Wageningen

Opentuinendag Wageningen zaterdag 18 juni 2022

Beste tuinliefhebbers,

Graag stellen de bezitters van onderstaande tuinen hun tuin open voor publiek op zaterdag 18 juni van 10.00 - 16.00 uur tijdens de Opentuinendag georganiseerd door Groei & Bloei Wageningen e.o. De toegang is gratis.

Om e.a. goed te laten verlopen verzoeken wij u om volgende zaken in acht te nemen:

  • Kom zoveel mogelijk met de fiets, niet elke tuin heeft voldoende parkeergelegenheid en zo draagt u ook bij aan een groener milieu.
  • Enkele tuinen zijn rolstoel/rollator toegankelijk en dat is aangegeven met een  De bronafbeelding bekijken
  • U bezoekt een open tuin, geen open huis, respecteer andermans privacy.

We wensen u heel veel plezier en geniet van alles wat groeit en bloeit!

1. De tuin aan de Hindelaan 21 in Wageningen-Hoog

Een eigenzinnige tuin met veel groen, afwisselende terrasplekken, pergola’s en looproutes op twee hoogten. Ter weerszijden van het huis een vijverpartij en een prairie tuin in ontwikkeling. De moeite van een bezoekje waard voor rustige combinaties van struiken en vaste planten.

Bezoekers aan de tuin mogen de fietsen op de oprit parkeren en auto’s aan de Hindelaan.

2. De tuin aan de Churchillweg 93 in Wageningen

De bronafbeelding bekijken

Na jarenlang ingezet te zijn als gezinstuin is deze tuin van 160 m² in de afgelopen jaren omgevormd tot siertuin. Het ontwerp is gebaseerd op de strakke lijnen van een labyrint. In de tuin is veel plaats voor kunstvoorwerpen die de tuin visueel en soms ook functioneel aanvullen. Door gebruik te maken van grote plantvakken is een gevarieerde, kleurrijke, rustgevende maar tegelijkertijd ook onderhoudsvriendelijke tuin ontstaan. Een aantal kleine terrasjes maakt het mogelijk altijd in de zon of schaduw te zitten. De beplanting, vijver met waterloop en de borrelsteen maken de tuin aantrekkelijk voor vogels en insecten. In een verborgen hoekje is een mooi nostalgisch plekje gecreëerd om met stekken aan de slag te gaan.

Fietsen mogen op de oprit worden gezet bij het bezoek aan de tuin. Auto’s kunnen aan de Churchillweg in de parkeervakken worden geparkeerd.

3. De tuin aan de Vergersweg 19 in Wageningen

Dit is een echte verzamelaarstuin, voor- en achtertuin, samen plm 140 m², waar de eigenaar gepassioneerd vertelt over zijn verzameling van ruim 400 soorten inheemse en uitheemse planten. De kleine voortuin is ingedeeld in regio’s zoals het middellandse zeegebied met een vleug Zuid-Afrika, Cornwall, Midden-Europese kalkrots, Azië en Noord-Amerika met vooral uitheemse soorten die soms mee zijn genomen van reizen. In de achtertuin zie je vooral inheemse (grasland) vegetaties waarbij de eigenaar experimenteert met verschillende grondsoorten. Dit is bv te zien bij een mini-dijkje, de oevers rond de vijver en de bosplanten. Bij de aanleg is hoofdzakelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Een tuin voor de echte plantenliefhebber waarin je kunt blijven kijken en steeds iets nieuws ziet.

4. De tuin aan de Wilhelminaweg 14 in Wageningen

De bronafbeelding bekijken

De tuinvrouw en haar man zijn 2 jaar geleden in Wageningen komen wonen en zijn al snel met de tuin (ruim 400 m²) aan de slag gegaan. Deze was eerst minimaal (saai) ingericht met een droge en dorre bodem. Nu is er een grote variatie aan planten, vaak geruild of gekregen of meegenomen uit verschillende landen. Er is inmiddels een terras aangelegd en een schuur met sedumdak en veranda. In hun vorige tuin hadden ze al veel potten verzameld en deze hebben een mooi plekje in de tuin gekregen. Er is een aantal bomen aangeplant en vooral de grote seringhortensia is een mooie blikvanger. Het gazon behandelen ze sinds kort volgens het principe ‘maai mei niet’ en zo vinden insecten voedsel en een schuilplaats in het gras. Er is voor elk seizoen en moment van de dag een plekje om in de zon of de schaduw te zitten.

Tuinieren is voor deze tuinvrouw een manier van leven!

5. De tuin aan de Veerweg 19 in Wageningen

Geïnspireerd door prairiebeplanting, en met Google als informatiebron is deze tuin door de bewoonster zelf bedacht. De tuin van ongeveer 150m² is gelegen aan de voorkant van de woning en loopt vanaf de weg omhoog richting het huis. Door de zitplekken te verlagen is een zeer geslaagde oplossing gevonden om te kunnen blijven genieten van het uitzicht op de uiterwaarden, en toch privéruimte te creëren. De uitvoering inclusief graafwerk en bestrating is zelf ter hand genomen, met soms een beetje spierpijn. Bij de aanleg zijn veel van de reeds in de tuin aanwezige planten en harde materialen hergebruikt. Nu vormen de kleurrijke beplanting met diverse grassen, een kleine vijver, een kruidenhoek en twee bakken van de ‘makkelijke moestuin’ een divers geheel.

En natuurlijk dat uitzicht…..

6. De tuin aan het Huppelpad 16 in Wageningen

De bronafbeelding bekijken

De tuinvrouw, voorheen een professioneel bloembindster, heeft deze boerderijtuin heel smaakvol ingericht samen met een hovenier. Nadien heeft ze steeds meer gazon ‘ingepikt’ en is de tuin verder uitgebreid. Er zijn prachtige kleurencombinaties te zien waarbij eerst blauw, roze en wit de boventoon voerden maar gaandeweg spannend gemaakt met geel en oranje. Opvallend zijn de stoere pergola’s met een flink bijenhotel. Een blikvanger is ook de grote Engelse kas, waar de tomaten al flink groeien en die prachtig gestyled is met terracotta potten, zinken spullen en andere verzamelingen. In gevlochten wilgentenenbakken zijn moestuinvakken gemaakt en de 2 strakke vijvers met kikkerpoel zijn aantrekkelijk voor insecten en vogels. Verscholen in het Binnenveld, maar echt de moeite waard om een stukje om te fietsen!!! Hier kan ook geplast worden.

7. De tuin aan de Johan Kievietstraat 32 in Wageningen

De bronafbeelding bekijken

‘Mijn man was de tuinman en ik deed alleen de potten. Pas na zijn overlijden heb ik de liefde voor tuinieren ontdekt.’ zo begint de tuinvrouw haar verhaal. Door het contact met de aarde kon ze haar verdriet kwijt en nu is het haar passie. De tuin was eerst behoorlijk strak maar door de stekkenbeurs van Groei&Bloei heeft ze er een lekkere ‘ratjetoe’ van gemaakt, zoals ze zelf zegt. Als je de achtertuin met terras en fleurige potten betreedt, dan valt meteen het geweldige uitzicht op het Binnenveld op met grazende koeien. In de sloot die er tussen ligt, bloeien o.a. prachtige waterlelies en lissen. Vanaf het zitje op het lager gelegen talud kun je van dit alles genieten. De tuin / zijtuin is omzoomd door diverse struiken en ook zijn er verschillende fruitbomen te vinden. ‘Tuinieren is voor mij nog steeds een ontdekkingsreis en tips zijn van harte welkom’, aldus de bevlogen tuinvrouw.

Parkeren kan niet in de straat wel op de parkeerplaats aan de Fabriciuskade.

8. De tuin aan de Aart van der Leeuwstraat 15 in Wageningen

De bronafbeelding bekijken

Bij de kwadrantwoning van aan de Aart van der Leeuwstraat (ingang aan de Rijnsteeg) ligt een kleine maar weelderige tuin. Gedurende zestien jaar hebben de enthousiaste eigenaren met veel plezier de eigen tuin en de ernaast gelegen groenstrook tot een samengaand geheel omgevormd (totaal ongeveer 200 m²). Er is een grote variatie aan planten waarbij cultivars gebroederlijk naast spontaan opgekomen inheemse planten staan. Het motto is hier: alles krijgt een plekje, ook wat komt aanwaaien. De diversiteit aan planten en struiken trekt veel insecten en vlinders aan en een verscholen minivijver maakt dat er plek is voor amfibieën. Variatie in hoogte van de beplanting geeft deze tuin een besloten en rustige uitstraling ondanks het feit dat de tuin naast een druk fiets- en wandelpad ligt. Klein maar fijn en zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen!

9. De tuin aan de Ooststeeg 133 in Wageningen

In deze tuin van plm 1000 m² zijn vele soorten bomen en planten te vinden die de afgelopen 35 jaar door de eigenaren veelal uit zaad verzameld zijn. Deze komen overal en nergens vandaan zoals een vijg uit Jordanië, een bezembrem uit Pergamom, een moerascypres uit Boekarest. Vooral de variatie aan bomen is bijzonder en elke plant, boom of struik heeft een verhaal. Bij de entree zie je een wilde kruidentuin en in de traditioneel aangelegde moestuin staat een bijzondere tay-berry te pronken met ook weer een mooi verhaal. In de centrale border, rondom een pas gekapte esdoorn, zijn in de lente veel voorjaarsbloeiers te vinden maar ook hypericums. De beplanting en de vijver met een flinke koningsvaren zijn bedoeld om vogels (vooral mezen, putters, groenlingen) te lokken. Verwacht geen strak aangelegde border maar wel mooie tuinverhalen!

10. Buurttuin de Hoef aan de Hoef 27-37 in Wageningen

De bronafbeelding bekijken

In deze buurttuin in de bocht van de Ooststeeg/de Hoef is in 2014 het avontuur gestart! Een pad van stapstenen voert je kriskras door de buurttuin met een grote variatie aan bloeiende vaste planten, fruitstruiken zoals framboos, rode bes en kruisbes en met appel-, peer- en vijgenbomen. Met hulp en planten van buurtbewoners en financiering van het Oranjefonds is het nu een fleurig en divers geheel geworden. In 2019 is de buurttuin uitgebreid met een bijenoase aan de Ooststeeg, met hulp van de Rijnstreek, de lokale bijenvereniging. Daar staan bloeiende inheemse struiken en vaste planten. Ook zijn veel bloembollen geplant en 1-jarigen gezaaid, die insecten vrijwel het hele jaar van voedsel voorzien. In 2021 is een groot bijenhotel gebouwd, dat nu al vele bewoners heeft.

Langsfietstuin aan de Willem Berkhemerstraat 46 in Wageningen

Vergeet niet even te stoppen bij deze voortuin van ongeveer 40m². Het ontwerp vormt een mooi geheel, met een roodbladige judasboom, een vijg en een veelheid aan bloeiende planten, die ook qua bladvariatie zeer goed bij elkaar passen. De haag en het veldesdoorn-boompje, hier verplicht vanuit de gemeente, zijn moeiteloos opgenomen in het geheel. Zomerbloeiers in potten vormen een kleurrijke aanvulling. Het bankje op het zuiden is favoriet bij de bewoners om te genieten van een kopje koffie. Ook is de tuin al eens gebruikt om aanschouwelijk biologieles te geven. De voortuin werd na de oplevering van het huis als eerste opgepakt en oogt nu volwassen. We zijn benieuwd naar de achtertuin die nu onderhanden wordt genomen, hopelijk doet die een volgende keer mee.

Het groene schoolplein aan de Top Naeffstraat 10 in Wageningen

Een jaar lang hebben kinderen, leraren, leidsters, ouders en buurtbewoners onder leiding van hovenier Jesse gewerkt aan het omtoveren van een stenen vlakte van ongeveer 1000 m² naar een fraai multifunctioneel groen plein. Op het binnenplein van de schoolwoningen zijn ruimtes gecreëerd voor speel- en leerplekken. Voor de kinderopvang is een zandbak met waterpomp, een wilgentunnel, klimbalken en een natuurlijke glijbaanheuvel aangelegd. Voor leerlingen van de ISK (internationale schakelklas) is een amfitheater met pergola (hergebruik van stoeptegels) aangelegd voor buitenonderwijs. Er is een pluktuin bij de entree en rondom het plein zijn vakken voor struiken en bloemen. Dit najaar zullen er nog een aantal grote bomen worden geplant voor de extra benodigde schaduw. Het plein is vrij toegankelijk en in de weekenden wordt er veel gebruik van gemaakt door buurtkinderen en ouders.

Rustpunt Café 'Onder den Linden' aan de Haagsteeg 16 in Wageningen

Eén van de oudste cafés van Nederland, met een fijne sfeer en een mooi terras. U kunt hier op eigen kosten genieten van bijvoorbeeld koffie/thee met wat lekkers of een lunch, en gezellig bijpraten met andere tuinbezoekers. Bij het nemen van een consumptie kunt u gebruik maken van het toilet. Het café / terras is open vanaf 11.00 uur.