Bekijk online
Afdeling  Wageningen
Mei 2018

Kweepeer

In memoriam

Enkele weken geleden heeft ons het bericht bereikt dat Bas Ponsen,  echtgenoot van ons voormalig bestuurslid Truus Ponsen, is overleden. Hij was haar steun en toeverlaat bij veel activiteiten die Truus voor Groei en Bloei organiseerde. Daarnaast voorzag Bas op allervriendelijkste wijze, de bezoekers van de stekjesbeurs van koffie met cake en tijdens lezingen was hij de man van de bonnetjes van de loterij. Je zag hen altijd samen als ze vele tuinen en beurzen bezochten, waarvan ze beiden zichtbaar genoten. 

We wensen Truus en familie heel veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Moederdagactie zaterdag 12 mei

 

Voor alle kinderen die hun moeder willen verrassen met een lief bloemrijk cadeautje is het zaterdag 12 mei  tussen 9.30 en 15.30 uur weer knutseltijd in de plantenkas van Welkoop, Rijnhaven 12 in Wageningen. Net als  vorige jaren houdt  KMTP/Groei & Bloei Wageningen en omstreken ook dit jaar weer samen met Welkoop Wageningen deze leuke gratis Moederdagactie.

Ieder jaar weer is het een groot succes. Kinderen kunnen  op deze dag, onder begeleiding van vrijwilligers van de Groei & Bloei-afdeling, leuke plantenbakjes maken die ze op Moederdag aan hun moeder kunnen geven. De kinderen kiezen zelf  hun favoriete kleur potje en  soort plantje. Vrijwilligers van Groei & Bloei helpen de kinderen met het versieren en oppotten van de plantjes. Kinderen maken in gemiddeld een kwartier tijd een mooi  cadeautje voor hun moeder. En hoe belangrijk is het niet om ze zo vroeg mogelijk al met planten in aanraking te laten komen.  De activiteit is voor kinderen van 2 tot en met 11 jaar. Alle kinderen zijn van harte welkom, ook als hun ouders geen lid zijn van Groei & Bloei. Kinderen die mee willen doen aan de actie kunnen direct aan de slag bij  de stand van Groei & Bloei in de plantenkas van Welkoop. Vooraf aanmelden is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor meer informatie bellen naar 0318-416598 (na 18.00 uur).

Lezing: Vlinders en bijen in je tuin

Spreker: Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting

Maandag 14 mei, Vredehorst 1, Wageningen

Heeft u ze wel eens in de tuin zien buitelen, twee baltsende bonte zandoogjes? Grote kans van wel, want dit vlindertje doet het erg goed in Nederland, en vooral ook in onze tuinen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer vlinders die we in de tuin kunnen krijgen. En niet alleen vlinders, maar ook bijen, want ook daarvan zijn er veel soorten die in Nederland voorkomen. Maar om ze in je tuin te zien, moet je wel zorgen dat je tuin aanlokkelijk is voor deze insecten. 

Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting zal enthousiast vertellen over hoe je meer bijen en vlinders in je tuin kan krijgen. Want veel mensen hangen wel zo’n mooi insectenhotel in de tuin, maar hebben geen bloemen en struiken, waarmee de insecten zich kunnen voeden.

Tijdens deze lezing zal een aantal dagvlinders de revue passeren. Door in de huid van de vlinder te kruipen zullen we zien hoe ze leven en welke eisen ze stellen aan hun leefomgeving. Als we dat weten kunnen we er ook voor zorgen dat er weer meer vlinders komen. Als tuinbezitter kun je veel doen voor vlinders en bijen. Door te zorgen voor voedsel en voortplantingsmogelijkheden wordt je tuin een thuis voor vele kleurige fladderaars. Na deze avond heb je flink wat tips om je tuin om te dopen tot een vlinderparadijs. Dat kan een mooie zomer worden!

Aanvang: 20:00 uur

Entree € 3,-, leden gratis

Oproep deelnemers Open Tuinen zaterdag 16 juni

Dit jaar zullen we in het kader van de open tuinen dag op zaterdag 16 juni een aantal tuinen in Wageningen kunnen bezoeken. Greet Steenhuis en Jopie de Boer hebben al een aantal tuinen gevonden die mee willen doen. Er is nog plaats voor enkele tuinen. Wie mee wil doen kan voor 16 mei, maar liever eerder een mail sturen aan info@wageningen.groei.nl.

Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden in Wageningen:

De heer P den Besten, mevrouw M Janse, mevrouw J. Groen-Eefting en mevrouw G. de Vos

 

Entente Florale: Ontdek hoe groen Wageningen is

Zoals in de vorige nieuwsbrief aangekondigd neemt de gemeente Wageningen dit jaar deel aan de Nationale Groencompetitie Entente Florale. De jurydag van de Entente Florale - 21 juni - is ook uitgeroepen als de Groen Wageningen Dag. Onze afdeling is natuurlijk betrokken, naast de andere groenorganisaties van de stad.

Er is een speciale website waarop alle informatie over deze wedstrijd is te vinden: http://groenwageningen.nl/

Alle Wageningers kunnen in de aanloop naar deze dag en op de dag zelf ontdekken hoe groen Wageningen is.

 

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

Hemerocallis-liefhebbers opgelet:

Seerp Wigboldus, inwoner van Wageningen, houdt zich bezig met de veredeling van Hemerocallissen, ook wel bekend onder de naam daglelie. Een flink aantal zijn overbodig geworden en hij biedt deze gratis voor de liefhebber aan. Hij heeft een grote collectie van verschillende kleuren en soorten. Heeft u belangstelling voor deze prachte plant, dan kunt u met hem contact opnemen via email: seerp.wigboldus@wur.nl

Groei en bloei juicht het van harte toe, dat tuinliefhebbers in onze regio op deze manier hun passie met anderen willen delen.

 

Uit Dwarrelblad 8 april van afd Ede zie ede.groei.nl

Zaterdag 19 mei van 10.00 – 16.00 Tuincentrum Harkes – extra aandacht voor bijvriendelijke eenjarigen.

Zaterdag 16 juni van 10.00 – 16.00 Tuincentrum van de Lagemaat – extra aandacht voor de eetbare tuin, in het kader van de Open Tuinenweek van Groei & Bloei. Dit wordt opgenomen in de moestuinen route die Groei & Bloei Ede organiseert.

Zaterdag 26 mei is het waterhuisje ook te zien op de Duurzame Tuinmarkt Bennekom. Hier kun je zien op welke verschillende manieren je het regenwater kan afkoppelen van het riool en kan integreren in je tuin.

 

Uit de nieuwsbrief van mei van afd Veluwezoom zie veluwezoom.groei.nl

9 en 10 juni In het kader van de nationale tuinweek kunt u op de twintig biologische moestuinen op landgoed Rhederoord in De Steeg bezoeken en op 10 juni in Olburgen de tuinen van Connie Akkermans en Marike Farenhorst.

Op 11, 12, 18 en 19 augustus 11.00 - 17.00 uur Gladiolenfestijn bij veredelingsbedrijf Challa Gladiolen, Jut van Breukelerwaard 6, 6957 AS Laag Soeren. Toegang gratis.

 

 

Oost Nederlands Kampioenschap Bloemschikken 2018

Groei & Bloei Apeldoorn organiseert het Oost Nederlands Kampioenschap Bloemschikken op 26 en 27 mei in het AOC Oost te Twello. Dit is een wedsstrijd tussen deelnemers van de 3 rayons Midden Nederland, Gelderland -Zuid en Oost Nederland. Er hebben zich 52 deelnemers ingeschreven.

Voor het thema hebben wij ons laten inspireren door het prachtige gebouw waarin de school gevestigd is.

Een gebouw met veel licht en kleur.

Het thema luidt daarom voor alle klassen: KLEURIGE TRANSPARANTIE

De wedstrijd is op zaterdag 26 mei en de gemaakte stukken worden tentoongesteld op zondag 27 mei tussen 10.00 tot 16.00 uur. AOC Oost, Meester Zwiersweg 4 in 7391 HD Twello. Toegang gratis. (Er staat een doosje voor een vrijwillige bijdrage).

Tulp 'Flashback'

Informatie