Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief april 2021

In april in bloei: bosanemonen

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Heb je ook al zo genoten van de bloeiende tulpenbomen? Altijd weer imposant, al is het maar voor een paar dagen. Alles springt de grond uit! Ik zit nu te wachten op de Groei&Bloei-tulpen. Lees daarover verderop in deze nieuwsbrief.

Als het goed gegaan is, hebben alle leden eind maart de nieuwste kwartaalflyer van onze afdeling ontvangen. Die staat weer vol met activiteiten, omdat we steeds maar blijven hopen op versoepelingen van de coronamaatregelen en dat er weer meer georganiseerd mag gaan worden. Ook blijven we zoeken naar nieuwe mogelijkheden om elkaar te ‘ontmoeten’ en contact te houden met de leden. Ben je geen lid maar ontvang je wel deze nieuwsbrief, dan kan je op onze website www.wageningen.groei.nl deze flyer ook bekijken. Om je voor de activiteiten aan te melden, hebben we een nieuw emailadres aanmeldingen@wageningen.groei.nl aangemaakt, omdat de infomailbox helemaal vol liep voor de digitale lezingen. Erg leuk dat zoveel mensen deze activiteit bijwonen. Dat had ik nooit gedacht. De ALV hebben we ook succesvol digitaal gehouden. Op donderdag 22 april hebben we onze 3e lezing over “Vijvers door de seizoenen heen”. Fijn als je je op tijd aanmeldt voor alle activiteiten.

Helaas moeten we de stekken- en zadenruilbeurs van 10 april in het Arboretum afgelasten.

Als je al stekken verzameld had om uit te delen, dan zou je een ‘kraampje‘ op je stoep kunnen starten. Dat geeft leuke reacties van de voorbijgangers. Een nieuwe mogelijkheid is om je stekken en zaden op onze Whatsappgroep aan te bieden. Een try-out! Zie verderop in deze nieuwsbrief.

Laten we ook dit coronajaar er weer het beste van maken: lekker in de tuin werken, wandelen in de natuur (of ga eens naar de Tuinen van Appeltern, want die zijn prachtig en niet druk) en blijf gezond!

Zo en nu verder lezen en genieten van de vele inzendingen en informatie in deze nieuwsbrief. Heel leuk dat we zoveel reacties krijgen.

Greet Steenhuis, voorzitter.

 

Lathyrus vernus "Alboroseus' en Cardamine waldsteinii

In memoriam Jopie Schoonhoven-Emck

Op 8 maart, haar achtentachtigste geboortedag, is Jopie Schoonhoven na een kort ziekbed thuis overleden.

Wij zullen ons Jopie herinneren als een vrolijke, actieve, enthousiaste vrouw, die zich jarenlang met hart en ziel heeft ingezet voor de KMTP/Groei & Bloei, afdeling Wageningen en Omstreken.

Ze kwam in het bestuur in maart 2001. In maart 2004 werd ze voorzitter en die functie vervulde ze met verve tot maart 2007. Om haar opvolger in te werken bleef ze nog een jaar vicevoorzitter tot maart 2008.

Jopie was ook jarenlang keurmeester bij de tuinkeuringen in Wageningen, Renkum en Heelsum. Tuinen keuren vond ze leuk werk. Samen met Janneke Oosterbaan reed ze twee keer per jaar, in het voorjaar en het najaar, een hele dag door Bennekom om uit de tien mooiste tuinen de twee allermooiste te kiezen in opdracht van het bestuur van Floralia.

We wensen haar man Louis Schoonhoven en kinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Truus Ponsen-Bruinvis

Stekken en zaden ruilen via Whatsapp

Helaas! De huidige coronamaatregelen laten het niet toe de Voorjaarsstekkenruilbeurs in het Arboretum te organiseren. Het bestuur heeft naar andere mogelijkheden gezocht voor het ‘ruilen’ van planten, stekken en zaden.

Net zoals vorig jaar tijdens de lockdown zou je weer een ‘stekkentafeltje’ voor je tuin aan de straat kunnen zetten. Dat kan op zaterdag 10 april of laat het gewoon het hele seizoen met wat plantjes of zaden, die je over hebt, staan. Dat was vorig jaar een groot succes.

Dit jaar gaan we ook een Whatsappgroep ‘Stekken en zaden ruilen’ opzetten. Je meldt je aan door een Whatsapp-berichtje te sturen naar 06-44422632 en je wordt aan de groep toegevoegd. Je biedt de stekken en zaden aan, of je ‘tafeltje’, en de andere leden die belangstelling hebben, kunnen reageren. Je hoeft niet te melden dat je ze niet wilt hebben. Om te voorkomen dat de groep ontploft, neem je daarna persoonlijk contact op voor een afspraak met de aanbieder. Houd je bij de afspraak aan de geldende coronamaatregelen. Lijkt ons leuk om te zien hoe dit gaat werken.

klaar om te zaaien en uit te delen op de stekkenbeurs

Zoom-lezing 22 april: Vijvers door de seizoenen

Op 22 april a.s. verzorgt Yvon van der Meer de lezing: “Vijvers door de seizoenen”.

Zij leidt de aanwezigen via de lente, zomer, herfst en winter door het leven van, in en rond de vijver. Yvon heeft jaren actief gewerkt met vijvers vanuit de visie van Ada Hofman en geeft al jaren informatie via lezingen en artikelen.

Wanneer een vijver in biologisch evenwicht is, zal het water op een natuurlijke manier stabiel en kraakhelder zijn en blijven. Het leven gedijt dan ook goed in de vijver, alles heeft elkaar nodig en alle elementen hebben elkaar ook wat te geven.

Dit blijkt als wij de vijverplanten ook even bekijken vanuit hun natuurlijke standplaats. Zoals zij leven in de natuur. Onder meer komt ook aan de orde op welke manier zo’n heldere vijver op een natuurlijke manier bereikt kan worden.

Natuurlijk is deze online avond vol van mooie foto’s van deze natte en vochtminnende planten en dieren, maar ook wordt per seizoen bekeken waar je op moet letten en wat er gebeurt in de betreffende levenskringlopen.

Vragen staan vrij en we maken er een informatieve maar ook een gezellige avond van. Zijn er vooraf al specifieke vragen, dan vernemen wij dat graag zodat Yvon daar tijdens de avond op kan inspelen.

Aanmelden voor deze Zoom-lezing bij aanmeldingen@wageningen.groei.nl, u ontvangt dan de Zoom-link enige dagen vóór de lezing.

Aanvang: 20.00 uur

vijvers door de seizoenen

Kijken in andermans tuin 'Een kijkje in een lentetuin op kleur'

Op  zaterdag 24 april a.s. willen we u graag van harte uitnodigen om onze lentetuin te komen bezoeken.

We wonen ruim dertig jaar in Heelsum en de tuin is stukje bij beetje ingericht en regelmatig weer op de schop gegaan. Zo hebben we afgelopen najaar de zijtuin onderhanden genomen, de esdoorns in de straat zorgen voor een mooie groene aanblik maar ook voor een flink wortelstelsel en hele harde grond waar de planten op een gegeven moment het toch erg moeilijk krijgen.  Na herschikking aan de hand van een nieuw plantenschema, aanschaf van enkele planten en een flinke laag oude koemest wordt het dit jaar vast weer een mooi bloeiend stukje tuin. Ook zijn er in het najaar flink wat bollen de grond in gegaan, helemaal aangepast aan het kleurenschema van de tuin. Als de temperatuur niet te snel omhoog gaat, zullen eind april veel soorten tulpen in bloei staan.

Graag willen we de tuin voor belangstellenden openstellen, indien de op dat moment geldende  coronamaatregelen dit toelaten.  Na de persconferentie van 13 april is er meer bekend. Na die datum vindt u meer informatie hierover op de website www.wageningen.groei.nl.

Locatie:    De tuin van Freerk en Jopie de Boer, Pr. Bernhardlaan 33, Heelsum
Tijd:         14.00 - 15.30 uur
Kosten:    gratis voor leden, voor niet-leden €3,-
Opgave:   vóór 20 april op aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. Excursie tuin Freerk en Jopie.

Tuinkeuringen weer van start: nog enkele tuinkeurders gezocht

Vorig jaar konden we de tuinkeuringen maar beperkt doen. Omdat veel leden en niet-leden uitzien naar dit jaarlijkse gebeuren, heeft het bestuur besloten om de keuringen weer op te starten. Coronaproof natuurlijk. Daarvoor zoeken we nog een aantal enthousiaste tuinkeurders. Het gaat niet om een professionele keuring; je hoeft dus geen specifieke kennis of ervaring te hebben. Je bent gewoon een tuinliefhebber die het leuk vindt ook eens andermans tuin te bekijken. Dat doen we overigens alleen bij voortuinen die van de openbare weg goed zijn te bekijken. We gaan de tuin niet in en bellen niet aan. ‘Bij ‘genomineerde’ tuinen doen we een kaartje in de brievenbus. Meer over de werkwijze: https://wageningen.groei.nl/activiteiten/de-tuinkeuringen/.

We keuren in Wageningen, dat daarvoor opgedeeld is in wijken. In principe gaat een team van drie keurders per wijk driemaal per jaar (voorjaar, zomer, najaar) op pad. Dat kost per keer ongeveer een dagdeel. Bij de eerste keuringsronde houden we ons in ieder geval aan de corona-maatregelen; laten we hopen dat het daarna soepeler kan.

Doe je mee! Meld je vóór 12 april aan via info@wageningen.groei.nl met onderwerp ‘tuinkeuring’. Ook voor vragen kun je daar terecht of telefonisch bij Greet (06-44422632).

De tuinkeuringscommissie.

 

Terugblik Zoom-lezing Arjan Schepers 'Een kwekerij in winterslaap'

Na het succes van onze eerste Zoom-lezing door Sander Onsman hebben we direct nog twee Zoom-lezingen ingepland. De eerste was op donderdag 25 maart en werd gegeven door Arjan Schepers. Maar liefst 90 deelnemers hadden zich aangemeld, ook van naburige afdelingen. Tijdens de lezing waren 66 mensen ingelogd; we weten helaas niet of de andere 24 vergeefs geprobeerd hebben in te loggen…

Arjan heeft sinds 20 jaar een ambachtelijke kwekerij in Mariënheem waarin hij alle vermeerdering handmatig doet door te zaaien, stekken en scheuren. Dat leidt ertoe dat hij een heel breed en ook eigenzinnig sortiment kan aanbieden. Het vermeerderen begint in de moederplantentuin waar hij de planten goed kan laten uitgroeien en beoordelen of ze de moeite waard zijn.

Het eerste deel van de lezing gaf hij talloze tips vooral over zaad schonen, zaaien en scheuren: zaad schonen door te zeven, pluis eraf wrijven tussen kurkblokjes en droog bewaren in papieren zakken. En bij scheuren eerst de uitgestoken plant met de tuinslang grondvrij maken zodat je ziet waar de knoppen zitten. Het tweede deel was gewijd aan aantal goede planten uit zijn sortiment met een reeks mooie foto’s die we op ons eigen scherm goed konden zien. Zijn tuin ligt op leemgrond. Zelf tuinier ik op rivierklei dus heb ik een aantal van zijn soorten op mijn verlanglijstje gezet: Anemone lipsiensis, Anemonella thalictroides, etc.. Achillea Pomegranate is inderdaad ook erg mooi maar doet het bij mij helaas alleen in een pot want ze staat graag droog en zonnig.

Ook liet Arjan nog zien dat hij een voorbeeldtuin aanlegt op de kwekerij, en ook graag tuinontwerpen maakt.

De kwekerij is te vinden aan de Hakkershoekweg 9, 8106 PN Mariënheem (tussen Apeldoorn, Zwolle en Deventer), en er is ook een webshop: www.arjanschepers.nl. Misschien een goede bestemming voor een excursie?

Leontine Colon

screenshot van Arjan met zijn kwekerij tijdens de lezing

Doe mee aan de tulpencollage

Werd u ook zo blij van de tulpenbollenverrassing van Groei&Bloei, die afgelopen winter bij alle leden werden bezorgd? Het bestuur kreeg heel veel leuke reacties hierop, in vorige nieuwsbrieven is daar dan ook uitgebreid melding van gemaakt.

We zijn natuurlijk ontzettend benieuwd wat er van al die bollen is geworden; hoe staan de tulpen erbij, welk plekje heeft u ervoor gevonden, voldeden de tulpen aan uw verwachtingen enz.

We doen dan ook een oproep aan de leden: stuur een foto van de bloeiende  tulpenbollenverrassing  evt. met een aanvullend stukje tekst vóór 26 april naar info@wageningen.groei.nl o.v.v. tulpencollage. Dan maken we er voor de volgende nieuwsbrief een mooie presentatie van.

de G&B tulpen piepen door de violen heen

De moestuin

Vroeger, toen we ook al een tuintje hadden, fascineerden vooral bloemen en de lieveheersbeestjes mij. De groenten uit eigen tuin bereikte wel mijn bord, maar ik besefte me nog niet hoe mijn ouders met diezelfde groente in werkelijkheid een zaadje in me plantten. Een jaar of drie geleden, toen ik in London zowaar in een huis met een tuin kwam te wonen, is dat vroeg geplante zaadje bij mij ineens gaan kiemen. Mijn handen gingen jeuken en wilde de aarde in. Eigen tomaten, paprika’s en aubergines laten groeien. Verse kruiden planten en wilde bloemen zaaien.

Tegen ieders verwachtingen in - we woonden immers in het land van ‘if there’s no rain there’s fog’ - aten we die zomer de lekkerste tomaten van de wereld. Ja u hoort het goed: de lekkerste van de wereld! Ik had ze u graag laten proeven, mocht u twijfelen over mijn objectiviteit - maar de meeste moestuin liefhebbers kunnen vast beamen dat weinig zó zoet en lekker proeft, als de eerste zelf gegroeide tomaten.

Het afgelopen jaar heb ik m’n engelse achtertuin voor even verruild voor de moestuin van mijn vader. Samen fluitend in de tuin schoffelen, kasjes bouwen en onkruid wieden. Enkel de zon die nog laat weten, dat al weer een paar uur zijn verstreken.. Ik denk dat het moeilijk is een mens in een meer ontspannen staat te vinden, dan wanneer je iemand in z’n moestuin treft. Al doen de coloradokever, aspergevlieg of woelmuis soms nog zo hard hun best. Niks kan op tegen een vrolijk slingerende pompoenplant, de voldoening van zelf gemaakte compost of het aanzicht van een vers geschoffelde tuin. Tegen de helderblauwe bloemen van de salie, de geur van de tomatenplanten of de boontjes die langzaam hun weg naar boven vinden. Ook heb ik als zesentwintigjarige zelden zo’n overweldigend enthousiasme gevoeld als bij het zien van de eerste bloemen - van de peultjes, de tuinbonen, de paprika’s of de aubergines - die zich omtoverden tot vrucht. Het zien groeien blijft minstens zo’n groot feestje, als het uiteindelijke oogsten en bereiden van de groenten uit de tuin.

Nu dat dagen langer worden, de merel weer fluit en de lentebloemen de moestuin alvast weer van wat kleur voorzien..  de eerste radijsjes, boontjes en spinazie opkomen en de grond klaar lijkt voor een frisse start.. kan ik alweer wegdromen van zomeravonden op de Eng.  Met alles vol in bloei en vegen aarde op het gezicht, vermoeid maar voldaan nadat ‘even een uurtje’ weer eens uitliep op een hele middag buiten. En dan, met een lauw geworden biertje op het bankje uitkijken over de tuin.

Florine Zegers

groenten en bloemen uit Florines moestuin

Groeten uit de pluktuin in Heelsum

Vanaf eind 2018 huur ik een lapje grond op het moestuincomplex ‘De Vierslag’ in Heelsum en heb daar inmiddels een bloementuin gerealiseerd om boeketten te maken voor het hospice in Wageningen.

De start van het tuinieren op het moestuincomplex begint eind februari door met alle tuiniers een grote bult champost/paardenmest weg te werken. Met koffie/thee en iets lekkers en een verwarmend soepje is het altijd een gezellige bedoening. Helaas moesten we dit jaar werken met tijdsloten over meerdere dagen verdeeld en dat betekende dat ik op een ochtend, 25 kruiwagens lekkere vette mest naar de bloementuin heb gereden. Wel een geluk, ik zit bovenaan het pad en krui dus maar een kort stukkie.

Voordat de compost werd gebracht heb ik het eerste onkruid gewied en manlief Freerk heeft alle uitgebloeide planten afgeknipt, in stukjes geknakt en tussen de planten gegooid. Ik moet bekennen dat ik dit tot voor kort maar een rommeltje vond, al die takjes tussen de planten, maar na een aantal lezingen van Groei&Bloei weet ik dat de aarde zo meer structuur krijgt en het vocht zo beter wordt vastgehouden. In de zomer hard nodig want een tuin bovenaan het pad betekent ook dat het water na een regenbui in stromen naar beneden vloeit richting de Heelsumse beek.

Daarnaast heb ik de wilgentenenconstructie vervangen, het zag er zo mooi uit, maar na 2 seizoenen werd een aantal gevlochten wilgentakken broos en na een flinke najaarsstorm was de boog helemaal scheef gewaaid. Het is behoorlijk wat vlechtwerk en om dat elke twee jaar opnieuw te maken vind ik toch wel iets te veel tijd kosten. Om mijn werkbankje toch enige bescherming te geven, hebben Freerk en ik een nieuwe constructie gemaakt van palen en tuinhekjes. Een oude slecht bloeiende klimroos uit onze eigen tuin, krijgt weer een tweede kans om er lekker overheen te groeien. Nu nog een paar planken voor potjes/ bakken en gereedschap bevestigen, dan ziet het er alweer heel anders uit.

Nog even en dan begint het zaaien van de eenjarigen en ik kan niet wachten om de dahlia’s in de grond te stoppen. Op naar een heerlijke groene lente!

Hartelijke groeten van Jopie de Boer.

eerst een wilgenconstructie, nu een stevig bouwwerk van tuinhekjes

Tip Duurzaam Tuinieren: Help de bij en doe mee met de bijentelling

Het gaat nog steeds niet goed met wilde bijen in Nederland. Meer dan de helft van alle 360 bijensoorten is al bijna verdwenen, omdat er steeds minder plekken zijn waar bijen voedsel kunnen vinden en hun nest kunnen maken. Daar kunnen we wat aan doen door meer bloeiende nectarplanten en struiken in de tuin of op het balkon te zetten. Zaai deze maand wat eenjarigen uit en probeer ook wat rommelhoekjes met takken te maken of een bijenhotel op te hangen. Kijk goed na of de gaatjes in het hout niet te rafelig zijn, want daar halen de bijen hun vleugels aan stuk bij het in- en uitvliegen. Even navijlen dan!

Hoe moeilijk is het een bijna uitgestorven zoogdiersoort weer op peil te krijgen. Het succes om een insectensoort weer op te krikken is wél groot, omdat ze zo snel zich kunnen voortplanten. Er is nog hoop!

Er is een nieuwe uitgave over de bijenfauna verschenen: “Bijen in stad en dorp”. Een schatkist van inspiratie voor iedereen die te maken heeft met stedelijk groen van je achtertuin tot de gemeentelijke bermen en parken. Een uitgave van de sectie Hymenoptera van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Een PDF-versie is gratis te downloaden op http://www.hymenovaria.nl/pdf/ThemaNummerBijenInStadEnDorp.pdf.

Op 17 en 18 april organiseert Nederland Zoemt voor de vierde keer de Nationale Bijentelling. Het is van groot belang dat veel mensen meedoen aan de telling, want hoe meer mensen zich inschrijven en meedoen, hoe meer informatie er verzameld kan worden over de wilde bij. Doe jij ook weer mee? Schrijf je dan nu in via deze link https://www.nationalebijentelling.nl/

Je vindt daar ook een bijenkaart en als je de naam niet weet, noteer je ‘naam onbekend’. Succes!

bijen in de tuin: onbekend wespje of bijtje, honingbij en klokjesdikpootbij

Een levende tuin begint bij de bodem

De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin: goede grond zit vol met leven en dat vormt weer de basis van een levende tuin. Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. En al die kleine beestjes vormen weer het voedsel voor graag geziene tuinvogels en andere dieren. Planten en bomen halen hun voedingsstoffen uit de bodem en voeden op hun beurt het bodemleven. Maar ook voor onze eigen voedselproductie zijn we afhankelijk van een gezonde bodem. De bodem is in feite de meest belangrijke voedselbron op aarde.

Wist je dat bodemdieren heel nuttig zijn? Zo leven er in gezonde bodems tal van nuttige insecten die ziekten en plagen in onze gewassen in toom kunnen houden. Vitale bodems slaan bovendien CO2 op en kunnen water zuiveren en vasthouden. Heel belangrijk nu we steeds vaker met periodes van droogte te maken krijgen. Gezonde bodems zijn onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Help je mee in eigen tuin?

De regenworm is wel de meest bekende hulp in de tuin. Ze brengen organisch materiaal, zoals bladeren en compost, in de bodem en verteren het daar tot humus. Dit humus levert veel voedingsstoffen aan de bodem. Daarnaast werkt humus als een spons. De bodem bevat daarmee voldoende water bij droogte en kan tevens een teveel aan water afvoeren. De gangetjes die wormen graven (en de wortels van planten en bomen) houden de grond lekker luchtig. Dit zorgt weer voor een goede afwatering. Naast de regenworm zijn er nog talloze kleine diertjes als larven, wormen, pissebedden, slakken, maar ook microscopisch kleine beestjes meestal ongezien druk aan het werk. Ontelbare bacteriën en schimmels leveren hun cruciale bijdrage aan een gezonde bodem.

Met het voorjaar in aantocht is het weer tijd om heerlijk buiten aan de slag te gaan. Kijk eens goed rond in jouw tuin. Zijn al die tegels wel echt nodig? Met meer groen in de tuin hebben veel soorten (bodem)dieren weer een plek om te leven. Vervang voor het planten altijd wel eerst het bestratingszand onder de tegels door tuinaarde zodat de planten beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Om het bodemleven niet te verstoren, kun je ook beter zo min mogelijk spitten in de tuin. Schoffelen is goed genoeg of zorg voor bodembedekkers voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

In het najaar en in de winter kun je overigens gewoon op een paar plekken bladafval en afgestorven plantenresten laten liggen. Dieren halen hier de hele winter voedsel uit of kiezen het als plekje voor hun winterslaap. Op een natuurlijke manier en helemaal gratis wordt ieder jaar gezorgd voor bemesting en verbetering van de structuur van de bodem. Zo help je zelf mee aan het herstel van het bodemleven in je eigen tuin. Ga voor meer tips naar www.steenbreek.nl/tuintips/#bodem of kijk op www.onder-het-maaiveld.nl/.

Wil je weten welke dieren allemaal in de bodem leven? Download de handige zoekkaart op www.bodemdierendagen.nl en ga op speurtocht in eigen tuin.

Bron: Persbericht Stichting Steenbreek

Struik gezocht

#Durftevragen (staat er dan in de social media). Vanwege werkzaamheden in mijn tuin, zoals het vernieuwen van de vlechtschutting en het verwijderen van oude boomstronken, heb ik ruimte gekregen voor het plaatsen van een paar struiken. Maar welke? U hebt vast een paar goede suggesties. Mijn niet al te grote achtertuin is op het noorden en in de klei. Ik zoek een struik die in alle seizoenen interessant is (maar niet per se wintergroen), niet te hoog wordt, een beetje opgaande groeiwijze heeft en een fraaie achtergrond vormt voor de border. Welke moet ik beslist overwegen? Ideeën graag naar info@wageningen.groei.nl met onderwerp ‘struik’. In de volgende nieuwsbrief zal ik vanzelfsprekend de suggesties met iedereen delen.

Pieter van de Sanden

Graag lid worden van Groei&Bloei?

Nieuwe leden die zich via onze afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: bij de afdeling krijgen zij én een welkomstgeschenk én korting. Vraag het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een e-mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl.

Je ontvangt dan deze prachtige Voorjaarsaanbieding:

  • het aprilnummer van Groei & Bloei van 2021 gratis
  • een Felco nr.14 snoeischaar t.w.v. 52 euro als welkomstgeschenk
  • én een korting van 13 euro op de contributie voor de rest van 2021:
  • je betaalt slechts 38,95 euro

Je mag in 2020 niet eerder lid zijn geweest.

Erythroniums 'Pagoda' en 'White Beauty'