Wageningen

Opentuinendag Bennekom zaterdag 19 juni 2021

Beste tuinliefhebbers,

Graag stellen de bezitters van onderstaande tuinen hun tuin open voor publiek op zaterdag 19 juni van 10.00 - 16.00 uur tijdens de Opentuinendag georganiseerd door Groei & Bloei Wageningen e.o. en Floralia Bennekom. De toegang is gratis.

Om e.a. goed te laten verlopen verzoeken wij u om volgende zaken in acht te nemen:

  • Houd zelf de coronaregels goed in acht en houd afstand tot anderen.
  • Sommige tuinen hebben een max. aantal bezoekers en dat zal bij de ingang worden aangegeven. Dat betekent soms even wachten.
  • Kom zoveel mogelijk met de fiets, niet elke tuin heeft voldoende parkeergelegenheid en zo draagt u ook bij aan een groener milieu.
  • Enkele tuinen zijn rolstoel/rollator toegankelijk en dat is aangegeven met een De bronafbeelding bekijken
  • U bezoekt een open tuin, geen open huis, respecteer andermans privacy.

We wensen u heel veel plezier en geniet van alles wat groeit en bloeit!

 

Het volgende is hier te downloaden:
- onderstaand uitgebreid overzicht van de tuinen
- een flyer met beknopt overzicht
- een plattegrond

 

1. De tuin aan de Grindweg 334 in Wageningen

Als u vanuit de oprit door het poortje, de tuin (± 2200m²) betreedt dan valt meteen de grote natuurlijke vijver op waar vaak een concert te horen is van zeker 50 kikkers! Aan de overkant van het water staat een prachtige conifeer met gekke uitsteeksels, echt een sprookjesboom, omringd door o.a. verschillende soorten varens.

De tuineigenaren hebben de afgelopen periode hard gewerkt! Honderden meters buxus gerooid en ook nog een knots van een conifeer. Dat geeft ruimte en licht maar ook gelegenheid om e.a. op de schop te nemen. Een kronkelpad loopt aan de overkant langs de vijver/ natuurlijk zwembad en dan krijgt u een mooie blik op de verhoogde perken met o.a. hosta’s en grassen. De verschillende tuinkamers worden omsloten door beukenhagen en al dwalend komt u ook nog een pluktuin/ moestuin tegen. Ook is aan de overkant van de oprit een gazon met golvende borders en een romantisch prieel. Parkeren indien nodig, kan aan de Buissteeg. Dat is een klein stukje lopen. Aan de Grintweg mag het niet.

2. De tuin aan de Lindelaan 5 in Bennekom

Dit is een echte verzamelaarstuin, waarover de eigenaar gepassioneerd kan vertellen. De voor- zij- en achtertuin (samen ± 150 m²) zijn helemaal zelf aangelegd en geconstrueerd, met allerlei hoekjes geschikt voor specifieke planten. De inrichting is fantasievol, met muurtjes, glas en ornamenten, waarbij ook ladders (de eigenaar heeft een schildersbedrijf) zijn gebruikt als pergola en klimrek. De sterren van deze tuin zijn de planten. Veel botanische (wilde) fuchsia’s, waaronder unieke exemplaren voor heel Europa. Samen met de citrusstruiken overwinteren ze in de kassen. Het terras wordt beschaduwd door een enorme, 35 jaar oude kiwiplant. In de zijtuin staan appelboompjes van oude rassen. Bloembollen en prachtige botanische Helleborussen stelen de show in het voorjaar. Meerdere waterstroompjes monden uit in de laaggelegen vijver. Het veenmoerasje ernaast kent een speciale vegetatie. En zo kunnen we doorgaan, je blijft je verbazen in deze bijzondere tuin.

Indien u met de auto komt, kunt u parkeren aan het Broekakkerplein achter AH. De ingang van de tuin is tegenover de Hema.

3. De tuin aan de Krulweg 4, Bennekom

De bronafbeelding bekijken

Dit is een tuin van mensen die houden van tuinieren. Ruim en overzichtelijk met als blikvanger de vijver, waar een prachtige boom uit Zuid-Engeland naast staat. Misschien dat de bezoekers de boom van een naam kunnen voorzien, want dat is een vraagteken. In het voorjaar heel kleurrijk door de vele tulpen en de bloeiende azalea’s. Na de bloei worden de tulpenbollen vervangen door dahliaknollen. Een heel persoonlijke tuin (± 400 m ²) met brocante kastjes en kaboutertjes die verstopt worden voor de kleinzoon, zodat hij ze weer kan zoeken. Achter in de tuin een overkapping waar langs druiven en blauwe regen groeien. In de kleurrijke voortuin is de buxus vervangen voor een taxushaagje. Er staat ook een prachtige Europese blazenstruik (Colutea arborescens), waarvan de bloemen veel bijen en hommels aantrekken. Langs de regenpijp groeit een Hop, die boven over het tuinpad geleid wordt en dan een mooi gordijn vormt. Er is een ruime parkeerplaats voor de kerk naast hun tuin.

4. De buurttuin aan de Jonker Sloetlaan in Bennekom

Deze charmante buurttuin is een gezamenlijk project van de buurtbewoners. De tuin is omzoomd door schapenhekjes met een natuurlijke beplanting. Voor kinderen is er een zandbak en er is een picknicktafel om gezellig samen een kopje koffie of een lekker drankje te drinken. Naast de voornamelijk wilde bloemen zijn er o.a. kruiden en fruitboompjes. En de buurtbieb zorgt voor ook nog voor leesvoer! Een mooi voorbeeld van hoe het kan! Er is geen tuinman/vrouw aanwezig. Heel leuk om langs te fietsen en even af te stappen. En wellicht stemt het tot nadenken voor de eigen buurt. Sommige gemeentes zijn heel behulpzaam wat betreft dergelijke projecten.

5. De tuin aan de West Breukelderweg 39 in Bennekom

Ruim 4 jaar geleden werd de voormalige paardenwei (± 5000 m²) omgetoverd tot een landschapstuin. Eerst was er de tuin en toen kwam het huis! De tuin heeft een grote variatie aan minstens 40 soorten bomen met een speciaal voedselbosje voor vogels. Er is een moestuin met een bessenlaan, een oude en nieuwe boomgaard en een aantal bloemborders. De verschillende plekken worden verbonden door natuurlijke gras/kruidenvelden. Inmiddels huppelen er ook 5 geadopteerde wilde konijnen rond en de borders zijn daarom afgezet met gaas. Want mmm.. wat een lekkere hapjes….

Veel aandacht is er voor hergebruik van harde materialen en beplanting, deels opgehaald bij mensen die e.a. weggooien en er wordt veel gestekt en gezaaid. Het creëren van groene leefomgeving vinden de eigenaren dan ook van groot belang. De tuin is dan ook echt hun passie en de tuinman en tuinvrouw zijn, naast hun beider drukke banen, er dan ook vele uren in te vinden.

Parkeren kan niet op de smalle onverharde weg en daarom graag in de wijk plm. 5 minuten lopen.

6. De tuin aan de Rijnsteeg 6 in Bennekom

Het is een originele zelf ontworpen perfect onderhouden tuin (± 2500m²), doorsneden door paadjes, met mooie borders in ronde lijnen. De kleuren en hoogtes van de verschillende planten vormen een prachtige harmonie. Daarnaast zijn er verrassende bijgebouwtjes, een vijver met brug, een kas en een onderhoudsvriendelijke groentetuin. Elk jaar weer wordt door de tuinvrouw een stuk van de tuin op de kop gezet want ze is heel kritisch op haar eigen ontwerp. Zo zijn de hoogtes van de borders gemaakt van gebroken stoeptegels en dat geeft een heel natuurlijke uitstraling. Niet voor niets dat veel tuinliefhebbers de weg hebben gevonden naar ‘de Grampel’. De tuin ligt in ‘de Kraats’ in het buitengebied van Bennekom. Auto’s kunnen worden geparkeerd op de parkeerplaats van de Kraatsschool en fietsen op de oprit voor het huis.

7. De tuin aan de Westbreukelderweg 14 in Bennekom

De bronafbeelding bekijken

De voortuin is afgelopen jaar flink op de schop gegaan, de vijver heeft plaats gemaakt voor o.a. grote pollen met wuivende grassen en is mooi afgescheiden door cortenstaal. Ook de tuin naast de oprit doet mee, waar veel planten een plek hebben gekregen die over waren. In de achtertuin vallen vooral de ronde vormen op van borders, vijver, gazon en het slingerende pad. De tuin is in eerste instantie door eentuinarchitect ontworpen maar de afgelopen jaren steeds meer op eigen manier ingevuld. Veel blauw, witte en roze kleuren met een enkel toefje donkerrood. De enthousiaste en betrokken tuinierders vertellen graag over hun tuin ( 2000 m²) zoals over het spontaan opkomen van orchideeën en de verschillende variëteiten trilliums en de vele alliums die zich spontaan hebben gezaaid. En oh nog zo veel meer, veel planten hebben dan ook een verhaal. Achter in de tuin is een minimoestuin te vinden en een kas met verschillende soorten cactussen en vetplanten. En vooral niet te vergeten de prachtige beelden en kunstwerken gemaakt door de beide eigenaren. Parkeren kan aan de straat.

8. De tuin aan de Johanniterlaan 14 in Bennekom

De bronafbeelding bekijken

Deze tuineigenaren zijn heel blij met hun kleine tuin (± 100 m²) en dat mogen ze dan ook beslist zijn. Zij hebben in het verleden vele tuinreizen gemaakt en dat is dan ook goed te zien. Bij de oprit wordt je verwelkomd door prachtige gele miniroosjes Rosa Banksiae Lutea, de trots van de tuinvrouw. De voortuin is smaakvol ingericht, een opvallend detail zijn bv. de irissen en de crambe in het grind. Door een smalle doorgang (graag afstand houden) met rode acers loop je naar de achtertuin en valt het oog meteen op de natuurlijke vijver die een groot deel van de tuin in beslag neemt. Rondom de vijver zijn verschillende zitjes waar men heerlijk kan genieten en luisteren naar een kikkerconcert. Belangstellenden kunnen ook een kijkje nemen in het atelier ‘In de roos’ waar de eigenaresse o.a. zelfgemaakte sieraden van edelsteenkralen en zilver en handgeschilderde sjaals toont.

9. De tuin aan de Commandeursweg 130 in Bennekom

Dit is een Moordtuin! Geweldig spannend voor kinderen vanaf een jaar of 5. De eigenaresse kan prachtig vertellen en zij leidt je in een wereld van misleiding als ze vertelt over haar uitgebreide collectie vleesetende planten. Vorig jaar is de hele voortuin (± 60 m ²) op de schop gegaan en ziet er nu weer prachtig uit met de verhoogde bloembakken. De achtertuin (± 60 m²) wordt gedomineerd door een magnolia en een sneeuwklokjesboom. De indrukwekkende pergola van stalen pijpen, die een groot deel van de achtertuin beslaat, geeft ruimte aan veel verschillende klimplanten. Het is geen grote tuin maar wel heel erg intiem. In elk hoekje ontdek je weer iets nieuws. Parkeren op Commandeursweg, aan de grote weg, niet in het hofje.

10. De tuin aan de Julianalaan 19 in Bennekom

De voortuin is nog niet aan de beurt geweest maar de verrassende achtertuin (± 300m²) is de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Als eerste valt het roze terras met lavendelblauwe accenten op, geïnspireerd op Franse tuinen. Dan de symmetrische vakken met losse beplanting, waarbij het motto wordt gehanteerd ‘Groeien en laten groeien, het is zonde om een plant weg te halen’. Als je vanaf de mooie kas, het pad naar de achtertuin volgt, kom je een gezellige overkapping en een (verkorte) jeu de boulebaan tegen, met daarbij een bloemenvak met vlammende beplanting. Daarachter zie je een fruitlaantje en ook nog een kleine moestuin. De grappige schuur heeft een mooi verhaal, wil je het weten, vraag er gerust naar. Zet de fietsen op de oprit en loop dan door de schuur naar de achtertuin (wel graag afstand houden). Parkeren kan in de Beatrixlaan.

Aan de Ekerlaan 4 Bennekom is een rustpunt bij B&B Maupertuus

De B&B van Wilma van Gunst ligt op een mooi verstopt plekje in Bennekom. Menige Bennekommer kent het dan ook niet. In de tuin van het Maupertuus kunt u tegen betaling een kopje koffie of thee drinken met iets lekkers en indien nodig gebruik maken van het toilet. De prachtige tuin, grenzend aan het bos, is ook beslist de moeite waard om te bezoeken. En neem ook een kijkje bij het zagen van het houten boomproject door ‘Boomzaagkunst’ op de rotonde van het pleintje aan de Ekerlaan t.b.v. het project ’Ede doet’. Bij de roofvogel wordt op deze dag nog een vos gezaagd. Veel mensen uit de omgeving hebben dit project gesteund!