Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief april 2022

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Bizar was de aanblik ‘s morgens bij het openen van de gordijnen: SNEEUW!?! We hadden de dag ervoor nog een fantastische tuinexcursie gehad in Hemmen, met koffie en gebak in de kasteeltuin. Genieten was het geweest van de warmte van de ommuurde tuin en het enthousiasme van Jan van den Brandhof. Met 4 weken zon en lenteweer was ik allang vergeten dat het nog geen zomer was. Maar gelukkig hou ik ook heel veel van sneeuw en ijs, dus ging ik snel van deze plaksneeuw in de tuin een sneeuwpop maken. Die bleef wonderlijk genoeg nog 3 dagen staan.

Zaterdag j.l. bij het Lentefeest in Renkum was het nog knap koud, maar de zon en de vele kinderen maakte het de moeite waard om met een kraam van Groei&Bloei daar te staan. Wel 100 enthousiaste jonge tuiniers stopten zomerbolletjes in een potje om mee naar huis te nemen. Zou leuk zijn als ze in de zomer verrast worden door een bloeiende plant.

Zaterdag a.s. is het weer Stekkenbeurs en het zou mooi zijn als we ook hier weer vele enthousiaste tuinliefhebbers mogen begroeten om planten en zaden uit te wisselen.

Wil je meer bloemen in je tuin, kom dan dinsdag naar de lezing van Wim Grimme, die vertelt over het opkweken van éénjarigen. Nog meer inspiratie kan je 4 mei opdoen bij de tuinexcursie naar Marieke Nolsen. Wel graag even inschrijven op aanmeldingen@Wageningen.groei.nl

Wees welkom!

Greet Steenhuis, voorzitter.

onverwachte sneeuw

Overlijdensbericht

Wij ontvingen een overlijdensbericht van onze oud-voorzitter Jan Osse. Jan was als voorzitter onder meer de initiator van de kinderexcursies in het Arboretum. Ook na zijn voorzitterschap bleef hij actief betrokken bij onze afdeling. Zo stelden Jan en zijn vrouw Jeltje meermaals hun tuin ter beschikking voor de snoeicursussen van Eric Meijer. Ook bleef hij onze bijeenkomsten bezoeken.

We zullen Jan missen en wensen de familie veel sterkte.

Doe mee aan de Open Tuinen Dag in Wageningen op 18 juni

Onze G&B-afdeling, organiseert ook dit jaar weer de jaarlijkse Opentuinendag tijdens de Nationale Tuinweek van 11 t/m 19 juni.  Deze Opentuinendag wordt gehouden op zaterdag 18 juni van 10.00- 16.00 uur. Dit jaar zetten we de tuinen uit Wageningen in het zonnetje en we doen dan ook graag een oproep aan tuinliefhebbers in Wageningen om zich op te geven.

Ben je trots op je tuin of ken je iemand die ook graag mee wil doen of een mooie tuin heeft, meld je dan aan. De tuin hoeft niet groot te zijn of strak geknipt of geschoren. Het gaat er vooral om dat de liefde voor tuinieren zichtbaar is. We hebben al een aantal tuinliefhebbers bereid gevonden en zijn nog op zoek naar een paar tuinen. Alle liefhebbers zijn welkom; voor spreiding over de stad zoeken we ook tuinen in Wageningen-Hoog en op de Wageningse berg. Stadstuiniers zijn ook van harte welkom. Om mee te doen hoef je geen lid te zijn van Groei&Bloei.

Wil jij je tuin voor één dag openstellen voor andere enthousiaste tuinliefhebbers of wil je meer informatie, neem dan contact op met: Jopie de Boer via email: jopie.deboer@hotmail.com. Bij twijfel, mail dan ook gerust. We verwelkomen je graag als deelnemende tuinier!

De commissie OTD:  An’Miek, Ineke, Joke, Jopie, Roel

tuin Agrôdome, Opentuinendag 2018 in Wageningen

Zaterdag 9 april: planten- en stekkenruilbeurs

Op zaterdag 9 april houden wij weer de traditionele halfjaarlijkse planten- en stekkenbeurs in het Arboretum Belmonte aan de Generaal Foulkesweg 94 A te Wageningen van 9.00 tot 10.30 uur.

Vanaf 9.00 uur ben je welkom met je planten, stekken, bollen, knollen en zaden, voor binnen en buiten. Het liefst voorzien met de plantennaam en bloeitijd. Ook ‘groenboeken’ en gebruikt, goed gereedschap kunt u meebrengen. Zo kan je een ander weer blij maken met je teveel aan planten en kan je selecteren wat je leuk vindt ter aanvulling van je tuin, balkon of huiskamer. Ook als je een tuin of terras hebt met veel stenen en grind, kom dan gerust kijken. Potplanten voor op het terras worden soms ook aangeboden. Maak grijs weer groen!

Om 9.30 uur opent de voorzitter de beurs en begint het ‘ruilen’ van de planten. En wees er snel bij want op = op. Zo kan je op een leuke wijze aan andere planten en zaden komen en de stekjes voor je tuin bij elkaar zoeken.

Ook voor niet-leden is deze plantenbeurs gratis, en ook als je zelf geen planten kunt inbrengen, ben je van harte welkom om iets uit te zoeken. Daarna kan je nog even bijpraten in het Koetshuis met een gratis kopje koffie en kan je kennis maken met de vereniging Groei&Bloei en haar andere activiteiten.

Dinsdag 12 april: Gelukkig zijn er eenjarige planten! Door Wim Grimme

Wanneer de bollen het laten afweten komen er gaten in de border dan wordt het tijd voor de eenjarige planten. Ze zijn binnenkort weer volop te koop maar laat ze nog even staan. Wacht tot half mei, de planten zullen u dankbaar zijn. Kopen is gemakkelijk, maar veel leuker en spannender is het zelf zaaien en opkweken. Wat is er mooier dan in je tuin te kunnen pronken met planten die anderen niet hebben.

Gelukkig is het opkweken en het zaaien van deze categorie planten niet zo moeilijk wanneer je over de juiste gegevens beschikt. Staan deze gegevens allemaal op het pakje? Helaas niet. Wat moet u weten voor een goed resultaat? De volgende gegevens zijn belangrijk:

 1. Zaaidiepte.
 2. Kiemingstemperatuur.
 3. Licht- of donkerkiemer.
 4. Dodingstemperatuur.
 5. Is er koude nodig voor het kiemen.
 6. Hoe bewaar ik het zaad.
 7. Welke grond kan ik gebruiken .

Deze lezing zal u de weg wijzen naar een goed resultaat. Naast deze belangrijke gegevens krijgt u ook een kijkje in het enorme sortiment eenjarige planten of planten die eenjarig geteeld kunnen worden. Wat dacht u van Venedium fastuosum, Argemone, Cuphes ilaea, Gaillardia pulchella en Hibiscus trionum, allemaal zelf te kweken en zo vaak zie je deze planten niet. Een waarschuwing is echter wel op haar plaats; wanneer je er eenmaal mee bent begonnen is stoppen vrijwel onmogelijk geworden. Tuinliefhebbers, een avond voor jullie, komen dus.

Locatie       Koetshuis Belmonte Arboretum, Gen. Foulkesweg 94-A, Wageningen
Aanvang     20:00 uur
Entree        €3,-, leden gratis

Woensdag 4 mei: Middagexcursie naar de tuin ‘In de Boomgaard’ van Marieke Nolsen

Op 16 februari konden jullie in Bennekom al kennis maken met Marieke Nolsen, bekend van Instagram. In aansluiting op haar lezing gaan we nu naar haar tuin in Leusden.

In 2002 zijn Marieke en haar man vanuit Twente hier komen wonen en hebben de enigszins verwaarloosde tuin, met heel veel plezier opgeknapt. Bij het eigen ontwerp hebben zij gekozen voor een strakke indeling, beukenhagen en buxussen bepalen de structuur en verdelen de tuin in 4 verschillende tuinkamers. De tuin van ongeveer 1500 m2 is qua sfeer aangepast aan de karakteristieke woning, die behoort bij het Landgoed Den Treek-Henschoten. De tuin beschikt over meerdere borders die rijkelijk gevuld zijn met weelderige, transparante beplanting met een hele natuurlijke uitstraling. In het voorjaar is de tuin overdadig gevuld met heel veel voorjaarsbollen die samen met het frisse groen voor een geweldig voorjaarsfeestje zorgen. Ben je nieuwsgierig naar de tuin van Marieke, kijk dan op www.mariekenolsen.nl, ze is ook te volgen op Instagram.

Locatie: Treekerweg 11, Leusden   Vervoer:  op eigen gelegenheid
Aanvang: 13.30 uur  
Kosten: leden €3,00 , niet-leden €6,00 incl. koffie/thee, iets lekkers en een rondleiding
Opgave: vóór 27 april via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. excursie de Boomgaard. Daarbij ook vermelden: ik heb al vervoer/ er kunnen …. personen meerijden/ ik wil graag meerijden.

de tuin van Marieke Nolsen in het vroege voorjaar

Zaterdag 7 mei: Moederdagactie

Knutselen in de kas van Welkoop voor Moederdag voor kinderen die hun moeder willen verrassen met een leuk ‘groen’ cadeautje.

Locatie: Welkoop, Rijnhaven 10b, Wageningen
Tijd: 9:30-15:30
Kosten: Gratis voor kinderen t/m 11 jaar

Woensdag 25 mei: Dagtocht naar Gardenista. De bus moet vol!

Woensdag 25 mei gaan we met de bus naar de prachtige Historische Buitenplaats Den Alerdinck vlakbij Zwolle om te gaan genieten van het groene festival Gardenista van onze 150-jarige Groei&Bloei. We hebben 2 opstapplaatsen: Wageningen en Bennekom. Mocht je denken: “ik heb niemand om mee te nemen en zo’n hele dag alleen rondlopen lijkt me maar niks”, dan kunnen we in de bus ook koppels maken, wat vaak verrassend uitpakt. Er is van alles te beleven!

Op het terrein zijn vele soorten modeltuinen te bekijken, bloemparades, en exposities van kunstobjecten. Er staan kwekers, hoveniers, groenorganisaties en stands met groenbenodigdheden en er zijn live bloemschikdemonstraties en competities. Moestuiniers laten je proeven van eetbare bloemen. Tussentijds kan je uitrusten op een van de terrasjes met muziek.

In het Koetshuis vindt het lezingen- en workshopprogramma plaats. En bijzonder is dit jaar dat je ook een kijkje kunt nemen in het huis dat deels wordt opengesteld voor het publiek. Alle programma-info op: www.gardenista.nl

Voor slechts 25 euro incl. bus, entree, arrangement koffie/thee/gebak kan je dus de hele dag genieten van zoveel groengeluk. 

Geef je op via een mail naar aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. Gardenista 2022 en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en Gardenista 2022.

Locatie:      Havezate Den Alerdinck, Den Alerdinckweg 1, 8055 PE Laag Zuthem bij Zwolle
Vertrek:      09.00 uur van busstation Wageningen
Vertrek:      09.15 uur vanaf de parkeerplaats bij de kerk, Krulweg Bennekom.
Terugreis:  aankomst Bennekom ca. 17.00 uur, aankomst Wageningen ca. 17.15 uur

genieten op Gardenista

Terugblik snoeicursus

Op de koude, maar zonnige zaterdagochtend 5 maart 2022 hebben 15 cursisten deelgenomen aan de snoeicursus georganiseerd door Eric Meijer in de tuin aan de Nassauweg. Het werd als een zeer leerzame ochtend beschouwd over het waarom en hoe te snoeien van planten, struiken en bomen in de tuin. Aan de hand van een Vlinderstruik liet Eric zien hoe plantenhormonen en groei-remmende factoren (al- dan niet) na snoeien zorgen voor vorm in een plant. Voor Hortensia’s, rozen, Annabellen en Lavendel is er allemaal een specifieke manier om ze te snoeien in het begin van het groeiseizoen of juist na de langste dag. Over het algemeen kan je snoeien in het voorjaar als stimulerend voor de groei beschouwen en snoeien rond de langste dag (eind juni) als reducerend. Eric heeft een hand-out meegegeven waarop zijn informatie nog is na te lezen. Na afloop van de snoeicursus, die ook door veel niet-leden van Groei &Bloei werd gevolgd, ging iedere cursist zelf aan de slag.

Edwin Luijks

snoeien met Eric Meijer

Prunussen in Hemmen

Het weer was nog best lekker, afgelopen woensdag. Vijfendertig Groei&Bloeiers waren naar Hemmen gekomen om de collectie van Jan van den Brandhof te bewonderen. Want ze zijn prachtig - en wat verschillend ook. In de tuin zoemde het van insecten en van leden die elkaar weer tegenkwamen. Alles voelde weldadig. Jan heeft zijn zaken goed voor elkaar. Naast de collectie Prunussen (75 verschillende), ook de nationale collectie Trilliums. En zo groot is zijn tuin nu ook weer niet. Hij is secretaris van het bestuur en de grote motor van de Kasteeltuin in Hemmen. Wij mochten al naar binnen in deze prachtige tuin en werden getrakteerd op koffie, thee en gebak. Dat doe je goed Jan, we hebben genoten.

De Kasteeltuin is van 1 mei tot 31 oktober gratis te bezoeken. Het bleek dat al veel Groei&Bloei-leden donateur zijn van de Stichting Kasteeltuin Hemmen. Het moet tenslotte ook ergens van betaald worden.

Pien van Dael

op bezoek bij Jan van den Brandhof met zijn Prunussen in Hemmen

Bodemkunde

Ik lees het aprilnummer van Groei & Bloei met als thema de bodem. Heerlijk, er ontspant zich iets in mij.

Wat een aandacht voor dit belangrijke onderwerp. Best een kunst om zo te werken in je tuin, dat de bodem levend blijft of wordt. Velen van ons starten met kaal zand, en dan? Veel organische stof is altijd goed toch? Maar de plek waar ik héél veel compost gooide, zakten de planten steeds verder naar beneden tot er een kuil overbleef. Nou ja, ook niet zo erg.

Maar toch is dat evenwicht moeilijk te bereiken, waarin je wel de bloemen hebt, waar je zo naar uitkijkt, maar ook een bodem die voedsel en water geeft aan het hele ecosysteem en waarin de planten sterk genoeg zijn om de plaaggeesten en schimmels te weerstaan.

45 jaar geleden studeerde ik Bodemkunde aan de - toen nog - Landbouw Hogeschool Wageningen. Ik heb het niet afgemaakt. Wellicht was ik niet fanatiek genoeg, maar ik was vooral teleurgesteld en boos. Omdat de toenmalige landbouwmethoden lijnrecht ingingen tegen een gezonde bodem. Methoden als diepploegen en keren met zware machines, beregenen, ontwateren, kunstmest en veel pesticiden. De bodem ging in de uitverkoop, je kan net zo goed planten op water telen, bijvoorbeeld. Met dat soort planten zijn onze kinderen - alle kinderen - groot geworden. Was dat verkeerd van ons?

Wel was toen al duidelijk, dat met deze methoden, in ieder geval ook de natuur in de uitverkoop ging. Mijn hart huilt als ik in Nederland alle maisvelden en ‘grasvalt’ zie. Zo ontzettend veel hectaren, alleen maar omdat deze gewassen tegen de overvloedige drijfmestinjecties kunnen. Mest, dat was goud vroeger. Wat een moeite werd er gedaan om hiermee een beetje meer opbrengst te krijgen. En nu dus afval. Inmiddels kunnen alleen de hele grote boeren nog mee en het platteland is ontvolkt. De Groene Revolutie heette het. Binnen deze tijdgeest verdween het vak Bodemkunde aan de Landbouwuniversiteit. En ik ben nog boos. Hoe we de natuur in de Baltische staten vernietigen om onze tuin te kunnen bemesten. Verschroeide aarde tactieken.

Kan het anders? Ik weet dat veel bioboeren aan het experimenteren zijn. De bemesting met effectieve micro-organismen waarmee je de grond voedt in plaats van alleen de planten is ook echt een nieuwe invalshoek. Of mycorrhiza voor een goed wortelstelsel van je rozen.

In Groei&Bloei en onze nieuwsbrief worden tips gegeven. Het lijkt me een heel goed idee, als wij als liefdevolle tuiniers mee doen aan het experiment: wat werkt en wat werkt niet voor een gezonde bodem.

Tijdens het festival Gardenista worden een aantal lezingen gegeven over dit onderwerp. De bus van 25 mei is nog niet vol…

Pien van Dael.

De moestuin: tomaten zaaien

April is dé maand om tomaten te zaaien voor de buitenteelt. Eerder zaaien heeft geen zin omdat ze pas na half mei naar buiten kunnen.

De kastomaten heb ik al wel eerder binnen voorgezaaid. Dit jaar probeer ik ook wat tomaten buiten in mijn moestuintje te kweken.

Ik heb gekozen voor het ras De Barao. Dit zou afkomstig zijn uit Oekraïne, dus hopelijk geschikt voor ons klimaat. In mijn kas doen ze het altijd heel goed en dus had ik vorig jaar genoeg zaden kunnen oogsten. Het ras zou zaadvast zijn, dus eigen zaden zouden ook weer echte De Barao-planten moeten geven.

Ik zaai ze binnen op de vensterbank in kleine potjes met potgrond en verspeen ze later in grotere, diepere potten zodat ze over een groter deel van de stengels wortels maken. In mei plant ik ze dan ook goed diep in de tuin. Zo staan de wortels wat vochtiger, maken ze meer wortels en komen de eerste vruchten hopelijk wat meer onderaan de stengel. De eerste zaden komen al op.

En nu maar hopen op een goede warme zomer!

Leontine Colon

PS Ik zal 9 april wat zaden meenemen naar de stekkenbeurs

tomaat De Barao

Groeten uit de pluktuin in Heelsum: takkenconstructies en tuinhekjes

De wilgentenen constructies die ik 3 jaar geleden voor eenjarige klimmers had gemaakt, waren tijdens een flinke storm helemaal scheef gewaaid. Behalve een paar takken, die zich hadden geworteld en zowaar uitgegroeid waren tot wilgeboompjes. En dat was nou net niet de bedoeling, want wilgen hebben een flink wortelstelsel en zijn ook dorstig, dus de 2 bomen eruit gespit en konden gelukkig naar een nieuwe tuineigenaar. Dat betekende wel nieuwe constructies in elkaar knutselen, en daar had ik zo’n zin in!  Tijdens de lezing van Marieke Nolsen in februari, had ik gezien hoe zij dit deed met prachtige wit gevlekte berkentakken. Maar ja, hoe kom ik daar aan? Laat nou Greet, onze voorzitter, net een berkenboom insnoeien en heel fijn,  ik mocht de dikke takken op komen halen! Dus ik kon aan de slag! Om te zorgen voor een stevige constructie, die zware klimplanten kan dragen en bestand is tegen een flinke wind, heb ik (niet erg natuurvriendelijk) tie raps gebruikt en dat werkt geweldig. Eerst de hoofdpalen geplaatst en daarna de kruissteunen en dwarspalen, de tie raps stevig aantrekken en huppetee, de constructie is klaar. En meteen nog maar een tweede gemaakt. Nu wel wachten tot ik de eenjarige klimmers kan zaaien en uitplanten. Het wordt dit jaar een sierkomkommermix met van die gekke  gestreepte en gestekelde vruchten voor herfstdecoraties, een paarse klokwinde Cobaea scandens, die met gekke kromme stelen en grote kelken heel goed in bloemstukken kan worden verwerkt. En natuurlijk de Spaanse vlag, Mina Lobata, leuk voor kleine boeketjes en een echte blikvanger. In april/mei bezoek ik ook nog kwekerij van der Velde in Heerde, die bijzondere eenjarige klimmers verkoopt. Vorig jaar nog een roze Suzanne met de mooie ogen gescoord ondanks het feit dat we pas in juni de kwekerij bezochten en al veel eenjarigen uitverkocht waren.

Een ander project was het plaatsen van een schapenhek aan de buitenrand van de tuin. Het oude hek had z’n beste tijd gehad, de palen waren verrot en het grove gaas was aan vervanging toe. En oh, ik droomde van een romantisch kastanjehouten schapenhek  waar de planten en bloemen zo leuk tussendoor piepen of tegenaan klimmen. Het was een flinke klus, en manlief Freerk heeft zich flink in het zweet gewerkt vooral bij het inslaan van de palen, maar het is helemaal gelukt!

En nu maar wachten op een flinke regenbui zodat de planten de lucht in gaan!

Met groene groeten, Jopie de Boer.

constructies

Durf te vragen: Stekken op water en Smyrnium zaaien

Stekken op water

Stekken is een makkelijke manier om snel aan veel nieuwe planten te komen. Ik doe het dan ook graag. Ook om niet winterharde soorten veilig binnen te overwinteren. En de makkelijkste manier is wel stekken op water. Afknippen, in een glazen vaasje zetten en wachten tot er wortels aan zitten. Toch?

Op onze zadenruilbeurs van maart raakte ik hierover aan de praat, en leerde het volgende: wortels die in water zijn gegroeid gaan dood wanneer je ze in de grond zet. Wat je wel kunt doen: de stekken op water zetten totdat zich beginnende wortelpuntjes ontwikkelen, en ze dan in de grond zetten. De wortelpuntjes groeien dan direct uit tot prima wortels.

Ik heb dat de afgelopen maand uitgeprobeerd met stekken van Salvia Amistad, en het werkt! Het duurt enkele weken tot je wortelpuntjes ziet, het gaat niet bij elk stekje even snel. Eerst zie je wat lichte vlekjes verschijnen, en daarna bultjes, dat is het juiste stadium. Zie foto. Deze heb ik in doorzichtige bekers met een mix van perliet en stekgrond gezet onder een plastic zakje, en al na enkele dagen vormden ze mooie grote wortels. Deze pot ik dan op in goede potgrond. De stekmix gebruik ik weer voor de volgende stek. Zo gaat je zak perliet eindeloos mee.

Veel dank voor deze tip!

Salvia 'Amistad' gestekt op water

Smyrnium perfoliatum als koudekiemer zaaien

Er zijn planten, vaak tweejarige, die je het beste vóór de winter kunt zaaien en buiten overwinteren. Deze zaden ontwikkelen zich dan eerst alleen binnen in het zaadje, maar kiemen nog niet. Daarvoor is een koudeschok nodig. Op deze manier zorgt de natuur ervoor dat de kwetsbare zaailingen pas na de winter opkomen en niet doodvriezen.

Misschien hebben jullie ook vóór de winter koudekiemers gezaaid, en wellicht ook Smyrnium perfoliatum. Dan heb ik een handige tip. Ik zaaide deze koudekiemer enkele jaren geleden, uit het zaad dat ik kon oogsten van een gekochte plant die na de bloei dood ging - dat heb je zo met tweejarigen. Het bakje (met deksel, anders graven de merels het leeg!) met zaden bleef de hele winter in de tuin staan.

In het vroege voorjaar kwamen de zaden prachtig op, en verspeende ik ze in potjes. Tot mijn verbazing groeiden ze niet verder. Het bleven prachtige kiemplanten, maar na een tijdje verwelkten deze een voor een. Het leek mislukt, dus maakte ik de potjes leeg en wilde de grond op de composthoop gooien. Maar het viel op dat onderin ieder potje een piepklein wit balletje zat, niet groter dan een doperwt.

Het internet bracht raad: deze balletjes waren de eerstejaars knolletjes van Smyrnium. Ik heb ze goed bewaard en in de zomer op enkele geschikte schaduwplekjes in de tuin in de grond gestopt. En zowaar, het volgende voorjaar kwamen hier plantjes uit! Ze bloeiden dat jaar nog niet en waren weer snel onder de grond verdwenen, maar nu, in hun 3e jaar na zaaien, staan ze er weer en lijken ze wél door te groeien. Hopelijk gaan ze dit jaar bloeien. Uit voorzorg heb ik wel alvast nieuw zaad van de zadenruilbeurs meegenomen.

Dus: lijken je zaailingen te mislukken, kijk dan toch even onderin de potjes. Misschien vind je daar wel knolletjes.

Leontine Colon

Smyrnium perfoliatum zaailingen in 2020 en de planten in 2020 en 2021

Bericht van Steenbreek: 12 tot en met 18 april WEEK VAN DE GROENE TUIN

Stichting Steenbreek probeert op alle mogelijke manieren gemeentes en hun inwoners over te halen om de stad te vergroenen en klimaatbestendiger te maken met elke dag groene én duurzame tips voor minder wateroverlast en hittestress. Met groen worden ook insecten, vogels en andere dieren aangetrokken en wordt bijgedragen aan het verhogen van de biodiversiteit. Bovendien krijgen plagen en onkruid in een evenwichtige tuin minder ruimte en zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Deze tijd biedt een mooie gelegenheid om de tuin, het balkon of de straat te verduurzamen.

Tijdens de Week van de Groene Tuin krijgen tuin- en groenliefhebbers tips waarmee ze aan de slag kunnen gaan. Die tips zijn verdeeld in de volgende onderwerpen:

 1. Ontsteen je tuin: Tegels vervangen door groen in je tuin is goed voor het klimaat en de natuur. In een groene tuin heb je minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en een groene tuin is goed voor allerlei dieren, insecten en vogels.
 2. Geef je tuin een gezonde bodem: In een rijke en luchtige voedingsbodem met mulchlaag groeien en bloeien planten goed. Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden.
 3. Plant en zaai: Denk goed na over welke planten waar in je tuin het beste tot hun recht komen. Als planten op de juiste plek staan, hebben ze minder onderhoud en water nodig, en zijn ze minder vatbaar voor plagen en ziektes.
 4. Stimuleer de biodiversiteit: Een groene tuin of groen balkon is aantrekkelijk voor allerlei beestjes die vaak helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Vogels en egels eten plaagdieren zoals slakken, en lieveheersbeestjes doen zich te goed aan bladluizen. Bijen helpen bij de bestuiving van planten en hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst voldoende bloemen nodig.
 5. Maak je omgeving klimaatbestendig: Een groene (gevel)tuin, groen balkon of groendak werkt verkoelend in periodes van hitte. Bovendien zorgt een groene tuin voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen.
 6. Voorkom plagen en onkruid: Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden. Zo voorkom je onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Onkruid kun je vaak makkelijk verwijderen met je handen, een schoffel en een schepje. Het beste wapen om onkruid te voorkomen: zorg dat je geen stukken kale grond in je tuin hebt en bedek de bodem met planten en een mulchlaag.
 7. Duurzaam onderhouden, inrichten en gebruiken: Een goed onderhouden tuin of balkon ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook goed voor het milieu. Als je de tuin slim inricht, heeft je tuin niet veel onderhoud nodig. Gereedschap gaat langer mee als je het na gebruik goed schoonmaakt.

De tips staan uitgebreid omschreven en met een video ter verduidelijking op de website http://www.weekvandegroenetuin.nl/.

Buurttuindagen 2, 9 en 16 april, Buurttuin Waterweg (Renkum)

Een klein groepje enthousiaste buren heeft het plan opgevat het grasveldje aan de Waterweg (hoek ds. Gewinweg) in Renkum om te toveren tot een gezellige buurttuin. Een tuin voor en door onze buurt. Waarin mooie planten de boel opfleuren en waarin we elkaar ontmoeten. We kunnen daarbij elke hulp gebruiken:

 • Vind je het leuk om uit te delen van jouw vrolijke tuinplanten of kleine struiken en kan je wel wat stekken missen: breng ze dan op de eerste drie buurttuindagen (zaterdag 2, 9 en 16 april) tussen 12:00 en 14:00 uur.
 • Vind je het leuk om mee te helpen? Heel graag! Kom op de buurttuindagen bij ons langs en doe gelijk mee! Zelf gereedschap meenemen is handig maar niet persé nodig.
 • Kom ons team versterken! We zoeken mensen die het leuk vinden om te tuinieren én mensen die het leuk vinden om buurtactiviteiten te organiseren.
 • Lever je uitgebloeide bloembollen bij ons in. Wij zetten ze in de tuin en volgend jaar geven ze de tuin al vroeg kleur.
 • We beginnen klein: de komende jaren zal onze tuin verder groeien en bloeien.

Namens de buurttuin Waterweg,

Jojanneke van der Molen, bereikbaar via info@wageningen.groei.nl

De nieuwe omgevingswet: zelf een groen initiatief starten

Bewoners kunnen zelf initiatieven starten voor het ontwikkelen en verbeteren van de leefomgeving. De Omgevingswet daagt bewoners en bedrijven uit om actief ideeën aan te dragen. En overheden zullen bewoners de ruimte moeten geven om hun initiatief vorm te geven.

Een goed initiatief heeft meer kans van slagen als je het goed uitwerkt voordat je het aan de gemeente voorlegt. Sluit waar mogelijk aan bij het beleid van de gemeente, dan sta je al 1-0 voor. En werk je initiatief goed en concreet uit. Voor wie is het, wie maken er gebruik van? Hoe komt het er uit te zien? Wat zijn de voordelen? Hoe pak je het aan? Gebruik daarvoor eventueel het Stappenplan Eigen initiatief.

Als je initiatief goed is uitgewerkt dien je het in bij de gemeente.

Bron: Samen voor onze leefomgeving.

Gratis online lezing van 28 maart en 4 april terugkijken

Van onze landelijke vereniging KMTP Groei&Bloei

Om ons 150-jarig jubileum te vieren organiseren we ook dit jaar weer online lezingen. Op 28 maart heeft kweker en ontwerper Cor van Gelderen ons geïnspireerd met een lezing over 'Bomen voor een kleine tuin'. En op 4 april gaf ontwerper Harry Pierik zijn visie geven op 'vormgeven in het groen'. Gemist? Via de link onder dit artikel kun je ze nog bekijken.

Bomen voor een kleine tuin - Cor van Gelderen

Een tuin zonder bomen is moeilijk denkbaar, de bomen zijn nodig voor de rust die ze brengen, de hoogte die we nodig hebben in de tuin en als het even kan wat lichte schaduw op zomerse dagen. Als de boom dan ook nog aardig bloeit, leuke vruchten draagt en een mooie herfstkleur heeft, niet groter wordt dan 5 meter met een elegante groeivorm, zijn we tevreden. Die boom laat Cor van Gelderen in zijn lezing over bomen voor de kleine tuin niet zien! Wel heel veel bekende en vooral ook minder bekende kleine bomen die het in de kleine tuin goed doen. Allemaal met hun eigen kwaliteiten, mogelijkheden en bijzonderheden. Er is volgens Cor namelijk veel meer moois te beleven in kleine bomenland dan de eeuwige bol-esdoorn, bol-acacia en bolcatalpa!

Cor van Gelderen heeft in Boskoop een kwekerij die bekend staat om de bijzondere plantencollecties zoals: Abelia, Acer, Enkianthus, klimmende Lonicera, Pieris, Sarcococca, Osmanthus en Japanse Azalea. Naast kweker is hij ook auteur en planten-fotograaf. Hij reist de hele wereld over, altijd op zoek naar mooie beelden en goede beplantings-ideeën.

Vormgeving in het groen: een artistieke uitdaging - Harry Pierik

Van iedere plek is volgens tuinontwerper Harry Pierik een paradijs te maken! Dat geldt voor een geveltuin of een stadstuintje achter een rijtjeshuis maar ook voor een landgoed, boerderijtuin of openbaar groen. Als vormgever in groen componeert hij een rijk gedetailleerde eenheid van bloem, blad, spriet, bes en tak. Verrassend, spannend maar tegelijkertijd rustgevend en harmonieus. Tuinen die het landschap binnenlaten of juist lelijke voorwerpen aan het oog onttrekken. Tuinen van tijdloze schoonheid waar je het hele jaar door niet op uitgekeken raakt.

Harry heeft al vele tuinen op zijn naam staan: van particuliere tuinen door het hele land tot de vormgeving en beplanting van verschillende stukjes openbaar groen. Tijdens deze lezing neemt hij je mee in zijn groene wereld!

Deze lezingen zijn terug te kijken via deze link.

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Nieuwe leden die zich via onze afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: bij de afdeling krijgen zij én een welkomstgeschenk én korting. Vraag het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een e-mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl. Je ontvangt dan deze prachtige voorjaarsaanbieding:

 • gratis april-nummer van Groei & Bloei
 • gratis 14-delige kweekmodule t.w.v. € 59,95
 • ruim € 15 korting op de contributie voor de rest van het jaar 2022: u betaalt slechts € 40,95 (normale contributie april-december = € 54).