Lezing: Vita en haar tuin; het verhaal van Sissinghurst Castle Garden

Locatie:      KoetshuisBelmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94-A, Wageningen
Aanvang:    20.00 uur
Entree:        gratis voor leden, niet-leden €3,00

De romantische tuinen rondom Sissinghurst Castle Gardens behoren tot één van de beroemdste en meest invloedrijke Engelse tuinen van de 20e eeuw.

Het domein waar zich thans de beroemde tuin van Sissinghurst op bevindt, werd in de jaren dertig van de 20ste eeuw aangekocht door de schrijfster Vita Sackville West en haar echtgenoot Harold Nicolson. Het landgoed was op dat ogenblik in totaal verval, er was geen water, geen elektriciteit, ramen waren zonder glas en deuren waren verdwenen, het domein stond reeds sinds 1928 te koop en niemand was geïnteresseerd. Net die gehavende toestand trok Vita enorm aan. Ze was opgevoed in het grote ouderlijke kasteeldomein 'Knole' nabij Sevenoaks, maar kon omwille van haar 'sexe' geen aanspraak maken op dit erfgoed.., in Sissinghurst zou ze haar eigen droom realiseren.

Vandaag de dag getuigt het domein van een uitmuntende natuurlijke schoonheid en is het eigendom van de National Trust sinds 1967. De tuin bestaat in feite uit meerdere tuinen, alle compleet verschillend van stijl en gescheiden door sfeervolle muren of hagen. Een van de indrukwekkendste is de ‘White Garden‘, met zijn mooie combinaties van wit, grijs en groen en de sierlijke Wisteria venusta die er de pergola siert. Verder nog vele tuinkamers met o.a. een Cottage Garden met warme brandende kleuren zoals rood, oranje en geel en tal van bijzondere Erysimums (muurbloemen).