Bekijk online
Afdeling  Wageningen
Augustus 2018

2018: Een recordzomer

Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden:

in Wageningendhr J. Withagen, dhr A. Timmer, mevr F. van Dijk, dhr P. Goedhart en mevr M. de Haan.

Gezien in Wageningen deze week: kolibrievlinder op bloeiend loodkruid

Terugblik op de Open Tuinendag van 16 juni 2018

Het ligt al weer even achter ons, maar bij deze nog even een korte terugblik op onze Open Tuinendag waarin dit jaar de tuinen van Wageningen centraal stonden.

De vooraankondigingen in de krant, de flyeractie en de nieuwe uitgebreide tuin-beschrijvingen, de tamtam had zijn werk goed gedaan, of zou het toch het mooie weer zijn geweest? Van om de hoek, van net over de rivier, van Hardegarijp tot Rotterdam, van Emmen tot Sambeek bij onze Zuiderburen, overal vandaan stroomden de tuinliefhebbers toe. Bij een enkele tuin stonden de mensen al voor 10.00 uur vol verwachting op de stoep te trappelen. Alle tuinen ontvingen minstens 50 bezoekers en enkele uitschieters mochten wel 150 personen verwelkomen. In de verschillende gastenboeken waren de complimenten dan ook niet van de lucht: Hoe krijg je het allemaal zo mooi voor elkaar en wat steek je er veel tijd in. Ook de tuinbezitters zelf kwamen met zeer enthousiaste verhalen: Ik had een boek om te lezen maar het liep vanaf 10.00 uur al storm. Ik had het voor geen goud willen missen, wat een leuke dag!

Via de mail kregen we een mooi compliment van een bezoekster over de keuze van de verschillende tuinen: gevarieerd in grootte (van een piepklein stadstuintje tot een grote boerderijtuin), gevarieerd in leeftijd van bezitters (van een jonge Canadese moestuinierster tot de actieve 80 plussers van Gelrehome) en zeer gevarieerd in aanleg (van droogbloemenborder tot insectenhotel). Leuk om zo om de hoek zo’n gastvrijheid mee te maken en zo veel variatie te mogen bekijken.

In menige tuin bleven de bezoekers nog plakken na sluitingstijd. Wat geweldig dat deze tuinbezitters ons allen een kijkje lieten nemen in hun paradijsjes, nogmaals onze dank daarvoor!

Volgend jaar organiseert onze afdeling wederom in juni de Open Tuinendag. Dit keer zijn Renkum en Heelsum aan de beurt. Woont u in één van deze dorpen en mocht u door dit bericht enthousiast zijn geworden om uw tuin open te willen stellen, dan horen we dat graag. Stuur voor meer informatie, of om u aan te melden, een e-mail naar: jopie.deboer@hotmail.com.

Middagexcursie naar kwekerij "De Hessenhof" op donderdag 6 september

September is de ideale maand om nieuwe planten in de tuin te zetten. De grond is dan nog warm (en hopelijk ook weer vochtig), zodat de planten veel sneller en beter aanslaan dan in het voorjaar, wanneer de grond nog koud is. Bovendien is nu het ideale moment om de herfstbloeiers in volle glorie te bekijken en een keuze te maken uit het aanbod.

De Hessenhof is een biologische plantenkwekerij met moederplantenbedden, kassen en bijzondere schaduwplanten. Meer info: www.hessenhof.nl.

Hans Kramer verwacht ons om 14:00 en zal ons dan op zijn bekende enthousiaste wijze rondleiden tot 16:00. De kwekerij is daarna nog open tot 17:00 uur. De deelname is gratis.

Dit is een excursie met eigen vervoer. Wilt u meerijden, meld u dan aan bij Marc Roosjen, marcroosjen@gmail.com. 

 

Molenmarkt op zaterdag 8 september

Ook dit jaar staat Groei&Bloei weer met een marktkraam op de Wageningse Molenmarkt. Vanaf 10:00 tot 17:00 uur ben je van harte welkom. Kom langs!

Wil je dit jaar 1 of 2 uurtjes meedraaien in de kraam? Meld je dan bij Greet Steenhuis, tel: 06-44422632

 

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

10 en 11 augustus Zomerbloemenfestijn. De Boschhoeve, Wolfheze

11 en 12 augustus Gladiolenfestijn bij Hermien Challa in Laag Soeren. Groei&Bloei Veluwezoom

15 augustus Tuinbezoek Familie de Zaayer in Kesteren. Groei&Bloei West Betuwe

18 augustus Clematis-, Rozen- en Specialiteitenmarkt. De Boschhoeve, Wolfheze

21 augustus Dagexcursie Gelderland vanaf Ede naar de noord Veluwe waar worden bezocht de tuin van Peggy Horsthuis in Elspeet, tuincentrum 't Binnenland in Hulshorst, de tuin van de fam Brouwers in Ermelo en de tuin Het Polhuis in Ermelo. Groei&Bloei Ede.

26 augustus - Foodies en Goodies markt, Dennenkamppark in Oosterbeek, 11.00-17.00 uur. Woon- en tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76-78 in Renkum. NB Op vertoon van uw Groei&Bloei-pas krijgt u bij Woon- en tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76-78 in Renkum 10% korting bij een minimale besteding van € 10,-. Dit geldt niet voor aanbiedingen.

Zie de agenda's van deze afdelingen en websites van deze bedrijven voor meer informatie.

Datumwijziging: De paddestoelenexcursie is verplaatst naar dinsdag 30 oktober

Veel schade door buxusmot in Wageningen

De buxusmot (Cydalima perspectalis) heeft zich inmiddels stevig in Wageningen genesteld en veel buxus heeft er flink van te lijden.

Herkenning

Jonge 2 mm grote rupsen zijn vuilgeel en hebben  bruine lengtestrepen. Oudere rupsen (foto linksonder) zijn felgroen met een zwarte kop. De rupsen verpoppen zich en uit de pop (foto rechtsonder) een klein wit vlindertje met bruine randen langs de vleugels (foto boven).

Leefwijze

De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort. Dit jaar door de warme zomer misschien wel drie keer. De motten leggen groepjes eieren bij elkaar op één blaadje. Als die uitkomen, heb je meteen tien tot twintig rupsen. Die moeten eten en dat zorgt voor flink wat schade aan het blad. Soms zelfs zo erg dat de struik het niet overleeft.

Bestrijding

Als je de struiken in het voorjaar regelmatig controleert, kun je voorkomen dat de rupsen de buxus kaalvreten. Dat is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan. Omdat de rupsen wegkruipen in de plant en daar ook verpoppen, vallen ze eerst niet zo op. Na de eerste snoei in het voorjaar zie je, vooral aan de zijkanten en onder in de struik, aan elkaar gesponnen takjes met uitwerpselen en rupsen. Die kun je eruit knippen.

Het is af te raden om te bestrijden door insecticiden te spuiten. De vogels blijven de bespoten rupsen voeren aan hun jongen, die dat niet overleven. Bovendien zullen ook de nuttige insecten het loodje leggen.

Als alternatief is het mogelijk de buxus te bespuiten met nematoden (http://www.biocontrole.nl). Dit zijn microscopisch kleine aaltjes die de rupsen parasiteren en doden.

 

Foto's © M.J. van der Straten, NVWA

Droogte in de tuin: 3 tips van Groei&Bloei

Gazon wordt bruin

Het gazon wordt bruin, wat nu? Geen paniek, als het een gezonde grasmat is met stevige wortels, zal het herstellen als het weer gaat regenen. Is het gras nog groen? Pas dan je maairegime aan. Maai minder en zet de machine wat hoger, zodat het gras langer blijft en beter vocht vast kan houden. Laat het gemaaide gras (zo klein mogelijk geknipt) op het gazon liggen. In de herfst kun je lelijk geworden stukken repareren.

Water geven

Kijk goed naar je planten en leer welke vaak water nodig hebben. In ieder geval zijn dat jonge planten, planten die je net verplant hebt en planten in pot. Verder zul je zien dat sommige planten gewoon fier rechtop blijven staan en andere slap gaan hangen (hortensia) of bruin worden (Japanse esdoorn). Leer daarvan en pas eventueel je plantenkeuze voor de toekomst aan. Wat betreft het water geven, geef prioriteit aan de planten die het moeilijk hebben in plaats van steeds de hele tuin te sproeien. Geef altijd water via de grond, niet op de bladeren en doe het bij voorkeur ’s avonds (of ’s ochtends vroeg). Geef liever minder vaak veel water, dan vaak een beetje ...

Mulchen

Mulchen is het afdekken van de grond met een laag organisch materiaal. Een mulchlaag bemoeilijkt het ontkiemen van onkruidzaden, die altijd in de grond aanwezig zijn. Bij droogte gaat mulch snelle verdamping tegen. Je kunt hiervoor gebruiken: stro, blad, grasmaaisel, cacaodoppen, champost of gftcompost. De mulch verteert geleidelijk, waardoor op lange termijn het humusgehalte in de bodem stijgt. Ook gaat een mulch laag erosie tegen en bij een hoosbui spoelt de grond niet zomaar weg. Al met al houdt een mulchlaag de bodem in goede conditie. Mulchen kun je goed doen in voorjaar, als er nog veel kale aarde te zien is en je makkelijk tussen de planten kunt komen. In de herfst is ook prima, meestal heb je dan veel blad en werk je dat meteen weg …In de zomer kan ook, maar dan is het voller in de tuin, dus minder praktisch. Maar bij droogte breekt nood wet!

 

Meer tips op www.groei.nl/actueel/nieuws/droogte-in-de-tuin

Najaarsactie

Nog geen lid? Er is weer een aantrekkelijke najaarsactie wanneer je nu lid wordt. Je krijgt dan gratis de special 'De Natuurlijke Tuin' (ter waarde van € 8,95) en de resterende nummers van 2018 van ons mooie maandblad Groei & Bloei. Je betaalt dan €14,95 bij aanmelden in augustus of €9,95 bij aanmelden in september. Je kunt je ook aanmelden in oktober, november of december en betaalt dan pas in 2019 het actietarief van januari 2019. Aanmelden kan via de gele knop “WORDT LID VAN GROEI EN BLOEI” op onze webpagina www.wageningen.groei.nl, of via het aanmeldformulier tijdens een van onze activiteiten.

Informatie