Groentips & Groeninfo

Wie gek is op kruiden, moet beslist een keer naar de Groene Kruidhof in de vesting van Elburg. Dit jaar kan het nog tot en eind oktober. In het oudste deel van Elburg bevindt zich een fraai en romantisch stukje groen: Bijna verscholen in de noordwestelijke uithoek van de vesting. Een plek van rust, devotie en verstilling te midden van de levendigheid van de stad. Omgeven door gebouwen waarvan de stenen geschiedenis verhalen. In de nabije omgeving, aan dezelfde Ellestraat, werd in 1335 het Heilige Geestgasthuis, een logement en hospitaal, gebouwd. In dat gasthuis werden zieken met behulp van kruiden verpleegd. Veel is er verder niet bekend over de geschiedenis van de tuin.

Reconstructie 1981

Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het perceeltje waar nu een reconstructie van de tuin ligt, nooit bebouwd is geweest. Zoals elk klooster en gasthof zou ook dit gasthuis een ommuurde hof hebben gehad met een nutstuin. Hier plukten en oogstten monniken en lekenbroeders kruiden en planten voor het gebruik in de keuken en de apotheek. In 1981 werd op initiatief van Arent thoe Boecop, de oudheidkundige vereniging van Elburg, een vrijwilligersgroep voor de aanleg van een nieuwe kruidentuin in het leven geroepen. De  vermaarde kruidentuin van het Openluchtmuseum in Arnhem diende als voorbeeld. De tuin bestaat uit een apothekerstuin zoals die na 1500 vaak werd aangelegd. Achterin kleine kloosterkruidentuin volgens middeleeuwse indeling. De eerste zaden en planten kwamen onder meer van de plaatselijke Nederlandse Kruidencoöperatie en Staatsbosbeheer.

Collectie

De huidige collectie omvat inmiddels meer dan 100 oorspronkelijke planten, heesters en boompjes; de oervaders van een soort. Binnen de tuin ligt de nadruk op drie sub-collecties: historische geneeskrachtige, keuken- en verfplanten. Daarnaast is er een kleine verzameling legende- of Mariaplanten. Dat zijn planten waarvan men zei dat die een bepaalde rol hebben gespeeld in Bijbelse verhalen. Zo zijn er medicinale kruiden als duizendblad en ossentong, keukenkruiden als Oostindische kers en veldzuring (te gebruiken in salades), hop (belangrijk ingrediënt voor bier) en verf- en ambachtsplanten (woud, wede en gele kamille).

Ervaring

En als u vragen heeft over uw eigen kruiden. Spreek zeker een de vrijwilligers aan. De meesten hebben inmiddels behoorlijk wat ervaring. Wie weet hebben zij een oplossing voor uw probleem. Planten die niet terugkomen of te veel lijden van een schimmel. Te droge of te natte plekken? Ze informeren u graag. De toegang is gratis, hoewel een bijdrage in de donatiebus op prijs wordt gesteld. Of koop wat plantjes of zaden. De zaden zijn razend populair. Mensen van verre komen regelmatig  terug voor nog meer zaadjes. De tuin is dit jaar nog open tot en met 31 oktober, van 9.00 tot 21.00 uur.

Kruidentuin De Groene Kruidhof, Ellestraat 52, 8081 GG Elburg.

Voor meer informatie:

coördinator vrijwilligers tuin Marian van Hoboken-van der Geer, Ellestraat 44, 8081 GG Elburg,

E degroenekruidhof(at)live.nl

I www.arenthoeboecop.nl

Tekst: Leslie Leijenhorst

10 oktober 2015

Op deze pagina plaatsen we aankondigingen van groene activiteiten in en rond Wageningen.

Bijdragen voor deze pagina kunnen worden gemaild naar info(at)wageningen.groei.nl

herfstbladeren
Een hele Tours - Blik op de Tuin 876