Bekijk online
Afdeling  Wageningen
Juni 2018

10-17 juni: Groei&Bloei Nationale Tuinweek 2018 De Moestuin

Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden:

in Wageningen: mevr H. Nieuwenhuizen en dhr J. Broeze, en in Bennekom mevr H. Visscher.

Busreis donderdag 7 juni - Laatste details.

Wilt u om 8.00 uur aanwezig zijn op het busstation in Wageningen? Ria Bastiaanse zal daar al vroeg aanwezig zijn om u op te vangen. We vertrekken dan om 8.15 uur. De bus is van De Groot/Toonen, en Ria zal u daar ter plekke naar toe sturen. We zijn met ca 50 mensen, dus die groep zie je niet gauw over het hoofd. We hopen op een mooie en zonnige dag.

Vertrek: 8:15 uur van Busstation Wageningen.

Alle tuinen zijn toegankelijk voor minder validen.

Alle consumpties en de lunch zijn bij uw inschrijfgeld inbegrepen.

Mocht U eventueel moeten afzeggen, bv. door ziekte etc. graag tijdig contact opnemen met dhr. Jan Beuving (0317-415039).

Nog even kort het programma:

Bezoek ”TUIN AAN HET BOORD” van Mw. Dini Baten in Nuenen

De tuin is 6500m2 groot en vanaf het terras ziet men borders op kleur met als blikvanger een Quercus palustris. Met verder een grassentuin en een mediterrane tuin met warmteminnende planten, waarachter een formele tuin ligt met een grote strakke vijver. Een groenten- en fruittuin maken het geheel compleet.

In 2006 is er een prachtige Japanse tuin aangelegd, ontworpen door Herman Spijker.

Lunch in “DE WATERMOLEN VAN OPWETTEN’ in Nuenen

Aan de oevers van de Kleine Dommel.

Bezoek “De Tuynkamer” in ’s Gravenmoer nabij Waalwijk

De tuin is 2700 m2 groot. Een zeer gevarieerde en kleurrijke tuin met veel interessante planten. De tuin heeft naast een lange bordertuin met veel vaste planten en bomen ook diverse tuinkamers met elk een andere sfeer zoals een barok rozenprieel, Engelse rozentuin, vijvertuin met grassen, een blauw-gele bordertuin, een vlammende tuin en een rustieke tuin in sobere grijstinten.

Bezoek “De Dijkgaerd” in Kaatsheuvel

Deze landschapstuin van Ad en Joke Vos-Verhagen is 5000 m2 groot. Er is hier ook een kwekerij en plantenverkoop, welke contant moet worden afgerekend (geen pinbetalingen). De tuin omvat diverse tuinkamers met elk een geheel eigen sfeer en kleurstelling.

Er is o.a. een romantische rozentuin, groene tuin, moes- en snijbloementuin, felle vurige tuin, witte tuin, strakke vijvertuin, blauwe tuin. Er is een groot overdekt terras met uitzicht op de vijver en de tuin heeft een groot gazon, omgeven door prachtige borders. Ook is er een berceau met blauwe regen.

Nationale tuinweek 10-17 juni: De Moestuin

In 2018 vindt de Nationale Tuinweek plaats van 10 t/m 17 juni. Met op 16 en 17 juni het Open Tuinenweekend! De Nationale Tuinweek is een evenement van de vereniging Groei & Bloei.

Kijk op https://www.groei.nl/tuinweek voor alle evenementen en nieuwtjes.

Open Tuinendag Wageningen zaterdag 16 juni

Kom kijken in andermans tuin en doe inspiratie op!

Dit jaar zetten we de tuinen in Wageningen in het zonnetje.

Onderstaande tuinen zijn deze dag van 10.00 tot 16.00 uur gratis voor het publiek toegankelijk en zijn duidelijk herkenbaar d.m.v. een bord bij de ingang van de tuin.

1.     Oude Diedenweg 151, 6704 AC Wageningen

Op een ± 2000 m2 groot perceel in het buitengebied tussen Wageningen en Bennekom ligt deze klassieke bordertuin. Als we aan komen rijden zien we een groot gazon, waarlangs zich borders slingeren, met middenin een kleine vijver. De borders zijn beplant met terugkerende grote groepen van dezelfde soort, zoals druipend hartjes en Persicaria. Omarmd door een rode beukenhaag staat een bankje, zittend waarop je prachtig de tuin inkijkt. Naast het huis ligt een terras voor de zonaanbidder, er is een bessenkooi en de pluktuin staat vol eenjarige droogbloemen en siergrassen. In de schuur heeft zich voor het tweede jaar op rij een zwaluwpaartje genesteld. De eigenaar heeft speciaal voor hen een luikje in de deur gemaakt, zodat de ouders in en uit kunnen vliegen om hun hongerige jongen te voeden. Op de oprit rechts van het huis is voor de liefhebbers nog een perk met een grote variatie aan daglelies te zien.

2.     Oude Diedenweg 108 ‘De Nieuwe Ronde’, 6704 AE Wageningen

Collectief moestuin complex waar op ecologische wijze geteeld wordt. De leden betalen per persoon vooraf middels een abonnement, waarna ze gedurende het hele teelt seizoen naar behoefte zelf hun groente en fruit kunnen plukken.

Tuinder Klaas onderhoudt de twee schuin tegenover elkaar liggende percelen aan de Oude Diedenweg en zal aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden. Meer over de vereniging vindt u op de website www.denieuweronde.nl.

3.     Buissteeg 3, 6704 AG Wageningen

Op een perceel van 9 ha, gelegen op de Wageningse Eng liggen meerdere huizen. Wanneer we de tuin door het grote smeedijzeren toegangshek binnenlopen ligt links een vijver vol gele lissen die aansluit op de border langs het door de eigenaar bewoonde huis. In de landelijke tuin op het grote perceel gaan de verschillende tuinfuncties als siertuin, zitgedeeltes en moestuin moeiteloos in elkaar over: een weide met speeltoestellen voor de kleinkinderen, een boomgaard met groot kippenhok, bessenkooien en hagen van frambozen en bramen en een paardenwei. Verspreid over het terrein bevinden zich meerdere kasjes voor het overwinteren van de geraniums, de opkweek van jonge aanplant en het kweken van de tomaten, komkommers en paprika’s. Er zijn krielkipjes voor de sier, grote kippen voor de eieren en in een van de hokken loopt zelfs een aanloopfazant. Bij warm weer is het goed toeven in en om het zwembad om dan, ter afsluiting van de dag neer te strijken voor de familiemaaltijd op het door een begroeide pergola met groen overdekte terras. In het naastgelegen buitenhuisje met keuken is de familiemaaltijd bereid en staat het, door het bierbrouwersclubje met zelf geteelde hop gebrouwen, bier koud. De kattenliefhebbers kunnen genieten van een aaibare binnenkat en een wat schuwere buitenkat die je volgen op je rondje door de tuin.

Voor de eigenaar is het werken in de tuin een gezonde manier om te ontladen van opgedane werk stress. In de grote moestuin kunnen, tegen betaling, aardbeien en boeketten van dahlia’s of chrysanten geplukt worden. Voor wie het niet zelf wil plukken ligt de oogst van de dag klaar in het kastje naast het toegangshek. 

4.     De Hoef 73, 6708 DE Wageningen

Deze kleine decoratieve moestuin laat zien dat ook in een “gewoon” rijtjeshuis moestuinieren mogelijk is. De Engelssprekende bewoonster heeft allerlei creatieve oplossingen en verrassende combinaties bedacht, zoals kruisbessen gecombineerd met vetplanten op boomstammetjes.

Daarnaast is er een kruidenspiraal van stenen, waarbij  de ‘droge’ top bedoeld is voor kruiden die weinig vocht nodig hebben zoals rozemarijn en de onderste laag voor vochtminnende kruiden als munt.

Er is zelfs nog een plekje voor een kas waar diverse groenten worden gekweekt. Kortom; een kleine moestuin met groots resultaat.

5.     Otto van Gelreweg ‘Gelrehome’, ingang tuin naast Otto van Gelreweg 16

Achter het complex bestaand uit de laagbouw flats aan de Otto van Gelreweg en het Delpad bevindt zich een verrassend grote gemeenschappelijke tuin als een aangename oase van rust. Niets doet vermoeden dat je je hier vlakbij de drukke kruising op de hoek met de Stadsbrink bevindt.

Ruim 15 jaar geleden was dit nog een armetierig grasveld omringd door perken met prikstruiken. Enkele bewoners besloten dat dit zonde was en met medewerking van De Woningstichting is de tuin aangepakt. De structuur en beplanting zijn in onderling overleg tot stand gekomen. In de loop der jaren heeft de tuin steeds meer vorm gekregen door stukje bij beetje stukken van het gras af te steken en te beplanten met een ruime variatie aan struiken en bloeiende planten, zodat er jaarrond te genieten valt van kleur in de tuin. Er werd een vijver aangelegd en een terrasje waarop je lekker in de schaduw kunt zitten onder de dakplatanen. Gaandeweg zijn ook de voortuintjes van de bewoners op de begane grond bij de tuin betrokken.

De tuin is bedoeld om het contact tussen de bewoners van het complex te stimuleren. Zo brandt in de maand december de verlichting in de hoge spar en is er een kerstborrel in de tuin.

Gedurende het tuinseizoen wordt elke dag door een klein groepje, meest 80 plussers, met veel plezier gewerkt en de tuin ziet er dan ook tot in de puntjes verzorgd uit. Een prachtig voorbeeld dat tuinieren je fit houdt en hoe een tuin kan dienen als ontmoetingsplek voor bewoners en omwonenden.

Bevrijdingsstraat 20, 6703 AA Wageningen

Achter Hoksbergen Hair & Beauty bevindt zich een piepkleine patiotuin (25-30m2) naar een ontwerp van Johan Kollen. We zien strakke lijnen in de bestrating, die versterkt worden door de lijnen van de pergola’s die het geheel overspannen. Rood geverfde muren die contrasteren met het groen van de beplanting. Een klein niveauverschil in de hoogte van de bestrating wat de tuin meer diepte geeft en uitnodigt om achter op de bankjes plaats te nemen. De twee spiegels aan de muur laten het geheel eveneens groter lijken en verwijzen met een knipoog naar de kapsalon waarachter de tuin ligt. Het geheel straalt een intieme geborgen sfeer uit, die versterkt wordt door het rustgevende geklater van de borrelsteen. Een mooi voorbeeld van wat een goed tuinontwerp kan doen, ter inspiratie voor alle bezitters van een postzegeltuinje.

Plantenasiel Thuis, Stationsstraat 32, 6701 AM Wageningen

Het rustpunt op onze tuinenroute. Hier kunt u even bijkomen met een kopje thee of koffie en van het toilet gebruik maken. Ondertussen kunt u kijken of er misschien ook hier nog iets aan de collectie voor binnen of buiten valt toe te voegen met een plant uit het plantenasiel.

Het Plantenasiel is een plek waar men planten kan adopteren, doneren of ruilen. Iedere zaterdag tussen 13.00 en 16.00 is men welkom om planten in te leveren of een plant te komen adopteren. Naast planten kunnen op zaterdag ook potgrond en schone lege potten gebracht worden. Voor het adopteren van een plant wordt een kleine bijdrage gevraagd om kosten dekkend te kunnen werken.

Voor meer info kijk op onze Facebookpagina Plantenasiel Wageningen. Voor afspraken kan gemaild worden naar plantenasielwageningen@gmail.com.

6.     Veerstraat 93, 6703 CB Wageningen

Deze tuin begint al op de stoep voor het huis, waar vanuit hoekjes en gaatjes tussen de stenen door, allerlei bloemen en kruiden tevoorschijn komen. 

Loop je door de rozenpoort dan gaat een slingerend paadje door de veelkleurig bloeiende beplanting naar de achtertuin.

In een decoratief hoekje staan de stekken al uitnodigend te wachten om in de tuin te worden gezet of om van tuinbezitter te wisselen. De enthousiaste tuinbezitster (tevens voorzitter van Groei&Bloei Wageningen e.o.) experimenteert graag met zaden en bestuift zelfs eigenhandig haar  appelboom, daarbij deelt ze graag haar kennis met de bezoekers.

7.     Veerstraat 124 ‘Agrodome’, 6701 DZ Wageningen

Ecologisch verantwoord aangelegde tuin achter de vier, door Stichting Agrodome geheel uit duurzame bouwmaterialen opgetrokken woningen. Alles in de tuin is erop gericht om het geheel een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te geven die past bij het karakter van de woningen.

Een groen dakje met Sedum-begroeiing, stapelmuurtjes van oude dakpannen en een stapel hout bieden schuilmogelijkheden voor insecten en andere kleine tuinbewoners. Een stenen loop suggereert een meanderend beekje en de beplanting is erop gericht zoveel mogelijk vlinders en bijen te lokken. De ingang aan de achterzijde bestaan uit een poort van knotwilgen, die tevens vanuit de tuin gezien een mooie doorkijk naar de dijk en uiterwaarden biedt. Deze tuin biedt een mooi voorbeeld van harmonieuze samengang van ecologisch denken en een strak opgezet tuinplan.

Meer informatie over het ontwerp en de aanleg van deze bijzondere tuin is te vinden op www.lelie-tuinen.nl/content/2014/08/een-tuin-voor-vier-huizen

8.     Nassauweg 22, 6703 CJ Wageningen

Geniet van de aanblik van het monumentale pand gelegen op een perceel van 1100 m2 wat enkele jaren geleden, inclusief tuinman met 42 jaar werkervaring in het Arboretum, is overgenomen van een freule. De huidige eigenaren zijn 3 jaar geleden begonnen de tuin langzaam te veranderen, daarbij rekening houdend met de stijl van het statige pand. In de voortuin verschillende struiken en een grote groep hosta’s. In de achtertuin bevinden zich o.a. een bijenkast, een prachtige Ceder atlantica met daaronder een klassieke oude tuinbank met gietijzeren onderstel en verweerd hout, een gazon omringd door borders met decennia oude rhododendrons en azalea’s en een met mos begroeid klassiek tuinbeeld. Bearchairs op het gazon nodigen uit om even uit te rusten en de serene atmosfeer op je in te laten werken. Een 100 jaar oude muur overbrugt het hoogteverschil in de tuin. Verspreid rondom het terras aan de achterzijde van het huis bevindt zich een verzameling terracotta potten met hosta’s, agapanthussen, oleanders en bijzondere zomerbloeiers, waarvan de meeste kunnen overwinteren in de serre. De overvloed aan mandarijnen van het mandarijnenboompje werd verwerkt tot jam. Staand voor de serre valt te genieten van een verrassend doorkijkje naar de uiterwaarden.

Naast één van de zeer gastvrije eigenaren zal ook de tuinman enkele uren aanwezig zijn om al uw vragen over de beplanting te beantwoorden.

9.     Hamelakkerlaan 44, 6703 EK Wageningen

Staand voor het rietgedekte huis zien we dat de tuin bestaat uit een voortuin en twee zijtuinen waarin zich een ochtend- en avondterras bevinden. De tuin is verdeeld in strakke vlakken met losse begroeiing binnen de perken rondom een verzorgd gazon. De middelgrote tuin (± 300 m2) loopt door in het gemeenteperk rondom het huis, dat is ingeplant door de bewoners.

De tuin is zo ingericht dat niet alleen de mens maar ook insecten en amfibieën aangenaam kunnen verpozen. Voor de kikkers is er een kikkerpoel aangelegd, waarin zelfs een salamander gespot is en waar libellen met gevaar voor eigen leven boven het water zweven. Op de hoek met de Belmontelaan is als alternatieve schutting een groot bijenhotel gebouwd, waarvoor de eigenaar zijn inspiratie opdeed in het Arboretum. Dit jaar is er voor het eerst ook een vlindertuin. Het zaaien van een busje met zaad van eenjarige vlinderlokkers volstond voor de aanleg hiervan. Verder is er nog een klein kasje voor de opkweek van planten voor de moestuin. Alleen de komkommers mogen blijven en hoeven niet te verkassen.

Kenmerkend voor de inrichting van de tuin is het hergebruik van oude bouwmaterialen. Kijkt u eens goed naar de overkapping met randen met oud glas boven het zitje aan de linkerzijde van het huis. 

Plattegrond Open tuinen Wageningen 2018

Vaderdagactie Groei&Bloei Wageningen bij Welkoop zaterdag 16 juni

Na de zeer geslaagde Moederdagactie in mei met maar liefst 140 kinderen, is er dan nu de Vaderdagactie.

Voor alle kinderen t/m 11 jaar die hun vader willen verrassen met een lief cadeautje is het zaterdag 16 juni knutseltijd  in de plantenkas van Welkoop.

Aanvang: 09:30 tot 15:30

Aanmelding is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Inlichtingen: Ria Bastiaanse Tel. 0318-416598.

REMINDER Entente Florale Wageningen – op 21 juni komt de jury

Zie de nieuwsbrief van mei, of http://groenwageningen.nl/

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

Moestuin-(fiets)route Ede zaterdag 16 juni 2018

Dit jaar staat bij afd Ede (ede.groei.nl) de “Nationale tuinweek” van Groei en Bloei in het teken van het “eten uit eigen tuin”. Om die reden organiseert de afdeling Groei en Bloei Ede een (fiets)route langs verschillende soorten moestuinen in Ede en omgeving. Vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur zal er bij vrijwel elke moestuin iemand aanwezig zijn, die u meer kan vertellen over het moestuinieren.

De fietsroute wordt beschreven van Noord naar Zuid, maar u kunt natuurlijk ook een deel ervan kiezen of de route van Zuid naar Noord fietsen. Als bijlage treft u een kaart, gemaakt met de routeplanner van de fietsersbond. LET OP: de hieronder beschreven route is niet helemaal identiek aan de getrokken lijn. De vlaggetjes geven echter wel de ligging van de moestuinen aan!

Kaart fietsroute afd Ede

Algemene Verordening Gegevensverwerking

U ontvangt van ons regelmatig een nieuwsbrief, omdat u lid bent van Groei & Bloei, of omdat u zich voor de nieuwsbrief heeft opgegeven.

Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 willen wij graag weten of u de nieuwsbrief ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Als dat zo is hoeft u niets te doen.

Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen?

Stuur dan een e-mail naar info@wageningen.groei.nl waarin u aangeeft dat u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.

Informatie