Bekijk online
Afdeling  Wageningen
September 2018

We gaan weer beginnen...!

18 september Lezing bijzondere bolgewassen door Geert Borgonje

We starten het lezingenseizoen 2018/2019 met een herfstig onderwerp: bloembollen. En niet zomaar bloembollen, maar juist de wat meer bijzondere soorten. Wacht dus even met het kopen van je nieuwe bloembollen en neem pen en papier mee, zodat je kunt noteren welke soorten je dit najaar toch echt niet kunt overslaan.

Nederland is bekend om haar bloembollen. Onze bollenvelden figureren in menig Chinees foto-album, en Nederland is de grootste exporteur van bloembollen wereldwijd. Van alle bloembollen in de wereld wordt 60% in Nederland geproduceerd, en Nederlandse handelsbedrijven nemen 85% van alle wereldhandel in bloembollen voor hun rekening. De tulp heeft hierin natuurlijk het grootste aandeel ('Tulpen uit Amsterdam..'), maar ook lelies zijn 'groot'. Daarachter volgen hyacint, narcis, gladiool, dahlia en crocus. Die kent u allemaal wel.

Maar er zijn nog veel meer soorten bloembollen die erg de moeite waard zijn. Wel eens gehoord van Corydalis malkensis? Of Tulbaghia? Bloeiende bollen kunnen van februari tot in november in je tuin staan schitteren.

Geert Borgonje uit Raalte is expert op dit gebied en komt ons er alles (bijna alles) over vertellen.

Corydalis malkensis

6 oktober Plantenruilbeurs

Staan de potjes, stekjes, bollen, zaden etc al weer klaar voor de ruilbeurs? De koffie staat klaar!

Arboretum Belmonte, Gen. Foulkesweg 94, Wageningen.

09:00: Inbreng planten, stekken, zaden enz.

09.30: Start Ruilbeurs

10.30: Einde

Oproep voor vrijwilligers tuinonderhoud   

Het hospice gelegen aan de Irenestraat in Wageningen, is op zoek naar vrijwilligers voor het tuinonderhoud.

Het hospice biedt zorg aan mensen die niet lang meer te leven hebben. In een huiselijke omgeving is het mogelijk om samen met familie en vrienden in alle rust afscheid te nemen van het leven. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door enthousiaste en betrokken vaste medewerkers en vrijwilligers waaronder een tuingroep.

Het hospice heeft een sfeervolle tuin aan de zijkant van het gebouw, waar de gasten en hun bezoek vanuit de eigen kamer/bed zicht hebben op de tuin. Bij mooi weer wordt gebruik gemaakt van de verschillende terrassen behorend bij de vier kamers, bereikbaar door openslaande deuren. Hier en daar staan potten en bakken met bloeiende planten en er is een klein stukje grasveld. De tuin is dan ook een belangrijke meerwaarde van het hospice.

Deze heeft geen groot oppervlakte maar vraagt wel om regelmatig onderhoud.

De tuingroep is dan ook dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.


Bent u een enthousiaste tuinman/tuinvrouw en wilt u enkele keren per maand met een paar mensen van de tuingroep aan de slag, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met Jopie de Boer ( bestuurslid Groei&Bloei en vrijwilligster bloemverzorging bij het hospice)

jopie.deboer@hotmail.com   of met Ria van Mil (coördinator vrijwilligers van het hospice)  riavanmil@hospicewageningenrenkum.nl

De tuin van Hospice Wageningen-Renkum

Opvolger gezocht voor mijn Bloemen Pluktuin

Zo’n 12 jaar geleden, huurde mijn man een stuk tuin op moestuincomplex ‘de Vierslag’ achter Woonzorgcentrum  ‘Beekdal ‘aan de Utrechtseweg in Heelsum.

Tot onze verrassing zaten er een heleboel dahlia knollen in de grond, die de winter hadden overleefd. We hebben ze uit de grond gehaald en later in april weer opnieuw gepoot. Dat was het begin van mijn bloementuin.

In de loop van de tijd heb ik dit uitgebreid met steeds meer verschillende soorten bloemen.

Toen besloot ik om er een Bloemen Pluktuin van te maken en met heel veel plezier heb ik hier jaar na jaar aan en in gewerkt. Veel mensen, soms uit de wijde omgeving, weten de pluktuin te vinden.

Maar nu, na 10 jaar is het voor mij de tijd om te stoppen en ben ik op zoek naar een  nieuwe enthousiaste pluktuinman/vrouw.

De pluktuin is ongeveer  150 m2 en het is ook  geschikt om het met meerdere personen te runnen.

Wie, o wie, wil mijn opvolger zijn?

Heeft u belangstelling of wilt u meer informatie bel me gerust:

Fokje Noordhuis (0640341114 / 0317317649)

 

KMTP / Groei & Bloei Presenteert: Gardenista

‘Onze permanente missie is het groener maken van Nederland’

Met trots presenteert KMTP / Groei & Bloei het nieuwe jaarlijkse buitenevent Gardenista! Van 15 tot en met 19 mei 2019 wordt het landgoed Ophemert de plek waar je alles kunt vinden omtrent groen en groenbeleving. Gardenista is een tuinbeurs. Een tuinevenement. Maar tegelijk ook veel meer dan dat. Het is een bijzondere samensmelting van de groene wereld met amusement en gastronomie. Naast groenexperts, heerlijke gastronomie onder andere uit de eigen moestuin, bloemschikkunst en amusement is het een plek waar je inspiratie kunt opdoen voor je eigen tuin en advies kunt inwinnen over een eigen tuinontwerp of tuinvraag.

Gedurende vijf bijzonder groene dagen worden jong en oud op actieve wijze geïnspireerd met wat je met groen kunt doen. Het programma wordt de komende maanden vormgegeven. Het wordt een afwisselend programma met voor ieder wat wils. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg ons via onze Facebookpagina, LinkedIn, Instagram en YouTube. Het is geen beurs, geen fair, geen braderie of de zoveelste plantjesmarkt… Het is een bijzondere samensmelting van de groene wereld met amusement en gastronomie. Dit is wat wij Gardenista noemen.

Of kijk op www.Gardenista.nl

Zelf actief meedoen? Dat kan.

Kasteel Ophemert heeft een prachtige tuin, maar voordat een evenement als Gardenista daar plaats zal vinden, moet er nog wel wat op orde worden gebracht. Daarom heeft het Kernteam samen met de familie Van Dedem een aantal 'Tuindagen' gepland op 13 oktober, 17 november, 15 december, 12 januari, 16 februari, 9 maart, 13 april en 4 mei. Heb je zin en tijd om op één of meerdere dagen mee te helpen? Meld je dan bij Frits Hoogers via frits@gardenista.nl.

Gedurende het evenement hebben we tussen de 80 en 100 mensen per dag nodig om te helpen met van alles en nog wat: van de planten-crèche tot het toilet en van parkeerhulp tot gastvrouw/heer.
Heb jij -- bij voorkeur een hele dag, maar een dagdeel kan ook -- tijd? Of misschien zelfs wel op meerdere dagen? Meld je dan aan via info@gardenista.nl. Je kunt dan ook al aangeven als je voorkeur hebt voor bepaalde taken.

Net geweest: Molenmarkt 8 september in Wageningen

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

10 september Lezing Op pad met de Tuinfotograaf - Hans Clauzing (afdeling Over-Betuwe & Lingewaard). Onder de Toren, Sint Maartenstraat 24, 6661 DA Elst

16 september 2018 t/m 6 januari 2019 presenteert Museum De Buitenplaats in Eelde de tentoonstelling van botanische tekeningen ‘Planten op reis’. Botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs geeft dan een aantal Opens external link in new windowworkshops botanische tekenkunst.

17 september Lezing: Tuinen Mien Ruys (afdeling Arnhem) lezing door Monique Bruins Slot, 20.10 - 21.50 uur. Molenplaats, Zypendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem.

24 september Inspiratieavond kwekerij Dependens (afdeling Barneveld). 20:00 - 22:00 uur. Veluwehal, Markt 8, 3771 CB Barneveld

26 september Lezing Combineren van planten (afdeling Ede). Lezing door Eric Meijer met als titel: 1+1 =3 WAT MAAKT DAT EEN PLANTCOMBINATIE WERKT? 20:00 - 22:00 uur. De Open Hof, Hoflaan 2, 6715AJ Ede

29 september Workshop 'Herfstkrans' (afdeling Arnhem) 10:00 - 12:00 uur. De Boschhoeve, Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze

4 oktober Lezing ‘de Ardennen en de Eifel’ door Leo Brand (afd Veenendaal). 20.00 – 22.30 uur. De Groenhof, Karel Fabritiusstraat 3, 3904 TG Veenendaal.

10 of 11 oktober Herfstworkhop Tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76-78, 6871 DE Renkum http://woonentuinwinkel.nl/Info/Workshop.aspx

13 oktober Planten/ en Stekjes Ruilbeurs (afd Veenendaal) Op het plein voor de Groenhof van 10.30 uur tot ongeveer 12.00 uur. Karel Fabritiusstraat 3, 3409 TG Veenendaal.

Zie de agenda's van deze afdelingen en websites van deze bedrijven voor meer informatie.

Datumwijziging: De paddestoelenexcursie is verplaatst naar dinsdag 30 oktober

Najaarsactie

Nog geen lid? Er is weer een aantrekkelijke najaarsactie wanneer je nu lid wordt. Je krijgt dan gratis de special 'De Natuurlijke Tuin' (ter waarde van € 8,95) en de resterende nummers van 2018 van ons mooie maandblad Groei & Bloei. Je betaalt dan €9,95 bij aanmelden in september. Je kunt je ook aanmelden in oktober, november of december en betaalt dan pas in 2019 het actietarief van januari 2019. Aanmelden kan via de gele knop “WORDT LID VAN GROEI EN BLOEI” op onze webpagina www.wageningen.groei.nl, of via het aanmeldformulier tijdens een van onze activiteiten.

Nu in bloei: Tricyrtis formosana

Informatie