Bekijk online
Afdeling  Wageningen
Oktober 2018

De ruilbeurs komt er weer aan!

Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden:

in Wageningen: mevr M. Custers, mevr. Van Putten,  mevr. I. Lefeber en mevr. A. Hoogmoed. in Heelsum dhr.R. Rozenboom

Planten- en stekkenruilbeurs in het Arboretum Belmonte

Op zaterdag 6 oktober organiseert KMTP/Groei&Bloei Wageningen en omstreken de halfjaarlijkse planten- en stekkenbeurs in het Arboretum Belmonte aan de Generaal Foulkesweg 94 A te Wageningen van 9.00 tot 10.30 uur.

Vanaf 9.00 uur bent u welkom met uw planten, stekken, bollen, knollen en zaden, voor binnen en buiten. Het liefst voorzien met de plantennaam en bloeitijd. Ook ‘groenboeken’ en gebruikt, goed gereedschap kunt u mee brengen. Zo kan u een ander weer blij maken met uw teveel aan planten en kan u selecteren wat u leuk vindt ter aanvulling van uw tuin, balkon of huiskamer. Ook als u een tuin of terras hebt met veel stenen en grind, kom dan gerust kijken. Potplanten voor op het terras worden soms ook aangeboden. Maak grijs weer groen!

Om 9.30 uur opent de voorzitter de beurs en begint het ‘ruilen’ van de planten. En wees er snel bij want op = op. Zo kunt u op een leuke wijze aan andere planten komen en de stekjes voor uw tuin bij elkaar zoeken.

Ook voor niet-leden is deze plantenbeurs gratis, en ook als u zelf geen planten kunt inbrengen, bent u van harte welkom om iets uit te zoeken. Daarna kunt u nog even bijpraten in het Koetshuis met een gratis kopje koffie en kunt u kennis maken met de vereniging Groei&Bloei. Meer info: www.wageningen.groei.nl

Lezing De magie van het tuinieren

Maandag 15 oktober praat Wim Paul van der Ploeg in de Brink in Bennekom over 'De magie van tuinieren'. Deze lezing is georganiseerd i.s.m. Groei & Bloei afd. Ede en Floralia Bennekom.

De spreker heeft een hoveniersbedrijf, geeft lezingen en heeft vorig jaar een boek geschreven onder dezelfde titel (een alleszins vernieuwend tuinboek over energetisch tuinieren; in verhalen en meditatieve passages maak je kennis met de magische kant van tuinieren; een vlot, toegankelijk boek vol tuintips, ideeën en praktische aanwijzingen). Genieten is het doel en tuinieren is het middel. Genieten van tuinieren in het hier en nu. Het zorgt ervoor, dat je bezig bent met wat je aan het doen bent. Dat zorgt voor een meditatief moment of een geconcentreerde aandacht. Dat is de magie van energetisch tuinieren. Leer genieten, gevoelig zijn, stilstaan en waarnemen en steeds weer met aandacht bij je tuin en bij jezelf zijn.

De Brink, Brinkstraat 38, 6721WV Bennekom. Aanvang: 20.00 uur

  

 

30 oktober Middagexcursie paddenstoelen

Paddenstoelen leren herkennen en eventueel proeven o.l.v. Aad Termorshuizen, Senior Researcher en vice-voorzitter Ned. Mycologische Vereniging.

Uiterlijk 14:00 uur verzamelen bij voormalig ziekenhuis Pieter Pauw, eind Scheidingslaan, 300m. van rotonde Ritzema Bosweg Wageningen. Tot ca 16:00 uur.

Let op: dit is de gewijzigde datum

 

 

In Memoriam An van Smaalen 24 oktober 1929-23 september 2018

An van Smaalen was een toegewijd lid van de KMTP/Groei & Bloei, totdat lichamelijke ongemakken daar een eind aan maakten.

In 1994 werd zij bestuurslid van onze afdeling en in 1996 zelfs voorzitter. Zij is jarenlang keurmeester geweest en ook organiseerde ze heel lang de Open Tuinen Dag. Ans fraaie tuin was haar lust en haar leven; ze was een actief lid van een Wageningse tuinclub. Omdat ze veel mooie tuinen in deze regio kende droeg ze haar steentje bij als er tuinen moesten worden uitgezocht voor de excursies ‘Kijken in andermans tuin’ en ’Over de heg’. Verder was ze lange tijd lid van ‘De Bloemenkrans’, de bloemschikclub, van wie de leden bij toerbeurt vroeger de bloemstukjes maakten voor de verloting op de lezingavonden om de kas te spekken. In 1996 werd An voorzitter van onze afdeling. Ook deze taak vervulde ze nauwgezet. In 2001 nam zij afscheid van het bestuur.

Ze bezocht trouw de ledenactiviteiten tot onoplosbare rug- en gehoorproblemen daar een eind aan maakten, wat ze heel jammer vond.

De afdeling Wageningen en Omstreken heeft veel aan haar te danken.

Truus Ponsen

Wageningen groenste gemeente van Nederland!

Bloementaart voor Wageningen, de Groenste Stad van Nederland!

Afgelopen donderdag is Wageningen voor een jaar uitgeroepen tot groenste stad van Nederland. Reden voor KMTP/Groei & Bloei, afdeling Wageningen en Omstreken om de gemeente een passend compliment uit te delen en te stimuleren dat de gemeente nog meer actie onderneemt om de stad verder te vergroenen en deel te gaan nemen aan de verkiezing tot Europe Green Capital.

Wageningen is dit jaar benoemd tot groenste stad van Nederland en versloeg de andere genomineerde steden Edam-Volendam, Huizen en Leiderdorp. De onafhankelijke jury van Entente Florale viel het op dat deze Gelderse plaats een groene stad is met brede straten, overwegend laagbouw, grote tuinen, uitgestrekte bossen en een veelzijdig landschap. Onder voorzitterschap van Johan Vlug zijn de steden beoordeeld:  ‘De gemeente  bezit een voorbeeldig klimaatplan en stimuleert duurzame inrichting in samenwerking met bewoners en bedrijven. Daarnaast zorgt Wageningen voor een hechte verankering van nieuwbouw en heraanplant in de bestaande omgeving.’ Punt van aandacht: ‘De landbouwstad herbergt de campus van de universiteit. Dagelijks pendelen duizenden fietsers tussen campus, binnenstad en buitengebied. De jury ziet in gezond bewegen een ambitie en verwacht van de gemeente daar dan ook expliciet beleid op’.

De delegatie van onze afdeling in de persoon van voorzitter Greet Steenhuis en secretaris Marc Roosjen heeft wethouder Dennis Gudden en zijn ondersteunende ambtenaren daarom een bloementaart aangeboden. Met daarbij de aanbeveling nóg meer werk te maken van groen in de stad. Dit kan bij het stadhuis bijvoorbeeld door de stenen omgeving op te sieren met bloembakken met bloeiende planten. Ook moedigt Groei & Bloei aan mee te doen aan de verkiezing van Europe Green Capital om in navolging van Nijmegen de groenste stad van Europa te worden. Daar zal dan echter nog wel extra actie nodig zijn door bijvoorbeeld langs het geplande snelfietspad over de Churchillweg meer plaats in te ruimen voor groen, evenals bij de verschillende inbreidingsplannen én stevig in te gaan zetten op de operatie Steenbreek. Deze operatie waar veel gemeentes aan meedoen beoogt een betere waterhuishouding en klimaat te realiseren in stedelijke omgeving door daar waar het mogelijk is bestrating te vervangen door groene beplanting. Groei en Bloei zal dit initiatief zeker ondersteunen en naar verwachting ook vele andere groene groeperingen.

Wageningen is op de goede weg om vorm te geven aan criteria die gelden om Europe Green Capital te worden. Naast groen zijn bewegen/recreatie, energietransitie, klimaat, circulaire economie en slimme mobiliteit belangrijke thema’s. En om bewoners meer bij de vergroening te betrekken zal actievere aandacht in de publiciteit nodig zijn.

 

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

4 oktober Lezing ‘de Ardennen en de Eifel’ door Leo Brand (afd Veenendaal). 20.00 – 22.30 uur. De Groenhof, Karel Fabritiusstraat 3, 3904 TG Veenendaal.

Zaterdag 6 oktober najaarsplantenruilbeurs afd Ede, 13.30-circa 15.30 uur, Kruidentuin, Kernhemseweg 7, Ede.

Zaterdag 6 oktober: Florale kunst in De Flint Amersfoort, Coninckstraat 60, 3811 WK Amersfoort, 19.30 uur (Foyer open: 18.30 uur). Leden Groei & Bloei € 27,50, anderen €32,50. Zie voor nadere informatie en het bestellen van kaarten: www.groei.nl   

Maandag 8 oktober afd Over-Betuwe & Lingewaard, lezing Een gezonde tuin een mooie tuin, Lezing Marie Jose Meertens, Minkhof, Molenwei 57, 6681 BS Bemmel

Woensdag 10 oktober , afd West Betuwe, lezing Verlangen naar een tuin door tuin- en landschapsontwerper Michel Lafaille, Ons Huis, Herman Kuijkstraat 11, 4191AH Geldermalsen. In het juli/augustus nummer van G&B dit jaar, staat een artikel met nog meer informatie.

10 of 11 oktober Herfstworkhop Tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76-78, 6871 DE Renkum http://woonentuinwinkel.nl/Info/Workshop.aspx

13 oktober Planten/ en Stekjes Ruilbeurs (afd Veenendaal) Op het plein voor de Groenhof van 10.30 uur tot ongeveer 12.00 uur. Karel Fabritiusstraat 3, 3409 TG Veenendaal.

Dinsdag 16 oktober, afd Midden-Betuwe, Lezing/3D-diapresentatie Beroemde Engelse tuinen, door Piet Boersma, Helicon VMBO, Industrieweg 4, 4041 CR Kesteren, aanvang 20.00 uur.

Zie de agenda's van deze afdelingen en websites van deze bedrijven voor meer informatie.

Najaarsactie

Nog geen lid? Er is weer een aantrekkelijke najaarsactie wanneer je nu lid wordt. Je krijgt dan gratis de special 'De Natuurlijke Tuin' (ter waarde van € 8,95) en de resterende nummers van 2018 van ons mooie maandblad Groei & Bloei. Je kunt je aanmelden in oktober, november of december en betaalt dan pas in 2019 het actietarief van januari 2019. Aanmelden kan via de gele knop “WORDT LID VAN GROEI EN BLOEI” op onze webpagina www.wageningen.groei.nl, of via het aanmeldformulier tijdens een van onze activiteiten.

Nu in bloei: Colchicum autumnale

Informatie