30 voor station Oosterbeek en wandelen we samen naar de tuin.

Pien van Dael

Locatie:      Johannahoeveweg 3, 6861 WH Oosterbeek Achter station Oosterbeek riching Mill Hill, langs het spoor.
Vervoer op eigen gelegenheid.
Opgave:     vóór 20 april via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. tuin van Ab
Entree:       gratis voor leden en niet-leden

Zaterdag 29 april: Stekken- en plantenruilbeurs

Nog een kleine vier weken en dan is daar alweer onze voorjaarsruilbeurs voor stekken, planten, zaden, tuingereedschap, potten en tuinboeken. Dus, ben je ook nu een- en tweejarigen aan het zaaien of dahlia’s aan het stekken voor je eigen tuin, maak er dan gelijk wat extra zodat je wat mee kunt nemen naar de ruilbeurs. En kijk je gereedschapsschuurtje en boekenkast na of je zaken kwijt wilt, dan kan dat gelijk mee. En verder kun je nu ook mooi in je tuin je overtollige zaailingen of uitlopers uit de grond steken en alvast oppotten voor de ruilbeurs.

In het Koetshuis staat de koffie klaar. Van harte welkom!

Locatie: Koetshuis Belmonte Arboretum, Gen. Foulkesweg 94A, 6703 DS Wageningen
Tijd:
09:00 Inbrengen planten
09:30 Start ruilen
10:30 Einde ruilbeurs en opruimen

Vriendelijk verzoek om wat na afloop nog niet is meegenomen (NB: dit gebeurt zelden!) zelf weer mee naar huis te nemen.

Woensdag 3 mei: middagexcursie naar Villa Sprezzatura

Vorig jaar juli zijn we de tuin van Karin en Geert in Nijmegen wezen bewonderen. Dat beviel goed en dit jaar willen we hun voorjaarstuin bekijken. Karin en Geert woonden in Wageningen en hun ‘Tuin van het huis van de professor’ tegenover het Arboretum was prachtig. Toch verhuisden ze naar een nieuwe stek met een mooie Italiaanse villa en een veel grotere tuin. Villa Sprezzatura is een bezoektuin in Nijmegen. De tuin is ruim 3.500 m2 groot en aangelegd in de Arts-en-Crafts-stijl.

Sprezzatura; een Italiaans begrip uit de renaissance dat lastig te vertalen is. De schijn van moeiteloosheid; Iets heel goed doen, op zo'n manier dat het gemakkelijk lijkt. Wie de ware kunst beheerst, wekt de indruk dat het geen kunst is. Het streven is zo'n tuin te laten zien; lossig, nonchalant en vol bravoure, maar met kennis van zaken aangelegd en zeer zeker niet ondoordacht..

Kosten p.p. incl. koffie/thee, iets lekkers en een rondleiding: leden €3, niet-leden €6
Aanvang 13:30 uur, vervoer op eigen gelegenheid:
Locatie: Sophiaweg 25, 6523 NE Nijmegen
Opgave: vóór 2 mei via aanmeldingen@wageningen.groei.nl  o.v.v. Villa Sprezzatura

Villa Sprezzatura

Zaterdag 13 mei: moederdagactie bij Welkoop

Het is nog ver weg maar noteer het alvast in je agenda voor je (klein)kinderen (tot 12 jaar). Veel kinderen maken ieder jaar gebruik van deze mogelijkheid om voor hun moeder een leuk groen stukje te maken.

 

8 juni: Busreis naar 3 tuinen in Flevoland

De aanmeldingen voor onze busreis lopen al binnen - we hebben er al minstens 20 - dus als je ook mee wilt, wacht dan niet te lang. We krijgen ook vragen, dus hier nog even de wijze van aanmelding en betaling:

Opgave: vóór 1 juni via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. Busexcursie, uw naam en telefoonnummer, en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 5264 54 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en busreis 2023

Kosten p.p.: leden € 55, niet-leden € 60.

Goed bezochte ledenvergadering en lezing Lageschaar

Als bestuur werden we op 15 maart blij verrast met een zaal vol met leden voor de algemene ledenvergadering en aansluitend de lezing door Lageschaar. We telden maar liefst 35 leden, en voor de lezing kwamen er nog 10 mensen bij, Top! Het Koetshuis zag er ook erg mooi uit nu het van binnen is verbouwd (en de ruimte was ook lekker warm).

In de ALV namen we afscheid van Jopie de Boer die om gezondheidsredenen helaas moet stoppen met haar bestuursfunctie. Jopie heeft veel voor het bestuur betekend en met haar pluktuin ook de aankleding van de zaal verzorgd. Dat laatste wil ze blijven doen. We hebben haar bedankt met een toespraak en een bloemetje.

Greet sloot de ALV af met een oproep voor kandidaten voor de nieuwe PR-commissie, die de PR-tafel onder haar hoede kan nemen.

Laurens Lageschaar vertelde na de pauze over de filosofie van Lageschaar om beproefde en duurzame combinaties van biologische vaste planten aan te bieden voor het openbaar groen en voor hoveniers die particuliere tuinen beplanten. We organiseerden deze lezing nadat we op de Floriade de prachtige showtuin van Lageschaar hadden gezien en daar hadden we geen spijt van want het was een erg leuke lezing. Er waren diverse hoveniers op afgekomen. Over de Floriade-tuin vertelde Laurens Lageschaar dat het nog een heel gepuzzel was geweest om voor deze locatie op zware klei de juiste planten te vinden, omdat ze op klei veel groter konden worden dan gebruikelijk. Er waren kopieën beschikbaar van de plantenlijst voor de combinatie ‘Wild at Heart’ die op de Floriade was gebruikt. Het bedrijf levert ook enkele andere combinaties en er kwamen veel foto’s van prachtige soorten en combinaties voorbij. Interessant was het advies om bij droogte niet vaker dan eens in de 2 weken te beregenen, maar dan wel met 40 mm water in één keer – en te mulchen. Een andere tip was om in schaduwborders planten met oplichtende kleuren te gebruiken.

Tip: de voorbeeldtuinen van Lageschaar in Aalten zijn vrij te bezoeken.

Leontine Colon

Jopie de Boer (links)

Terugblik workshop bloemschikken in paassfeer

Er waren twee moeders met dochter. Zo leuk. En twee vrouwen die benieuwd waren naar de workshop. Was een gezellige middag. Met een klein stukje theorie: steekschuim - nooit onder water duwen, maar op het water in een bak leggen. Zuigt zich dan vanzelf vol. Duw je het steekschuim onder, dan komen er luchtbellen in!! En kunnen de bloemen geen water opzuigen. Dus heel kort plezier ervan! Altijd de stelen - schuin aansnijden. Dan heb je een groter snijvlak, en kan de bloem of tak beter en meer water opnemen. Met als gevolg - langer plezier van je bloemstuk.

Monique ter Brugge

de materialen (boven) en het eindresultaat (onder)

Duurzaam tuinieren: vergroen je balkon in de week van de groene tuin

Een balkon kan het hele jaar door een groene plek zijn waar van alles is te beleven. Het is een ideale plek voor planten, struiken en kruiden. Bij Stichting Steenbreek kun je lezen hoe je een minituin op je balkon maakt met bloemen, kruiden, planten en struiken. Ontdek hier meer over het vergroenen van je balkon in elk seizoen.

Geef het schepje door: de tuin van Ric de Vos

Ons huis bevindt zich in een woonwijk in Wageningen en de (achter)tuin heeft typisch het formaat behorende bij een rijtjeshuis: 5.5m breed en 13m diep. Wij zijn de enigen in de buurt die na de bouw van de woonwijk nog steeds een geheel open tuin hebben met onze beide buren, dus zonder haag of schutting. Hierdoor hebben we een breed uitzicht en lijkt de tuin toch redelijk groot. De tuin ligt vrij en op het westen, dus lekker zonnig en warm. De grond bestaat vooral uit rivierklei: de planten hebben niet zo gauw last van watergebrek in de zomer, maar is de grond droog dan is er met gewoon tuingereedschap echt niet meer doorheen te komen.

Behalve een grote, maagdelijk-witte Magnolia stellata aan het einde van onze tuin en een jonge sierappel bij de zithoek bij het huis, hebben we geen bomen of hoge struiken. Een stuk grasveld in de tuin wordt aangehouden om wasgoed te drogen aan een wasmolen; het gras wordt hier zomers kort gehouden en bemest door twee cavia’s. Tegen de achtergevel van het huis groeit over de hele breedte een 25 jaar oude wijnstok: de fytoftora-resistente blauwe variëteit Regent, één van de rassen die ook in de wijngaard op de Wageningen Berg groeit. Bij het zitgedeelte hebben we 15 jaar geleden, op de plaats van de zandbak, een kleine vijver gegraven. Hierin leven diverse soorten amfibieën en waterinsecten, en bloeien onder meer dotterbloemen, waterweegbree, moerasgladiool en waterranonkel. Direct naast de vijver is een klein moerasje gegraven dat wordt gevoed met regenwater vanuit de vijver. De grond van dit moerasje bestaat uit veenmos op turfblokken en hier groeien onder meer rietorchis, tormentil en dopheide. Een 1.5m hoge roze vlinderstruik staat tussen de vijver en het tuinpad.

De border in onze tuin is open en wordt zoveel mogelijk wild gehouden: er groeien alleen plantensoorten die zichzelf kunnen bedruipen, waaronder sterhyacint, speenkruid, vingerhoedskruid, akelei, bloedrode ooievaarsbek, beemdooievaarsbek, muskuskaasjeskruid, papavers, diverse klokjes, vergeet-mij-nietjes en wilde majoraan. Met name inheemse (wilde) planten zijn mijn favoriet: die produceren in mei-juni een waar spektakel aan kleuren en worden druk bezocht door allerlei insecten. Bijna alles in onze tuin groeit door elkaar heen en komt spontaan op, waardoor het er elk jaar net weer anders uitziet. Watergeven doen we in principe niet: alleen tijdens langdurige droogte in de zomer worden vijver en moeras indien nodig aangevuld met (kalkarm) kraanwater. Het handschepje is mijn favoriete tuingereedschap en dat gebruik ik eigenlijk alleen om gras en planten die teveel gaan woekeren met wortel en al uit te lichten.

Tip voor beginnende tuiniers: kijk ook eens wat er voor moois in de natuur groeit in de grondsoort en lichtomstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in jouw tuin. Laat de natuur vooral z’n gang gaan en maak gebruik van zoveel mogelijk gebruik inheemse soorten en variëteiten die in jouw tuin weinig onderhoud nodig hebben.

Ik geef het schepje door aan: Henriëtte van Eekelen

Ric de Vos

Plant in beeld: Fritillaria raddeana

Vorig jaar liet iemand een prachtige foto zien van een grote witte fritillaria die een aanwinst zou zijn voor de tuin. Dus kocht ik dit najaar bij Peter Nijssen een bol om het eens te proberen. Ik zette deze volgens de aanwijzingen behoorlijk diep op een prominente plek, de hoek van ons gazonnetje pal voor ons raam. Een plek waar je erover zou kunnen struikelen, ware het niet dat de plant naar het schijnt net als andere Fritillaria’s ook alweer snel onder de grond verdwijnt. Na de winter was het afwachten wat de bol zou gaan doen. Heel lang was er niets te zien, totdat op 11 maart de top van de scheut door de opbollende grond brak. Door het kortdurende, maar extreem warme weer begin maart waren de eerste bloemen al open toen de stengel nog aan het opkomen was. In 10 dagen tijd groeide hij uit tot een fraaie stengel vol roomwitte bloemen. Hij lijkt wel wat op zijn neefje de keizerskroon (maar ik heb nog niets geroken), maar dan in een veel subtielere kleur.

Ik vind het inderdaad een aanwinst, die ik op nog meer plekken wil aanplanten. Dus straks maar weer wat bollen bestellen. En nu maar hopen dat hij jaarlijks gaat terugkomen.

Leontine Colon

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dan is er nu de Voorjaarsactie. Deze loopt in de periode dat het april- of meinummer in de winkels ligt. Als nieuwe lid krijg je korting op de resterende contributie en betaal je nu slechts €44,95 tot januari 2024. Je ontvangt dan het meest recente nummer van Groei & Bloei en als welkomstgeschenk zes Elho hangpotten 'Corsica Vertical Forest' ter waarde van €41.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.

 

nog even en de Choisya ternata staat weer in bloei