Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief mei 2021

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Dat was echt een grote verrassing voor Jan en Marchje Beuving toen ze op Lintjesregendag in de Grote Kerk door de burgermeester en door Groei&Bloei in het zonnetje werden gezet! Een fantastische dag voor hen en hun familie. Ons bestuur en de ondersteuners hadden ruim een half jaar hun mond moeten houden, en dat was soms best moeilijk. Lees verderop het verslag van Jopie de Boer.

Verder hebben we genoten van onze eerste tuinexcursie in Heelsum. Keurig met inschrijvingen, tijdsloten en coronaproof natuurlijk. Zo gezellig om elkaar weer eens te ontmoeten in deze prachtige omgeving, want al worden onze digitale lezingen goed bekeken met meer dan 100 aanmeldingen voor de vijverlezing, in het echt rond lopen door de bloemen is zo mooi. Eind mei kun je een kijkje in mijn tuin komen nemen, en er volgen nog meer tuinexcursies, zoals bij de Opentuinendag bijvoorbeeld. Je bent welkom!

Helaas gaat de busreis naar Limburg in juni nog niet door. Om met mondkapjes in de bus te moeten zitten, wel of niet al gevaccineerd, en alles op afstand, lijkt ons niet prettig. Misschien kunnen we die in september alsnog organiseren. We houden jullie via de nieuwsbrieven op de hoogte.

Aan onze oproep om mee te helpen bij de tuinkeuringen hebben zich maar liefst 6 nieuwe tuinkeurders gemeld. Een fantastische respons. Welkom! Inmiddels zijn ze in teams met ervaren keurders ingedeeld en al op pad gegaan voor de lentekeuring. Misschien heb je wel een nominatiekaartje voor jouw mooie voortuin in de bus gekregen.

De nieuw opgerichte WhatsApp-groep ‘Stekken en zaden ruilen’ met nu bijna 20 leden heeft al menig tuinliefhebber leuke ontmoetingen en mooie plantjes en zaden opgeleverd. Je kunt je nog steeds voor deze groep opgeven door een appje te sturen naar T: 06-44422632.

Al met al zie ik dat de samenhang in onze afdeling weer meer groeit en bloeit, en daar ben ik heel blij mee. Bedankt ook voor de leuke reacties die we steeds weer ontvangen. Daar wordt het hele bestuur ook enthousiast van.

Greet Steenhuis, voorzitter.

de WhatsApp-groep 'Stekken en zaden ruilen'

Moederdagactie bij de Welkoop

De Welkoop in Wageningen organiseert samen met Groei & Bloei Wageningen e.o. dit jaar weer samen een leuke Moederdagactie voor kinderen. Anders dan in voorgaande jaren zal het i.v.m. de coronamaatregelen geen knutselmiddag worden, omdat dat te veel drukte in de winkel kan veroorzaken.

Maar er staat vrijdag 7 mei en zaterdag 8 mei wel een leuke verrassing klaar om op te halen en aan je moeder te geven op Moederdag.

Deze activiteit is bedoeld voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Locatie: Welkoop, Rijnhaven 108  6702 DT Wageningen.

Kijken in andermans tuin: 'Een kijkje in de tuin van de voorzitter'

Op zaterdagmiddag 29 mei a.s. willen we u graag van harte uitnodigen om onze bloementuin aan de voet van de Wageningse berg te komen bezoeken.

In 40 jaar tijd hebben we van een kale pijpenla van 7 bij 45 meter, een kleurige tuin met vele plateaus en zitjes weten te maken. Een tuin om in te neuzen: hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. De tuin begint al op de stoep voor het huis, waar vanuit hoekjes en gaatjes tussen de stenen door, allerlei bloemen en kruiden tevoorschijn komen. Loop je door de rozenpoort dan gaat een slingerend paadje door de veelkleurig bloeiende beplanting langs de vijvertjes naar de knusse achtertuin, waar zelfs nog een klein kasje in geplaatst is. In een decoratief hoekje staan de stekken al uitnodigend te wachten om in de tuin te worden gezet of om van tuinbezitter te wisselen.

Graag willen we de tuin voor belangstellenden openstellen, indien de op dat moment geldende  coronamaatregelen dit toelaten. De laatste informatie hierover vind je dan op de website www.wageningen.groei.nl.

Locatie: De tuin van Frans en Greet Steenhuis, Veerstraat 93, 6703 CB Wageningen
Tijd:       14.00 – 16.00 uur
Kosten:  gratis voor leden, voor niet-leden €3,-
Opgave: vóór 25 mei op aanmeldingen@wageningen.groei.nl  o.v.v. Excursie tuin van de voorzitter.

de tuin van Greet en Frans

Stekken- en plantenruilbeurs aan huis

Opnieuw kon een ruilbeurs wegens corona helaas niet doorgaan. In plaats daarvan riepen we jullie op om op 10 april aan huis een kraampje in te richten. Daaraan gaven velen gehoor en de planten vonden gretig aftrek. Ook waren er buren die spontaan hun eigen overgebleven planten bij het kraampje kwamen leggen. Er waren zelfs mensen die al voordat er een kraampje was kwamen kijken of er planten in de aanbieding waren. Leuk dat er zoveel belangstelling was.

Voor het aanbieden van zaden was een kraampje misschien minder handig. Hiervoor hebben we inmiddels een goed lopende WhatsApp-groep (zie ook het voorwoord van Greet). Wie mee wil doen kan zich bij Greet hiervoor opgeven.

diverse kraampjes aan huis

Kijken in de tuin van Jopie en Freerk

Een bleek zonnetje en een gure oostenwind, maar iedereen kwam die zaterdagmiddag in april. En na een warm welkom en de uitleg van Jopie, sloeg de ontspanning toe. O wat leuk gedaan, o, kijk nou toch eens. Aan alles was gedacht, aan elk detail.

Was de tuin dan af? Nee, natuurlijk niet, dit was net op de schop, dat kwam volgende week en o veel moest echt anders; maar ondertussen… Overal plekjes om te zitten in het zonnetje, dat wat aan kracht won. Heerlijke tulbandcakes bij koffie en thee, de mensen gingen voorlopig echt niet weg. Oude bekenden ontmoetten elkaar en ook nog niet zo bekenden vonden plek voor een praatje. Pas tegen het eind vertrokken ze, bepakt met oude Groei&Bloei’s en de stekjes en zaden, die Freerk had klaargezet. Een heerlijke middag in de tuin van Freerk en Jopie.

Pien van Dael

open tuin bij Jopie en Freerk

Terugblik vijverlezing Yvon van der Meer

Klokslag kwart voor acht ’s avonds op 22 april log ik in met de Zoom-link uit de mail. Ik blijk niet de eerste, er zijn al 21 anderen ingelogd. Yvon start wanneer het er 74 zijn, uiteindelijk loopt dit op naar 82, bij ca 100 aanmeldingen.

Het is goed merkbaar dat Yvon jarenlange ervaring heeft met vijvers en vijverplanten en veel tips kan geven. De mooie foto’s laten goed zien wat er allemaal mogelijk is. Het is belangrijk voor het biologisch evenwicht dat de zuurstofplanten voldoende licht krijgen om goed te groeien, dan blijft het water helder. Plaats van de vijver (deels zon, deels schaduw), vorm, grootte en materiaal zijn ook belangrijk. Yvon werkt met planten in mandjes in een verder schone vijver. De manden maken het mogelijk de planten te verplaatsen, en de vijver goed schoon te houden met een grofmazig net. De optimale zuurgraad ligt, anders dan ik altijd dacht, net iets onder pH 7, licht zuur dus. Veel kalk in het water is dus niet nodig. Maar het komt ook niet heel nauw, zolang de zuurstofplanten maar goed groeien hoef je niets te veranderen. Maak de wanden schuin maar wel vrij steil, want ondiepe randen warmen snel op waardoor het zuurstofgehalte daalt. Randafwerkingen van turf vallen snel uit elkaar, beter is kunststof begroeiingsmat.

Opvallendste tip: een plastic reiger aan de vijver tegen reigers lokt juist meer reigers aan! Buig de hals van de plastic reiger omhoog (even plaatselijk verwarmen), dan schrikt het andere reigers juist af.

Het blijft tips regenen en er zijn ook vragen, pas tegen half elf sluiten we af, heel wat wijzer. Bedankt Yvon!

Wie het nog eens na wil lezen kijkt op www.vijverinfo.nl. Vragen die er dan nog overblijven kun je stellen aan stromen.info@gmail.com.

Leontine Colon

impressie van de vijverlezing door Yvon van der Meer

Koninklijke onderscheiding voor Jan Beuving en zilveren Groei&Bloei-speld voor Marchje Beuving

‘Dat doe je toch gewoon, maar zo gewoon is dat niet’, zo begon burgemeester Van Rumund op 26 april jl. zijn toespraak tijdens de lintjesregen, over ons oud-bestuurslid Jan Beuving tijdens zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een prachtige onderscheiding  voor Jan die zich voor Groei&Bloei vele jaren heeft ingezet, zowel lokaal, als regionaal als landelijk. Dat deed hij met veel enthousiasme en discipline, en was zeer betrokken en bevlogen. Daarbij was zijn vrouw Marchje zijn grote steun en toeverlaat, samen zijn ze meer dan 40 jaar actief geweest en waren ze een bindende factor in onze vereniging. Tot afgelopen jaar deden ze nog samen de ledenadministratie.

Voor de lokale afdeling was Jan penningmeester van 1996 tot 2011 en kenmerkend voor hem was het om te zorgen voor een zuinig beleid zodat er steeds meer geld in kas kwam. Zo ging hij langs de leden met de fiets om de convocaties rond te brengen en om zo portokosten uit te sparen. Daarbij hoorde vooral ook een praatje en zorgde Jan op deze wijze voor warme contacten met onze leden.

Daarnaast heeft Jan zich bezig gehouden met o.a. tuinkeuringen, tuinreizen en excursies en tot verleden jaar deed hij nog steeds de administratie voor de jaarlijkse tuinreis. Op regionaal niveau heeft Jan verschillende zusterorganisaties geholpen met de financiële administratie. Naast G&B heeft Jan zich nog voor veel andere verenigingen ingezet zoals de Vriendenkring  Drenthe Wageningen, de Schildklierstichting Nederland, Kasteel Doorwerth en Stichting landschapsbeheer Gelderland.

Omdat de uitreiking in de Grote kerk vanwege corona met maar een beperkte groep mensen en in beperkte tijd plaats vond, verraste het bestuur Marchje buiten op het kerkplein met een zilveren speld met robijn van Groei&Bloei. Deze werd uitgereikt door Sia Rutjes en Caroline König van het landelijk bestuur.

Marchje heeft naast het ondersteunen van Jan, verschillende werkzaamheden binnen onze afdeling verricht. Zo was ze bestuurslid van 1983 tot 1987, deed ze samen met Jan 33 jaar de ledenadministratie, was ze gastvrouw voor nieuwe leden en verzorgde ze welkomstpakketten namens de afdeling. In het verleden heeft ze veel werk verricht in de bloemschik- en PR-commissie, is ze jarenlang tuinkeurder geweest en bezorgde ze net als Jan, op de fiets alle jaarprogramma’s bij de verspreiders.

Kortom een prachtige dag voor Jan en Marchje, vooral omdat het voor hen beide volkomen onverwacht was en ze er totaal door waren overvallen.

Het bestuur zijn Jan en Marchje zeer erkentelijk voor hun geweldige jarenlange bijdrage voor de vereniging en de zilveren speld en de koninklijke onderscheiding zijn ze dan ook van harte gegund en zeer verdiend!

Marchje en Jan geflankeerd door Greet Steenhuis links en Sia Rutjes en Caroline König rechts

De Hucht

Op de hoek van de Generaal Foulkesweg en de Otto van Gelreweg stond vroeger het ziekenhuis Ziekenzorg. Nu staat er een gebouw van Zideris, De Hucht genaamd.

Er staan nog drie mooie beuken. In de herfst stonden daaronder heel veel prachtige vliegenzwammen. Later op een andere plek waren grote elfenbank-achtige zwammen te zien, eerst heel fraai, later verslijmend tot een donkere prut. In het voorjaar bloeiden er sneeuwklokjes en honderden lila boerenkrokussen, gevolgd door de gele sterretjes van het speenkruid.

Als de beuken straks in het blad zitten zal er wel niets meer onder groeien tot in de herfst de vliegenzwammen weer verschijnen, maar dat duurt gelukkig nog een hele tijd!!!

Truus Ponsen-Bruinvis

Elfenbankjes

Tip Duurzaam Tuinieren: Uit-zaailingen

Het is nu de hoogste tijd om je éénjarige zomerbloeiers te zaaien. Doe je dat veel eerder in het voorjaar dan krijg je vaak van die pierige plantjes, die moeilijk doorgroeien. Je kunt de zaden nu rechtstreeks in de tuin zaaien, maar voor meer zicht op de kieming, kies ik voor zaaien in petrischalen op filtreerpapier, of in bakjes met zaaigrond. Na het verspenen van de kiemplantjes in potgrondpotjes maken ze mooie wortelkluitjes. De planten zijn bij het plaatsen in de tuin dan al steviger en beter bestand tegen slakkenvraat. Hou je niet van al dat gepruts, dan kan je natuurlijk ook gewoon afwachten wat er weer opkomt van de planten van vorig jaar. Als je tenminste niet alle uitgebloeide bloemen in het najaar al afgeknipt had, en al het ‘onkruid’ gewied had. Laat je ook alles in de winter afsterven, dan kan je tuin in het voorjaar prachtig in bloei komen. In mijn tuin staan nu Vergeet-me-nietjes, Koekoeksbloem, Spoorbloem en Judaspenning te stralen en voorbijgangers denken dat ik uren daarvoor heb moeten tuinieren. Niks daarvan. Gewoon afwachten wat er allemaal opkomt. Alleen de kiemplantjes van de neusjesboom, de esdoorn, trek ik eruit!

Greet Steenhuis.

Groeten uit de pluktuin

Het is weer zaaitijd! En dat betekent dat vanaf eind april bij ons thuis overal in de schuur, in de serre, in de tuin, op vensterbanken, op tafeltjes enz.,  bakken staan met zaaigoed van vooral eenjarige zomerbloeiers. Voor de pluktuin zaai ik vooral verschillende soorten zinnia’s (7 soorten o.a.  de grootbloemige Art Deco en California Sun, de wat lagere soorten Lilac Rose en Persian Carpet en de weefbloem Red Spider), maar ook de klimmers Spaanse vlag (Mina lobata) en Cobaea scandens ‘Alba’ en…, hoge afrikanen (doen het fantastisch in boeketten), Juffertje in het Groen (de echte blauwe), de witte zonnebloem ‘Ice Cream’ en oranje/rode zonnebloem ‘Twilight Zone’. Met het zaaien ben ik vanwege de koude nachten wat later begonnen, ook op advies van Anke Pols van de Boschhoeve, de zaailingen worden alleen maar pieterig bij koud weer en je kunt ze toch nog niet in de tuin poten vanwege de lage temperatuur, vooral ‘s nachts.

Vorig jaar dacht ik slim te zijn, ik zag Freerk mijn man, al jaren in de weer met zaadjes en bakjes en daarna verspenen, nou veel te veel werk vond ik. De maand april was vorig jaar ook behoorlijk warm dus ik had het plan opgevat om de zinnia’s  (het meeste zaaigoed) rechtstreeks te zaaien in de grond. Maar ondanks al het water geven, wat toen echt nodig was, stonden na 3 weken er nog maar een paar friemelige plantjes in de  verschillende zaaivakken. Nog maar een keer proberen dan! Ina Bakker van ‘Loenen woon- en tuinwinkel’ had gelukkig nog zinniazaad en ik legde meteen het probleem aan haar voor. ‘Ja meisje maar je moet ook voorzaaien’, was haar advies ‘en dan verspenen en dan pas de grond in. De aarde in de tuin is veel te scherp, dus ook speciale zaaigrond gebruiken’. Tja,  ik had een maand daarvoor net een flinke laag paardenmest op de plantenbedden gegooid, dus dat kon wel eens de boosdoener zijn. Ik zuchtte een keer, dat is wat ik net niet wilde, ik ben meer van het en plant- en snoeiwerk en vooral verspenen vind ik zo’n gepriegel. Toch maar keurig haar advies opgevolgd, en pfff wat een werk.  Maar het leverde wel veel op….. honderden miniplantjes!!! En na ze uitgepoot te hebben in de pluktuin had ik afgelopen zomer een kleurige zee aan zinnia’s. Prachtig!

Dit jaar zet ik ze wel op een andere plek want ook dat heb ik inmiddels geleerd; zinnia’s kunnen last hebben van de verwelkingsziekte als je ze weer op dezelfde plaats zet. Dan maar stuivertje wisselen met de dahlia’s. Ze zullen in ieder geval deze zomer weer een mooie blikvanger zijn en prachtige boeketten opleveren.

Hartelijke groeten van Jopie de Boer

zaaitijd in de pluktuin

Doe mee aan de tulpencollage!!!

Voor de oproep in de vorige nieuwsbrief om foto’s te sturen van de tulpenactie waarmee het bestuur onze leden eind vorig jaar heeft verrast, hebben we een paar reacties gehad. Dank daarvoor.

Door het koude voorjaar waren veel tulpen wat later in bloei, zeker vergeleken met vorig jaar. Van Willy Kok kregen we echter al half april een reactie, de tulpen stonden daar wellicht op een warm en zonnig plekje. Een paar bestuursleden had de bollen in een pot gezet en we constateerden dat deze minder goed in bloei waren gekomen, wellicht toch vorstschade opgelopen.

Mocht u nog een mooie foto van de tulpenactie willen opsturen voor de volgende nieuwsbrief dan kan dat voor 25 mei a.s. naar info@wageningen.groei.nl.

#Durftevragen

In de vorige nieuwsbrief vroeg Pieter of er suggesties waren voor het planten van heesters in opengevallen plekken in zijn tuin. Er is één reactie binnengekomen, van Leontine. Haar suggesties:

  • Choisya ternata. Een ronde, wintergroene struik met in de voorzomer witte bloemen. Daarna goed te snoeien en verkrijgbaar met grof of fijner blad in geelgroen of groen. Citrusfamilie; het blad ruikt bij kneuzen citrusachtig. Maar wel winterhard.
  • Lonicera fragrantissima, een winterbloeier maar niet wintergroen. Deze groeit meer opgaand, bloeit op het tweejarige hout, snoeien wanneer het groen begint uit te lopen, anders wordt hij te vol. Je haalt dan alle net uitgebloeide takken eruit, maar laat de eenjarige takken staan, die bloeien dan de winter erna. Bloemen ruiken lekker.
  • Ook mooi opgaand: een rode of zwarte bes. Heb je ook nog bessen van.

Heb je ook vragen? Doe dan een oproep in deze nieuwsbrief en stuur je vraag aan info@wageningen.groei.nl o.v.v. 'durftevragen'.

Choisya ternate in volle bloei in april/mei en vaak ook nog enigszins in september

Opentuinendag 2021 in Bennekom

Groei&Bloei afd. Wageningen e.o. organiseert dit jaar samen met Floralia de jaarlijkse Open-tuinendag op zaterdag 19 juni van 10.00-16.00 uur. In het weekend van de Nationale tuinweek, zetten we een aantal Bennekomse tuinen in het zonnetje.

Veel tuinliefhebbers weten elk jaar weer de weg te vinden naar al het moois dat groeit en bloeit en willen graag met de enthousiaste tuiniers hun passie delen. Door corona kon de Open-tuinendag vorig jaar niet doorgaan, maar de organisatie gaat er stilletjes vanuit dat op 19 juni weer e.a. mogelijk is en dat we u weer een mooi en blij moment kunnen bezorgen.

Vorig jaar was er al een voorlopige deelnemerslijst samengesteld en we zijn dan ook blij dat we direct veel positieve reacties kregen. Een tiental tuinen zijn op deze dag te bewonderen met een rustpunt bij B&B Maupertuus. We hebben er allemaal zin in!

Eind mei nemen we een besluit over het doorgaan van de Open-tuinendag en zal bij positieve berichten een beschrijving van de deelnemende tuinen op de website te vinden zijn van Groei&Bloei www.wageningen.groei.nl en van Floralia www.floralia-bennekom.nl. Ook zal er rond die periode e.a. te lezen zijn in de nieuwsbrieven van beide organisaties.

Namens de werkgroep Open-tuinendag 2021
Ans Muller, Floralia, T: 06-21837042
Jopie de Boer, Groei&Bloei, T: 06-48654808

de tuin van Loes Scherrenburg, deelnemer Open Tuinendag 2021

Gardenista bloemschikken competitie 2021

Tijdens het Gardenista festival van 22 t/m 26 september zal op zondag 26 september de finale van de bloemschikcompetitie plaatsvinden. Studenten, amateurs en professionals, die een verhaal kunnen vertellen met plantaardige en niet plantaardige materialen, strijden allen in hun eigen categorie om de eeuwige roem. De kandidaten van elke categorie nemen het op zondag 26 september op het podium tegen elkaar op voor de eerste prijs. De winnaar wordt beloond met een paginagroot artikel in het Kerstnummer (!) van het blad Groei & Bloei.

Iedereen mag meedoen aan deze competitie. Het is een “open” competitie. In elke categorie kunnen 30 deelnemers meedoen. Deelnemers presenteren zich bij aanmelding voor de competitie met minimaal 2 en maximaal 5 foto’s van eerder eigen werk waar ze trots op zijn. Het inschrijfgeld is voor studenten € 24,- en amateurs € 40,-. Voor de professionals € 65,- excl. BTW. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 september 2021 via de website van Gardenista www.gardenista.nl/bloemschikken. Hier staat alle belangrijke informatie. Heb je nog vragen mail dan naar: bloemschikken@gardenista.nl.

Nog 1 jaar tot Floriade Expo 2022

Eens in de 10 jaar openen de poorten van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Vandaag is het nog precies één jaar wachten tot het zover is. Tijd voor een groen voorproefje

Onze vereniging zal ook deelnemen aan de Floriade van 14 april tot 9 oktober 2022. Marc Roosjen zit in de voorbereidende commissie. Later zal hierover nader gerapporteerd worden.

'ons' stukje van de Floriade afgelopen december

Graag lid worden van Groei&Bloei?

Nieuwe leden die zich via onze afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: bij de afdeling krijgen zij én een welkomsgeschenk én korting.  Vraag het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een e-mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl.

Je ontvangt dan deze prachtige Voorjaarsaanbieding:

  • het april én mei-nummer van Groei & Bloei van 2021 gratis
  • een Felco nr.14 snoeischaar t.w.v. 52 euro als welkomstgeschenk
  • én een korting van 11 euro op de contributie voor de rest van 2021:
  • je betaalt nog slechts 32,95 euro tot januari 2022

Je mag voor deze aanbieding in 2020 niet eerder lid zijn geweest.

 

de Felco nr.14 snoeischaar

Keizerskroon, gezaaid door Aart van Schoonhoven en na 8 jaar in bloei