Bekijk online
Afdeling  Wageningen
November 2018

Ondanks de droge zomer hebben we 31 soorten paddenstoelen gevonden tijdens de excursie van 30 oktober met Aad Termorshuizen

Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden

In Wageningen: mevr. J. de Boer, mevr. W Eisma, mevr. L de Groot, mevr A. van Diest en mevr. J. Pomper-Venema. In Bennekom: mevr. J. Meerdink.

Groei & Bloeiprijsuitreiking en lezing ‘Geneeskrachtige planten en kruiden’

Fytotherapie, nog nooit van gehoord? Dat zou goed kunnen.

Op dinsdag 13 november zal Ab Vreeman, al meer dan 30 jaar werkzaam als natuurgeneeskundig therapeut een overzicht geven van de geschiedenis van geneeskrachtige kruiden, hun werkzame stoffen en de toepassingen in de natuur-en volksgeneeskunde. Fytotherapie is de professionele behandeling van ziekten en kwalen met middelen van plantaardige oorsprong. Het onderscheidt zich van homeopathie, doordat het werkzame plantendeel zonder enige toevoeging tot een gebruiksklaar geneesmiddel wordt verwerkt. Wist u dat er voor vrijwel elke ziekte of kwaal wel een plant te vinden is die voor verlichting of genezing kan zorgen?

Sinds de oudheid hebben mensen zich beziggehouden met het beïnvloeden van hun geestelijk en lichamelijk welzijn. De wetenschap dat de natuur heilzame krachten bezit is bijna zo oud als de mensheid. Geneeskrachtige kruiden kunnen bijdragen aan een gezond lichaam.Over welke planten gaat het? Waarvoor worden ze gebruikt? Veel van deze planten kennen we uit de natuur of uit de tuin. In onze tuinen hebben we meer geneeskrachtige planten dan je denkt. Zoals bijvoorbeeld Digitalis, het Vingerhoedskruid, dat een middel tot heden ten dage nog altijd wordt gebruikt bij hartklachten en de bekende Valeriaan ‘voor uw broodnodige rust’ of de Papaver (slaapbol) als verdovend middel. En zo zijn er vele middelen die van oudsher worden gebruikt.

Na de pauze is de prijsuitreiking van de tuinkeuringen.

Entree: 3 euro; leden en genodigden gratis.
Vredehorst, Tarthorst 1, 6708 HG Wageningen. Aanvang 20.00 uur.

Leestip: leuke tuinblog van Astrid de Best uit Renkum: https://bestgroen.com/

Wat een dieren in de tuin! Gepost op 16 oktober 2018

Astrid schrijft: "Er zitten ook veel wantsen in de tuin. Van de Pyamaschildwants zitten er honderden. Zeker als je iets weghaalt, dan komen ze als pissebedden tevoorschijn. Ze houden van schermbloemen en lindebomen en die hebben we volop. De rechter zie ik niet vaak en daar weet ik de naam ook niet van. Wie het weet mag het zeggen."

Dit is de wants op bovenstaande door Astrid gemaakte foto. De Wageningse nieuwsbrief geeft het antwoord: dit is een Bladpootrandwants, Leptoglossus occidentalis. Sinds 2007 vanuit de VS in Nederland beland en bezig aan een enorme opmars. Grote kans dus dat je hem dit najaar tegenkomt. Zie Opens external link in new windowwaarneming.nl. 

Ook een vogelvriendelijke tuin aanleggen?  Vraag een tuinadvies aan.

Wilt u zelf iets doen voor vogels in uw tuin of op uw balkon? Vrijwillige tuinvogelconsulenten helpen u graag met een persoonlijk advies op maat, toegesneden op uw wensen en mogelijkheden. Ook in de regio Wageningen zijn deze deskundige vrijwilligers van de Vogelbescherming actief.

Een vogelvriendelijke tuin is een tuin waar de 4 V’s voor vogels aanwezig zijn: Voedsel (zaden/bessen/noten), Veiligheid (schuilplaatsen), Voortplanting (nestplaatsen) en Variatie. Bij het laatste moet u denken aan variatie in beplanting (bomen, hoge en lage struiken,  inheemse planten, maar ook variatie in de opbouw van uw tuin als een vijver, niveauverschillen  d.m.v. stapelmuurtjes of een pergola, composthoop of een mogelijke takkenril. En dat kunt u ze allemaal geven, zelfs in de kleinste tuin  zijn mogelijkheden.

De tuinvogelconsulent komt bij u langs voor een advies. Tijdens het gesprek komen er al ideeën naar boven, maar hij of zij zet ook naderhand het advies op papier.

Het advies bestaat uit een vlekkenplan. (Dit geeft globaal aan wat u in de tuin kunt doen om meer vogels en andere dieren aan te trekken), een nadere toelichting op het vlekkenplan, het handboek ‘Uw tuin vogelvriendelijk’ en beplantingstips. Aan de hand van de beplantingslijst kiest u zelf welke planten u wilt.

Kijk voor een tuinvogelconsulent bij u in de buurt op: www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuinadvies

Binnen twee weken neemt een van de consulenten contact met u op. De kosten voor dit advies zijn € 40,-. Leden van Vogelbescherming betalen € 25,-.

Vogelvoederdruppel

Voor de V van voedsel voor vogels komt onderstaande toevallig goed uit.

Naar aanleiding van de fantastische respons op het aanbod van de regenton met korting eerder dit jaar, bestaat ook bij de huidige ledenwerfactie de gelegenheid om de bestaande leden van het welkomstgeschenk te laten profiteren. Zij kunnen de leuke vogelvoeder'druppel' kopen voor € 14. Bestellen kan tot 15 december per mail aan info@Wageningen.groei.nl, onder vermelding van naam en lidnummer (zie ledenpas of adresetiket maandblad) en gelijktijdige betaling van € 14 aan KMTP Wageningen e.o. IBAN NL98 SNSB 0920 5264 54 tnv KMTP Wageningen. Bestellers krijgen na de sluitingsdatum bericht wanneer en waar de druppel kan worden afgehaald.

Nog geen lid? Met de onderstaande ledenwerfactie kun je de druppel ook in bezit krijgen!

Kerstactie

In de periode van 1 november t/m 24 december krijgen nieuwe leden die zich via de afdelingen aanmelden:

-      het november/decembernummer van 2018

-      een leuke vogelvoeder'druppel' (het voer blijft er droog in) ter waarde van € 27,99

-      € 20 korting op het lidmaatschap van 2019, dus zij betalen slechts € 49,95 tot het einde van het jaar.

Aanmelden via de oranje knop op onze webpagina https://wageningen.groei.nl/index.php?id=17781, of tijdens een van onze komende activiteiten bij het bestuur.

                                              Opens external link in new window

Opens external link in new windowGardenista 15-19 mei 2019–vrijwilligers gezocht


Tuindagen

Kasteel Ophemert heeft een prachtige tuin, maar voordat een evenement als Gardenista daar plaats zal vinden, moet er nog wel wat op orde worden gebracht. Daarom heeft het Kernteam samen met de familie Van Dedem op 17 november weer een 'Tuindag' gepland. Heb je zin en tijd om mee te helpen? Meld je dan bij Frits Hoogers via frits@gardenista.nl.

Er komen ook nog Tuindagen op 15 december, 12 januari, 16 februari, 9 maart, 13 april en 4 mei

Bloemschikken

Uiteraard kan bloemschikken als activiteit niet ontbreken! Daarvoor wordt de grootste tent op het terrein ingericht zodat iedereen kan genieten van die mooie hobby die bloemschikken heet. Het bloemschikken zal overigens niet alleen in de grote tent worden gedaan, maar óók in en rond het kasteel, bij de horeca, op het podium waar optredens plaatsvinden… Kortom: bloemschikken krijgt een heel mooi gezicht op Gardenista. Natuurlijk kan de organisatie van Gardenista dat niet alleen. Wij zoeken vrijwilligers die de diverse werkzaamheden kunnen doen voor en tijdens de show.

Wat moet er gebeuren?

-      Op 14 mei leveren alle deelnemers aan de bloemschikwedstrijd hun creaties aan in de centrale tent. Ze zullen wegwijs moeten worden gemaakt in de tent en geassisteerd worden bij het installeren van hun werkstuk.

-      Op 15, 16, 17, 18 en 19 mei is de tentoonstelling van de wedstrijdstukken en worden in de tent tal van activiteiten rond bloemschikken georganiseerd die moeten worden begeleid.

-      Ook bij het maken van bloemwerk in en rond het kasteel in de dagen voordat Gardenista begint (13 en 14 mei) is assistentie nodig. Bloemstylisten zullen samen met bloemschikstudenten delen van het kasteel, de loopbrug, het restaurant en de podia aankleden. Ook zij zullen wegwijs gemaakt moeten worden op het terrein en wellicht een handje hulp nodig hebben van ons.

Vind je het leuk om een of meerdere dagen of dagdelen deel uit te maken van dit bijzondere nieuwe evenement? Dan zijn wij je erg dankbaar! Als je een hele dag komt helpen, vergoeden we de reiskosten en verzorgen wij de lunch en koffie/thee/fris gedurende de dag, daarnaast krijg je 2 vrijkaartjes voor het evenement. Uiteraard zorgen we er ook voor dat je passende kleding ter beschikking krijgt als je ‘in dienst’ bent van Gardenista en dat je je auto op een goede plek kunt parkeren.

Je kunt je opgeven bij Betsie Grondman (lambertha58@gmail.com). Vermeld daarbij graag ook alvast welke dag(en) of dagdelen je beschikbaar bent in de periode van 13 t/m 19 mei 2019.

Botanische kunst ‘Planten op reis’ in museum De Buitenplaats in Eelde

Van 16 september 2018 t/m 6 januari 2019 presenteert Opens external link in new windowMuseum De Buitenplaats in Eelde de tentoonstelling ‘Planten op reis’. In deze expositie van botanische tekeningen van planten en hun reisverhalen toont het museum werken van zeven gerenommeerde botanisch kunstenaars: Anita Walsmit Sachs (Nederland), Beverly Allen (Australië), Carol Woodin (Verenigde Staten), Helen Allen (Groot-Brittannië), Jee-Yeon Koo (Zuid-Korea), Vicki Thomas (Zuid-Afrika) en Mieko Ishikawa (Japan).

Botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs geeft een 2-daagse basiscursus botanisch tekenen op vr. 23 november en za. 24 november, 10.00 uur tot 16.45 uur, prijs: € 150,-  incl. koffie/thee met iets lekkers, lunch, persoonlijke begeleiding en gebruik tekenmateriaal. Onderwerpen: vruchten, sierkalebassen en ander herfstmateriaal.

De workshops kunnen worden gecombineerd met een overnachting incl. ontbijt en een 3-gangen diner, incl. aperitief met amuse bij diner bij restaurant Van Tarel in Taarlo.

Als u deel wilt nemen aan een van de workshops botanisch tekenen kunt u zich opgeven via: info@museumdebuitenplaats.nl. Ook de reserveringen voor de overnachting worden door het museum verzorgd. Bij vragen kunt u een mail sturen naar bovenstaand e-mailadres. Tevens is het museum op werkdagen van 9 uur tot 17 uur telefonisch bereikbaar via: 050 30 95 818. Hoofdweg 76, 9761 EK EELDE

Bollen al geplant? De Keukenhof wel! (foto Ria Bastiaanse)

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

Din 6 nov, afd Nijmegen, lezing ‘Heerlijk bloembollen’ door Jacqueline van der Kloet. Raadszaal van kasteel Wijchen, Kasteellaan 9, 6602 DA Wijchen. 19:30 uur.

Woe 7 nov, afd Ede. lezing ‘Niet zonder elkaar’, door Louis Schoonhoven. De Open Hof, Hoflaan 2, 6715AJ Ede. 20:00 uur.

Woe 14 nov, afd West-Betuwe, lezing ‘Vaste planten en hun omgeving’, door Cor Bras. Ons Huis, Herman Kuijkstraat 11, 4191 AH Geldermalsen.

Do 15 nov, afd Veluwezoom, lezing ‘Stinzenplanten’door Gerard van Buiten. De Kerkhorst, Dorpsweg 65a, 6956 AN Spankeren. 19:30 uur.

Za 17 nov, afd West Betuwe, Cursus fruitbomen snoeien, door Gerard van Leeuwen. Inge en Anjo Steen, Achterweg 59, 4156 AB Rumpt. 9:30 tot ca 12:30. € 7,50 pp. Opgave zie website.

Ma 19 nov, afd Arnhem, lezing ‘Natuurlijk ingelijst!’, door Maria Driessen Molenplaats, Zypendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem. 20:10 – 21:50.

Ma 26 nov, afd Barneveld, lezing ‘Permacultuur moestuin’door Vera Greutink, Veluwehal, Nieuwe Markt 6, 3771 CB Barneveld. 19:45.

Zie de Opens external link in new windowagenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).

Informatie